Advertisement
SON DAKİKA
FİNANS Cuma 07 Haziran 2019 02:46

ILIMLI SEYİR TL'Yİ DESTEKLİYOR

Türkiye'de Ramazan Bayramı tatili olması hasebiyle piyasalar kapalı olmasına rağmen dış kaynaklı dövizdeki hareketlilik sürüyor. Global piyasalarda dolarda yaşanan toparlanma eğilimine rağmen Türk Lirası'nın dolara karşı güçlü duruşunu koruduğu gözleniyor. Dolar/TL kurunun 5,65 – 5,81 bandında hareketinin Türkiye'de piyasalar açıldıktan sonra nasıl bir seyir alacağı da merak konusu.

Ilımlı seyir TL'yi destekliyor

Türkiye’deki bayram tatiline karşılık yurt dışında Avrupa'da büyüme ve Avrupa Merkez Bankası faiz kararı gündemdeki yerini koruyor. Euro/dolar  paritesi yüzde 0,13 artışla 1,1237 seviyesinden işlem görürken dolar/TL de 5,7650, euro/TL de 6,4850 seviyesinde stabil hareketini sürdürdü.

Bej Kitap işlerin yolunda olduğunu gösteriyor

Dolar/TL’nin seyrini etkileyen Amerikan iş dünyasının nabzını tutan ABD Merkez Bankası (FED) Bej Kitap raporu Mayıs sayısında, genelde pozitif ifadelere yer verilirken gelecek için bazı negatif unsurlara da temas edildiği görüldü. Bej Kitap’ta bugün açıklanması beklenen ABD Mayıs ayı istihdam verisi öncesinde genel olarak pozitif sinyal vermesine karşılık gelen zayıf perakende satışlar, fabrika siparişleri ve konut satışları verileri ve ABD Başkanı Donald Trump’ın Çin ile olan ticaret savaşının işletmeler üzerinde oluşturduğu baskı sebebiyle büyüme konusunda bazı endişelerin oluştuğu ancakb genel ılımlı havanın devam ettiği gözleniyor.

ABD’de Bej Kitap’ın yanında özel sektör tarım dışı istihdam değişimi (ADP) verisi Mayıs ayında piyasa beklentisi altında 27 bin kişi artış gösterdi. ABD’de açıklanan Hizmet PMI verisi de Mayıs ayında piyasa beklentisine paralel 50,9 seviyesinde gerçekleşirken ABD’de açıklanan ISM imalat dışı PMI verisi Mayıs ayında beklentilerin üzerinde 56,0 düzeyinde gerçekleşti.

Euro Bölgesi’nde hizmet PMI verisi umut verdi

 Almanya Federal İstatistik Ofisi’nin (DESTATİS) verilerine göre, Avrupa ekonomisinin önemli dinamiği Almanya’da fabrika siparişlerinin Nisan’da bir önceki aya göre yüzde 0,3 artış göstermesine karşılık bir önceki yılın Nisan ayına göre yüzde 5,3 gerilemesi, yurt içi siparişlerin aylık bazda yüzde 0,8 azalırken yabancı siparişlerin yüzde 1,1 yükseliş kaydetmesi, sermaye malı siparişlerinin yüzde 0,9, tüketici malı üreticilerinin siparişlerinin de yüzde 0,1 artış kaydetmesi, Almanya’da Hizmet PMI verisinin Mayıs ayında beklentilerin üzerinde 55,4 seviyesinde gerçekleşmesi Almanya’da da nispeten işlerin yolunda olduğunu gösteriyor.

Eurozone’da Almanya gibi Hizmet PMI verisi Mayıs’ta beklentilerin hafif üzeride 52,9 seviyesinde gerçekleşti ama asıl gündem Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Morio Draghi’den gelecek açıklamalar oldu. Avrupa’da üretici fiyat endeksi verisi Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 0,3 düşüş gösterirken bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,6 artış göstermesi ve perakende satışlar verisinin Nisan ayında bir önceki aya göre beklentiler doğrultusunda yüzde 0,4 düşüş gösterdi ama bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,5 oranında artış kaydetti.

Para kullanımında Rusya/Çin işbirliğine doğru

Haber Rusya’dan geldi. Devlet Başkanı Vladimir Putin, iki ülke arasındaki ticarette ruble ve yuan kullanımının daha genişletilmesi adına Çin hükümetiyle anlaşma yaptıklarını söyledi. Rusya ve Çin’in hedefi küresel piyasalardaki istikrarsızlık ortamında bankacılık hizmetlerinde sürekliliğin sağlanmasını sağlamak. Rusya/Çin arasındaki ticaret hacminin 108 milyar dolar ile rekor seviyeye ulaşmasının söz konusu anlaşmayı da gerekli kaldığı belirtilirken Rusya’nın Çin ulusal para birimlerinde ödeme uygulamasını geliştirme niyetinin yüksek olduğu görülüyor. Çin Hükümeti ise Rusya ile ticarette milli paraların kullanılmasından oldukça mutlu olduğunu, ticari işbirliğin dinamik ve verimli şekilde gelişmesinden memnun olduklarını açıkladı. Çin Hükümeti; enerji, yatırım, uzay, havacılık gibi alanlarda Rusya ile stratejik projeler geliştirdiklerini ve bu alanların daha da genişletilmesi kararında olduklarını belirtiyor.

