Dolar $
34.08
%0.02 0
Euro €
37.74
%-0.25 -0.09
Sterlin £
44.8
%-0.27 -0.12
Çeyrek Altın
4481.27
%-0.71 -31.78
SON DAKİKA
EKONOMİ Cuma 17 Temmuz 2020 10:47

İKİNCİ DALGA ENDİŞELERİ

Dolar/TL kamunun döviz arzının da desteğiyle oldukça dar bantta seyir izlemeye devam ederken; dünyada koronavirüs salgınında ikinci dalga endişeleri izleniyor.

İkinci dalga endişeleri

Asya borsaları ve ABD vadeli kontratları, hükümetlerin daha fazla harcama yapacağı umutlarının yeni koronavirüs vakaları ve ABD-Çin arasında artan tansiyona dair endişeleri bastırmasıyla toparlandı.

Yatırımcılar, dünyanın en büyük ekonomisi salgını kontrol altına almaya çabalarken, işyerlerini destekleyen bazı programların haftalar içinde bitecek olmasıyla ABD'li politika yapıcılarının daha fazla canlandırma önlemi getirmesini umuyorlar.

Euro ise bugün gerçekleşecek toplantıda Avrupalı yetkililerin mali canlandırma paketi üzerine anlaşacağı umutlarıyla destek buldu.

Küresel piyasalarda dolar, koronavirüs vakalarında tekrar yaşanan artışın ekonomik faaliyetleri durdurmaya başlayacağı endişelerinin güvenli liman dolara yönelimi artırmasıyla pek çok para birimi karşısında kazanımlarını korudu.

Bugün iç piyasada TCMB haftalık rezerv, para banka ve menkul kıymet istatistikleri ile özel sektörün yurtdışından sağladığı kredi borcu verileri takip edilecek.

Dış piyaslarda ise ABD konut verileri ve güven endeksleri izlenecek.

Koronavirüs sonrası hızlı toparlanma beklentileriyle son bir ayda sert yükselen küresel borsalar geçen hafta itibarıyla virüs yayılımının beklendiği hızda yavaşlamaması sonrası satışlarla karşılaşmaya başladı. Dış piyasalarda riskten kaçışın kuvvetlenip kuvvetlenmeyeceği ve ABD bilançoları da piyasada yakından izlenen konular arasında yer alıyor.

Dolar/TL yaklaşık bir aydır 6.85 etrafında oldukça dar bantta neredeyse hareketsiz bir seyir izliyor https://tmsnrt.rs/3gV0K5o. Cuma günü Ayasofya kararının ardından 6.8850'ye kadar yükselse de dolar/TL'deki bu yükseliş kalıcı olmadı. Dolar/TL bu sabah saat 0852'de 6.8570/6.8575 seviyesinden işlem görürken; sepet bazında TL 7.3320/7.3327, euro/TL 7.8066/7.8079 seviyesinde bulunuyor.

TL'deki yatay seyirde kamunun döviz arzı belirleyici konumda.

Reuters'ta dün yayımlanan bir haberde de dikkat çekildiği üzere, TL'nin istikrarlı ve rekabetçi bir seyir izlemesi Türkiye'nin yeni ekonomi politikasının temel hedeflerinden biri haline gelirken, Merkez Bankası rezervlerinden yapılan döviz satışlarına son dönemde kamu bankalarının kendi bilançolarından yaptıkları satışlar da eklendi.

Kamu bankalarının geçen yıl Aralık ortasında neredeyse sıfır olan net döviz açık pozisyonları Haziran'dan itibaren belirgin artış göstererek Temmuz itibarıyla 8 milyar doların üzerine çıktı https://tmsnrt.rs/3fjWThT. TCMB ile birlikte bakıldığında Türkiye'nin 2019 başından bu yana piyasaları müdahaleyi de içeren toplam döviz arzı da 100 milyar doları aşmış durumda.

Piyasalar son dönem ekonomi, para ve döviz politikaları açısından TCMB'nin önümüzdeki haftaki faiz kararını ve ay sonundaki enflasyon raporunu bekliyor. Reuters anketinde konsensus henüz oluşmasa da piyasada faizlerin genel olarak sabit tutulması bekleniyor. Enflasyondaki yükseliş ve rezevlerdeki kayıplar ise endişe yaratıyor.

CDS BELİRGİN DÜŞÜŞÜN ARDINDAN YENİDEN 500 BP ÜZERİNDE

Türkiye'nin beş yıllık kredi iflas takası (CDS) primi ise koronavirüsle birlikte 650 baz puanı aşarak 2008 finansal krizden bu yana en yüksek seviyeye geldikten sonra 430 puana kadar düşmüştü. Belirgin düşüşün ardından genel olarak yükseliş yönlü seyir izleyen 5 yıllık CDS Cuma günü 500 puanı aşmıştı. CDS bu sabah 528/536 seviyesinde güne başladı.

Gösterge 10 yıllık tahvilde ise 14 Temmuz günü son işlem %12.59 oldu.