SON DAKİKA
Çevre ve Doğa Cumartesi 14 Eylül 2024 12:15

İKLİM KRİZİNİN YIKICI ETKİLERİNİ AKILLI ŞEHİRLERLE AZALTMAK MÜMKÜN

2024'ün Asya'daki en güçlü fırtınası olan Yagi Tayfunu, Vietnam'ın kuzeyine ulaştı ve birçok kişinin ölümüne, yüzlerce kişinin yaralanmasına neden oldu. Tayfun, Çin'e bağlı Hainan Adası'nda ve Filipinler'de büyük hasara yol açarak altyapıları çökertti ve milyonlarca insanın evlerini kaybetmesine neden oldu. Bu durum iklim krizinin ciddiyetini bir kez daha gözler önüne sererken, kentlerin daha akıllı ve dirençli hale gelmesinin de bir zorunluluk olduğunu hatırlatıyor.

İklim krizinin yıkıcı etkilerini akıllı şehirlerle azaltmak mümkün

Tüm dünya gözünü Asya'yı etkisi altına alan Yagi Tayfunu'na çevirmiş durumda. Süper Tayfun Yagi, Vietnam'ı vurmadan önce Çin'in popüler turizm merkezlerinden Hainan adasına ve Filipinler'e yıkım getirdi. Hainan adasındaki yaklaşık 400.000 kişi Yagi'nin gelişinden önce güvenli bir yere tahliye edildi. Trenler, tekneler ve uçuşlar askıya alınırken, okullar kapatıldı. Yıkılan köprüler, toprak kaymaları ve sel baskınları nedeniyle onlarca kişi hâlâ kayıp. Bölge genelinde milyonlarca kişi elektriksiz kaldı ve birçoğu evlerini terk etmek zorunda kaldı.

 

Tayfunun etkileri, iklim krizinin ciddiyetini bir kez daha gözler önüne seriyor. Bilim insanlarına göre, okyanus sularının ısınması bu tür fırtınaların daha güçlü olmasına yol açıyor. Yagi Tayfunu, 203 km/h hızla esen rüzgarları ve aşırı yağışlarıyla bölgedeki şehir yaşamını felç etmiş durumda. İklim krizini yönetmek için, şehirlerin enerji verimliliği artırılarak, iklim değişikliğine karşı dayanıklı hale getirilmesi gerekiyor.

 

İklim krizine karşı önlem alınmalı

Uzmanlar, iklim değişikliği nedeniyle bu tür aşırı hava olaylarının sıklığının artabileceğini ve şiddetinin daha fazla olabileceğini belirtiyor. Yükselen deniz seviyeleri, kıyı bölgelerinde oluşan sel felaketlerinin etkilerini daha da artacağını gösteriyor. Gelişmiş ülkeler, yaşamı felç eden ve birçok kişinin ölümüne, yararlanmasına neden olan, insanları evsiz bırakan bu tür felaketlere karşı daha dayanıklı altyapılar geliştirme harekete geçmiş durumda. Bunun da önlemleri akıllı şehir vizyonuyla alınıyor.

 

“İklim krizinin yıkıcı etkilerine karşı akıllı şehirlerle geleceği şekillendirmeliyiz”

Akıllı şehir yaklaşımını güçlendirmek ve yaygınlaştırmak için 44 yıldır bilişimin gücünü kullanan SAMPAŞ Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Şekip Karakaya, Yagi Tayfunu'nun yarattığı yıkımla ilgili olarak açıklamada bulunarak, “Dünyamızın yaşadığı son olay, küresel ısınmanın tropikal fırtınaları nasıl daha tehlikeli hale getirdiğine dair uyarılarını doğrular nitelikte. Isınan okyanus suları, bu tür tayfunların daha güçlü ve yıkıcı olmasına yol açıyor. Son yıllarda artan şiddetli fırtınalar, daha fazla enerji toplayarak bölgelerde daha büyük tahribata neden oluyor. Bu durumda yaşamı tehlikeli boyutta etkiliyor. İklim krizinin neden olduğu bu tür felaketler, şehirlerin enerji verimliliği ve dirençli altyapılar geliştirmesi gerektiğini bir kez daha gösteriyor. Şehirler akıllı şehir çözümleri ve dijital ikiz teknolojilerine yatırım yaparak, şehirlerin bu tür krizlere karşı daha dayanıklı hale gelmesi için önemli adımlar atıyorlar. Bu teknolojiler, riskleri öngörerek hızlı ve proaktif çözümler sunmamıza olanak tanıyor. Biz de SAMPAŞ olarak bu teknolojinin kentlerimizde kullanılabilmesi, iklim krizinin olası etkilerinin azaltılması için yerel yönetimlerimizle yakın çalışıyoruz” dedi.