Advertisement
SON DAKİKA
FİNANS Perşembe 21 Kasım 2019 02:30

İHTİYAÇ HARİTASI'NA DESTEK!..

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) eşgüdümü, T.C. Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi ile Sermaye Piyasası Kurulu'nun desteklediği, Borsa İstanbul Grubu'nun ana sponsor olduğu Türkiye Sermaye Piyasaları Kongresi'nin ikinci gününde oyuncu Mert Fırat'ın kurucu ortaklığında imece kültürünü yaşatan İhtiyaç Haritası Platformu'na özel bir oturum ve kampanya gerçekleştirildi.

İhtiyaç Haritası'na Destek!..

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen Türkiye Sermaye Piyasaları Kongresi’nin ikinci gününde oyuncu Mert Fırat’ın kurucu ortaklığında imece kültürünü yaşatan İhtiyaç Haritası Platformu’na özel bir oturum ve kampanya gerçekleştirildi. İhtiyaç Haritası, İnogar, İnogarART Yönetim Kurulu Üyesi Esra Arslan’ın moderatörlüğünü yaptığı oturumda, İhtiyaç Haritası, İnogar, İngogarArt, Moda Sahnesi, Sanat Mahal ve DasDas Kurucu Ortağı Mert Fırat ile İdema, İhtiyaç Haritası, İnogar, İnogartArt, Sanat Mahal Kurucu Ortağı Dr. Ali Ercan Özgür konuşmacı olarak katıldı.

“Sosyal medya paylaşım butonundan fazlasıyız”

Anadolu'nun önemli değerlerinden imece kültürünün konuşulduğu oturumda, Mert Fırat, İhtiyaç Haritası’nın ortaya çıkış öyküsüyle ilgili şu bilgileri verdi:

“İhtiyaç Haritası benim için bir ihtiyaçtı. Çocukluğumda Halk Evleri’nde edindiğim mahalle bazında dayanışma deneyimi, sivil toplum kuruluşlarıyla kurduğum ilişkinin temelini oluşturdu. Aynı zamanda engellilere yönelik çalışan derneklerden, cinsiyet eşitliği derneklerine kadar farklı sivil toplum kuruluşlarıyla tanışmama da vesile oldu. Sivil düşünmek ve derdimizi buradan anlatmak esas amacımızdı, kullanıcısının katkısıyla gelişebilecek bir sistem hedefledik. İhtiyaç Haritası’na sivil toplumun buluşma merkezi dedik, çalışmalarımızı hiyerarşik düzenden sıyırıp dayanışma esasına dayanarak yürütmek istedik. Ancak destekçilerimiz ve ihtiyaç sahiplerimiz için işleri kolaylaştırmadık. Bunun için emek, zaman, çaba harcamalısınız, olduğunuz yerden dışarı çıkmalı, mahallenizde, memleketinizde, şehrinizde ne gibi ihtiyaçlar var buna bakmalısınız dedik. Destekçilerin de ihtiyaç sahiplerinin de sorumluluk almasını istedik ve platformu oluştururken ciddi güvenlik adımlarıyla ilerledik.”

İhtiyaç Haritası’nda kurdukları modelle önemli bir paylaşım noktası olduklarını ifade eden Mert Fırat, “Bir paylaşım noktasıyız ama sosyal medyadaki bir paylaşım butonu değiliz, felsefesini anladığımız, emek harcadığımız, faal olduğumuz bir paylaşım merkeziyiz. Uluslararası sivil toplum toplantılarında da yardımlaşmadan, birbirimize destek olmadan, birlikte hareket etmeden dünyada var olan sorunları aşamayacağımızı gördük. İhtiyaç Haritası’nın önce ülkemizde sonra da globalde iyi işler yapacağına inanıyoruz. Teknolojiyi insanın insanla kurduğu duygusal bağı güçlendirmek için kullanıyoruz. ”

“Bize online imece diyorlar”

İhtiyaç Haritası, İnogar, İnogartArt, Sanat Mahal Kurucu Ortağı Dr. Ali Ercan Özgür de konuşmasında, “İhtiyaç Haritası’nın en önemli yanı interaktif olması, destekçilerle ve ihtiyaç sahipleriyle gelişebilen bir yapıya sahip olması… Bize online imece diyorlar, bizim gibi pazar yerine benzeyen birçok online yapı var. Dünyada yeni bir ekonomi doğuyor, bu anlamda biz de bu yeni ekonominin aktörlerinden biri olduk. İhtiyaç Haritası da tıpkı yeni dünya düzeninde olduğu gibi ortaklıklarla, paylaşımlarla, fikirlerle, kooperatif mantığıyla gelişecek” dedi.

“16 kişi bir kişinin ihtiyacını karşılayabiliyor”

Oturumun moderatörlüğünü yapan İhtiyaç Haritası, İnogar, İnogarART Yönetim Kurulu Üyesi Esra Arslan da, köy okullarından farklı birçok yere kadar, insanların ihtiyaçlarını karşıladıklarının altını çizerek, “En önemlisi, İhtiyaç Haritası ile insanlara umudu yeniden hatırlatıyoruz. Kendi bütçeleri dahilinde biri için iyilik yapabilme olanağı sunuyoruz, küçük büyük demeden yapılan yardımlarla 16 kişi bir kişinin ihtiyacını karşılayabiliyor. İmece kültürüyle önce kendi ülkemizdeki ihtiyaçlara sonra globaldeki ihtiyaçlara çözüm sunmayı hedefliyoruz. Yaptırdığımız sosyal etki araştırmasında da insanlara güveni, mutluluğu, dayanışmayı ve yardımlaşmayı hatırlattığımızı, insanlarda yüzde yüz harekete geçme isteği uyandırdığımızı gördük” diye konuştu.