İLK ÇEYREKTE YÜZDE 6.7 BÜYÜME BEKLENİYOR
Türkiye ekonomisinin koronavirüs salgın kısıtlamalarının üretime yönelmemesinin de desteğiyle 2021 yılı ilk çeyrekte %6.7 büyümesi, 2021'de ise büyümenin %5.5 olması bekleniyor.
Reuters'ın 14 kurumla yaptığı ankete göre 2021 yılı ilk çeyrek büyüme beklentileri %5 ile %7.5 bandında yer alıyor.
Türkiye ekonomisi koronavirüs salgınının etkilerinin en belirgin hissedildiği 2020 yılında düşük faiz ile finanse edilen kamu kaynaklı krediler öncülüğünde %1.8 büyüdü.
Öncü verilere ve Reuters anketine göre güçlü büyüme trendinin yılın ilk çeyreğinde de devam etti. Ekonomi yönetiminin ve ekonomistlerin beklentileri de benzer yönde idi.
Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan geçen ay yaptığı açıklamada, büyümenin ilk çeyrekte %5.5 - %6 bandında olabileceğini söylemişti. Elvan ikinci çeyrekte çift haneli büyüme beklediğini, 2021 yılının genelinde ise %5'in üzerinde bir büyüme gerçekleşebileceğini belirtmişti.
GSYH'nin doğrudan yaklaşık üçte birini oluşturduğundan büyüme verilerine ilişkin önemli bir öncü gösterge kabul edilen sanayi üretimi arındırılmış bazda Mart ayında beklentilerin üzerinde %16.6 ve ilk çeyrekte %12.3 artış kaydetti. Veri sonrası ekonomistler ilk çeyrek için %5 üzeri büyüme beklentilerinin kuvvetlendiğine dikkat çekmişlerdi.
Türkiye'de ilk koronavirüs vakasının tespitinin ardından 2020 Mart ayının ikinci yarısından itibaren salgın sürecinde alınan tecrit önlemleri ile bir çok işyeri kapatılmış, bazı fabrikalar geçici olarak üretime ara vermişti. Ancak 2020 ilk yarısı sonrasında alınan hiç bir salgın önlemi üretimi sekteye uğratacak önlemler değildi. Bu nedenle 2020 ikinci yarı sonrası hizmetler sektöründe istihdam da ve GSYH'de zayıflık görülse de üretim tarafı hep kuvvetli kaldı. Bu trendi bu yılın ilk çeyreğinde de devam etmesi genel beklenti.
Reuters anketine göre 2021 yılında ise büyümenin %5.5 seviyesinde oluşması bekleniyor. Tahmin bandı ise %4.5 ile %7 arasında.
Ekonomi, koronavirüsün etkilerinin sınırlı hissedildiği ilk çeyrekte %4.5 büyüdükten sonra salgın tecrit önlemlerinin uygulandığı ikinci çeyrekte %10.3 küçülmüş yeniden açılma adımları ve kamu tarafından kredi büyümesi ile finanse edilen iç talep öncülüğünde üçüncü çeyrekte %6.3 büyümüştü. Büyüme 2020 son çeyrekte ise %5.9 olmuştu.
Türkiye bu büyüme oranı ile dünyada pandemide sert daralmalar yaşandığı bir yılı pozitif bir oranla tamamlayan nadir ülkeler arasında yerini almıştı. Türkiye dışında Çin ve Mısır 2020'de pozitif büyüyen nadir ülkeler arasında oldu. Ancak sürdürülebilir olmayan bu büyüme için uygulanan yöntemlerle Türkiye bir ödemeler dengesi krizinin ucundan döndü. Piyasalarda bu riskin bu yıl yeniden oluşup oluşmayacağı da yakından takip ediliyor.
TÜİK, ilk çeyrek GSYH verilerini 31 Mayıs'ta açıklanacak.