Dolar $
34.08
%0.02 0
Euro €
37.74
%-0.25 -0.09
Sterlin £
44.8
%-0.27 -0.12
Çeyrek Altın
4481.27
%-0.71 -31.78
SON DAKİKA
Turizm Pazar 26 Nisan 2020 02:00

İLK TOPARLANAN SEKTÖR TURİZM OLACAK

Turistler İtalya, İspanya ve Fransa'nın alternatifi olarak Türkiye'ye gelecek. İlk toparlayan sektör turizm olacak. Dünya Turizm Enstitüsü Başkanı Bulut Bağcı, salgından ilk etkilenenin turizm sektörü olduğunu belirterek, ilk toparlayan sektörün de turizm olacağını söyledi. ATO Başkanı Gürsel Baran da "Özellikle bacasız sanayi dediğimiz turizm, Kovid-19 salgınından çok büyük zarar gördü" dedi, yapılması gereken önerileri sıraladı

İlk toparlanan sektör turizm olacak

Neşe BERBER

Son günlerde Covid-19 dünyanın gündemine oturmuşken, Dünya Turizm Enstitüsü Başkanı Bulut Bağcı ile, pandemi döneminde en çok zarar gören sektör olan turizmi konuştuk.. 

Dünyada yaşanan pandemi turizmi ciddi şekilde etkiledi. Nasıl değerlendiriyorsunuz bu krizi?

Koronavirüs krizinin sadece Türkiye’yi değil, tüm dünyayı etkisi altına alan bir problem olduğunun altını çizmek gerekli. Bu kriz 2016 yılındaki darbe girişiminden, Rusya ile yaşanan uçak krizinden, Arap Baharı’ndan ve diğer yaşanan problemlerden çok daha büyük. Çünkü bu krizler, belli coğrafyaları etkileyen problemlerdi. Diğer coğrafyalarda herhangi bir problem yoktu. Etkilenen coğrafya belli bir süre turist alımını durduruyordu ve sorun çözülüyordu. Fakat Coronavirus nedeniyle hem turist gönderen ülkede hem de turist alan ülkede problem var. Bu durum çok farklı. 

"Daha önce turizmin bu kadar etkilendiği bir kriz hatırlıyor musunuz?" 

"Dünyada turizm sektörü böyle bir kriz görmedi. Turizm uçak yolculuklarının artmasıyla, 1980 yılından sonra gelişmeye başladı. Turizm sektörünün 2013 yılından sonra 800 Milyar Dolar’dan, bugün son beş yılda geldiği nokta 1.7 Trilyon Dolar. Yani turizm sektörünün hacmi çok büyük. Bu pandemi krizi yaşanmasaydı, 2025 yılında sektörün değerinin 5 Trilyon Dolar olmasını bekliyorduk. 

Türkiye’de turizm çalışanı sayısı nedir?

Türkiye’de 1.5 Milyon turizm çalışanı var ve turizm sektörünün önünde 3 senaryo olabilir.  Haziran ortasında bu krize bir çözüm bulunursa ve insanlar rutin hayatlarına dönerse, turizmciler bu seneyi kar etmeden ama aynı zamanda büyük zararlar görmeden sezonu kapatırlar. Geçen sene Türkiye’nin turizm rakamları 32 Milyar Dolar bandındaydı. Bu rakamları bu sene göreceğimizi sanmıyorum. Görebileceğimiz maksimum rakam 10-12 Milyar Dolar bandında olacak. Bu bizim iyi senaryomuz. Haziran ayının ortasında krize çare bulunura otellerimiz sezonu başa baş noktasında kapatır ve 2021’e daha motive bir şekilde girerler. 

"Koronavirüs 2021 yılını nasıl etkiler?" 

"Bu virüs devam eder ve Ekim ayında hayat normale dönerse, turizmci hem kazanamaz hem de cebinden kaybeder. Bu bizim için korkutucu bir senaryo çünkü bu sezonluk çalışan çalışma arkadaşlarımızın işsiz kalacağının göstergesi. Bu aşamada devletimizin yaptığı yardımlar var. Umarım bu yardımlar en kısa zamanda en doğru yerlere ulaşır. Devletimiz diğer sektörlerde olduğu gibi, turizmcimizin de yanında" dedi. Asıl felaket senaryosunun bu krizin 2021 Mart ayına kadar sürmesi olduğunu söyleyen Bağcı, "Dünya çapında krize Haziran ayında çare bulunsa bile rakam olarak 2013 yılına döneceğiz, yani 1.1 Trilyon Dolar. Bu hem yıl, hem para, hem de motivasyon kaybı demek"

Türkiye bu krizden nasıl bir fırsat yaratabilir?

Hem Turizm Bakanlığı hem de Sivil Toplum Örgütleri olarak iletişim kampanyamızı doğru konumlarsak ve doğru mesajları dünyaya verirsek, İtalya, İspanya ve Fransa’nın alternatifi olarak turistlerin İstanbul, Izmir, Antalya ve Muğla’ya gelecektir. Sağlık sektörümüz Avrupa ülkelerinden çok ilerde. 

Turizm sektörü hızlı bir şekilde toparlanabilir mi?

Otelcilerimizin bundan sonra dikkat etmesi gereken konunun hijyen. Bundan sonra hijyenin lüksün yerini alacak,  insanların artık otel zeminlerinde halı yerine mermer ya da parke görmek isteyecekler. Ayrıca Sağlık Bakanlığı’nın da bundan sonra otellerde çalışan işçilerin herhangi bir hastalık geçirmediklerine dair rapor isteyecektir.  Bunun sadece Türkiye’de değil, bütün dünyada bunun zorunlu olacağını düşünüyorum. Pandemi yüzünden ilk etkilenen sektör turizm oldu, İlk toparlayan sektör de turizm olacak. 

Ekim 2020’de Türkiye’de yeni bir proje 

Koronavirüs kapsamında Dünya Turizm Enstitüsü olarak iletişimini yürüttüğünüz kaç ülke var?

Koronavirüs kapsamında Dünya Turizm Enstitüsü olarak iletişimini yürüttükleri 3 ülke var , "Çin ile de iletişim halindeyiz. 2021’den itibaren 10 yıl boyunca özerk bölge Makau’nun iletişim çalışmalarını yürütmeyi planlıyoruz. Pakistan’da Sayın Imran Khan ile mutabık kaldık ve 2021’in başında İslamabad’da bir proje gerçekleştireceğiz. Ayrıca Etiyopya projemizi salgın patlamadan önce Nisan’da yapmayı planlamıştık, şu aşamada Temmuz ya da Ekim ayında gerçekleşecek gibi görünüyor. Ayrıca krizin sonunda ülkemize destek olacağız. Tüm dünyadan 8’e yakın devlet başkanını, 50’nin üzerinde turizm bakanını ve karar mercilerini Kasım ayı içerisinde İstanbul’da bir araya getireceğiz."