SON DAKİKA
İŞ DÜNYASI Pazartesi 16 Eylül 2024 14:25

İLK DESTEKÇİLERİ FARUK ECZACIBAŞI VE FOUNDER ONE OLDU

Afet bölgelerinde ortaya çıkan temiz su, hijyen ve sanitasyon ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla kurulan Good Sanitation Company'nin (GSC) ilk destekçileri Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Faruk Eczacıbaşı ile Etki Girişimi Sermayesi Yatırım Fonu Founder One oldu.

İlk destekçileri Faruk Eczacıbaşı ve Founder One oldu

Eczacıbaşı Holding'den yapılan açıklamaya göre, temiz su, sanitasyon ve hijyen teknolojilerini herkes için erişilebilir hale getirmeyi amaçlayan ve özellikle deprem gibi afetler sonrasında ortaya çıkan büyük ihtiyacı karşılamayı hedefleyen Good Sanitation Company (GSC), Eskişehir Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nde kuruldu.

GSC'nin ilk destekçileri Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Faruk Eczacıbaşı ile Etki Girişimi Sermayesi Yatırım Fonu Founder One olan GSC'nin kurucuları arasında Dilek Turan, Halil İbrahim Kemaneci, Boğaç Şimşir, Erdem Akan ve Metin Salt yer alıyor. GSC, aldığı 450 bin dolarlık tohum yatırımıyla ürün geliştirme çalışmalarına başladı.

- "GSC, güvenilir sanitasyon ve hijyen konusuna odaklanıyor"

Açıklamada görüşlerine yer verilen Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Faruk Eczacıbaşı, GSC'nin odaklandığı konunun önemini ve girişime verdiği desteğin, doğal afetlerin hijyenik sorunlarını deneyimleyenleri kamuoyundan daha iyi bildiklerini belirtti.

Eczacıbaşı, şunları kaydetti:

"1999 ve 2023 depremlerinde yaşadığımız acılar, bize sahip olduğumuz kaynakları ve teknolojileri akılcı kullanarak afetlere hazırlanmanın önemini gösterdi. Afet ortamında yaşanan büyük zorlukları çözmek için yenilikçi yaklaşımlar gösteren sosyal girişimleri destekleyecek mekanizmaları artırmalıyız. GSC, deneyimli ekibiyle afet sonrası çok kritik ihtiyaçlardan biri olan güvenilir sanitasyon ve hijyen konusuna odaklanıyor. Geliştirecekleri ürünün yalnız afetlerde değil, genel sanitasyon ihtiyaçlarına yönelik dünyanın önemli bir sorununun çözümüne katkıda bulunacağına inanıyorum."

- "Temiz su, sanitasyon ve hijyene erişilebilirliği sağlamak için yola çıktık"

Açıklamada görüşlerine yer verilen GSC Üst Yöneticisi (CEO) Dilek Turan da EM-DAT verilerine göre dünya genelinde her yıl ortalamada 175 milyon insanın afetlerden etkilendiğini ve bu sayının artmasının öngörüldüğünü belirterek, önemli olanın hazırlıklı olmak ve pek çok kuruluşla işbirliği içerisinde bu tür felaketleri en hafif etkiyle atlatabilmek olduğunu ifade etti.

Turan, ekip olarak afetler başta olmak üzere daha birçok uygulama alanında kolay ve uygun koşullarda, temiz su, sanitasyon ve hijyene erişilebilirliği sağlamak için yola çıktıklarını aktardı.

- "Hijyenik yaşam alanları oluşturulmasına katkı sağlayacağına inanıyoruz"

Founder One Genel Müdürü Ali Şahin ise afetlerin gerçekleştiği bölgelerde hem ekonomik hem de sosyal açıdan ciddi tehdit oluştuğunu, bu bölgelerde temel ihtiyaçların hızlı ve temiz şekilde giderilmesinin öncelikli konulardan biri olduğunu bildirdi.

Good Sanitation Company'nin bu tehdide karşı yenilikçi çözümler sunarak temiz su, sanitasyon ve hijyen teknolojisini herkes için erişilebilir kılarak katkıda bulunduğunu hatırlatan Şahin, "Bu yatırım sadece finansal getiri sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda toplumsal değer yaratma ve insan hayatını koruma misyonumuzu da destekliyor. Afet bölgelerinde hijyenik şekilde sanitasyon ortamının oluşturulmasında ve aynı zamanda enfeksiyonların hızla yayılmasının önüne geçilmesinde önemli rol oynayacağına, daha hijyenik yaşam alanları oluşturulmasına katkı sağlayacağına inanıyoruz." değerlendirmesini yaptı.