Bu arada Çin piyasalarını yakından ilgilendiren Caixin hizmet PMI verisi Mayıs ayında piyasa beklentisi altında 52,7 düzeyinde oluştu.

DOLAR/TL…

ABD ve Avrupa’ya yönelik verilerin beklentilerin üzerinde gelmesi ve ortamın ılımlı bir havaya bürünmesi, ABD ile Çin ilişkilerinin daha da gevşemeye yönelik bir hal alması aslında Türkiye’ye daha çok yaradı. Bayram sürecince 520’ler seviyesinde olan CDS’ler 461’lere kadar geriledi. Bu durum Türk Lirası’na yaradı ve dolar/TL kuru 5,65 seviyelerine kadar geriledi. ABD’de açıklanan ekonomik verilerle dolar biraz toparlansa da TL’nin dolara karşı aynı kategoride değerlendirildiği gelişmekte olan ülke para birimlerine göre pozitif ayrışması da TL’ye ayrı bir güç verdi.  

Teknik olarak analizi yapıldığında halen kurun piyasa değeri olan 5,78 lira pivot bölge olarak önümüze çıkıyor. Yukarı yönlerde ataklar gerçekleşirse 5,88 seviyeleri şu an için en uzak ihtimal. Olası geri çekilmelerde ise 6,65 seviyesi ilk direnç noktası. Dolar/TL kurunun 5,58’lere kadar inme ihtimali var.

EURO/TL…

Eurozone’da karmaşık datalara rağmen işlerin yolunda gittiği anlaşılıyor. Piyasalar bizde kapalı olsa da Avrupa’daki iyi haberler TL’ye arıyor. Bayram günlerinde TL’ye karşı zayıf kalan euro, dün de 6,52 seviyesini test etmesine karşılık TL’nin güçlü duruşuyla 6,48’lere kadar geriledi. Euro/TL kurunda Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz kararı ve ECB Başkanı Mario Draghi’nin konuyla ilgili açıklamaları etkili olacak tahmini yüksek.

Euro/TL’de psikolojik seviye 6,44… Söz konusu pivot bölge kurun aşağı ve yukarı yönünü belirlemede önemli bir nokta. Bugün 6,50 seviyesindeki kurun ilk direnç noktası 6,54… Direncin aşılması kuru 6,60’a taşıyabilir. Kurda zayıf görünümün durması durumunda TL’nin güçlü duruşu devam edecek gibi görünüyor. Kurun destek noktaları sırasıyla 6,37, 6,35 ve 6,30…

EURO/DOLAR…

Paritede ABD’de ve Avrupa’da açıklanan veriler adeta birbiriyle savaşıyor. Özellikle euroda yaşanan toparlanma eğilimi sonrasında paritenin fiyatlamalarda 1,13 seviyesini görmesi ve ardından ABD’nin karmaşık verilerine karşılık doların yeniden değer kazanmasıyla paritenin 1,12’lerde kalması dikkat çekti. Tabi euro/dolar paritesini etkileyecek en önemli husus ECB’nin faiz kararı ve Draghi’nin açıklamaları.

Paritede pivot bölgesi 1,12’ler. Söz konusu bölgenin yukarı kırılması durumunda yeniden 1,1350’lere kadar ulaşabilecek bir gücün olduğu gözleniyor. Geri çekilmelerde ise 1,12’nin altı olan 1,1170 ve 11,50’ler gündeme gelebilir.

ONS ALTIN…

Küresel piyasalar ve özellikle global ekonomideki gidişatın ABD/Çin gerginliği gölgesinde kalması güvenli liman altına yaradı. Son dönemdeki geniş dalgalanmadan sonra 1343 dolar seviyesine çıkan ons altın ABD ISM imalat dışı PMI verisinin beklentilere paralel gerçekleşmesi üzerine ABD on yıllık tahvil getirisinde ve global piyasalarda risk iştihanda yaşanan toparlanma eğilimiyle altın fiyatlarındaki yükseliş sınırlı kaldı. ABD dış ticaret dengesi rakamlarıyla FOMC’tan gelen açıklamalar da altındaki seyri belirleyen önemli gelişmeler olarak öne çıkıyor.

Ons altındaki pivot bölge 1330 dolar seviyesi. Yukarı yönlü hareket durumunda ons altın fiyatları 1350 dolar sınırına kadar dayanabilir. Ancak muhtemel geri çekilmelerde ise önce 1320 ve dip noktada 1312 dolar seviyesi mümkün gibi görünüyor.

PETROL…

Emtia piyasasının en önemli enstrümanlarından petroldeki fiyat oynamaları ABD’deki petrol stoklarıyla paralel yürüyor. Son dönemde petrol stoklarındaki artışlar Teksas Tipi petrol fiyatını 51 dolara kadar çekerken söz konusu noktanın hassasiyeti denge olmasında yatıyor. Teksas Tipi petrolde yukarı yönlü hareketlerde son direnç 53,50 olarak gözleniyor. Olası geri çekilmeler devam ederse Teksas petrolü 50 doların altına gelebilir.

Son dönemdeki talepsizlik kaynaklı petrol fiyatlarındaki 60 dolarla çekilme süreci Brent petrolde de devam ediyor. En düşük 60,36 dolar seviyesini gören Brent petrolün 62 dolar seviyesine çıkacak herhangi bir gücü bulunmuyor.