Dolar $
32.33
%-0.12 -0.03
Euro €
34.94
%0.26 0.09
Sterlin £
40.91
%-0.02 -0
Çeyrek Altın
3912.44
%-0.12 -4.75
SON DAKİKA
İTHALAT VE İHRACAT Cuma 05 Mayıs 2023 02:39

İHRACATTA DEPREM KAYNAKLI KÜÇÜLME NEİSAN'DA DA SÜRDÜ

Geniş tarım alanları ve güçlü sanayisi ile Türkiye ekonomisine büyük katkılar sunan Güneydoğu Anadolu Bölgesi, depremin yol açtığı yaraları sarmaya devam ediyor. Bölge ihracatı Şubat ve Mart'tan sonra Nisan'da da geriledi. Nisan ayı ihracatını 869 milyon 215 bin dolar, geçen yılın aynı ayına göre yaşanan kaybı ise yüzde 15,4 olarak açıklayan TİM Başkan Vekili ve GAİB Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, Ocak – Nisan dönemi toplam ihracatını ise 3,4 milyar dolar olarak ifade etti.

İhracatta deprem kaynaklı küçülme Neisan'da da sürdü

TİM Başkan Vekili ve Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, bölgenin ihracat rakamları ve sanayicinin son durumu hakkında bilgi verdi. Bütün ülkede büyük üzüntü ve kedere yol açan 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinden sonra bölge ihracatının geçen yıla göre aylık bazda Şubat’ta yüzde 43,5, Mart’ta yüzde 8,2, Nisan’da ise yüzde 15,4 düştüğünü belirten Ahmet Fikret Kileci, “İhracat tarafında yaşadığımız gerilemede üçüncü ayı geride bırakıyoruz. Nisan ayında 869 milyon 215 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdik. Ocak – Nisan dönemini kapsayan dört aylık dönemde gerçekleştirdiğimiz toplam ihracat ise 3,4 milyar dolar oldu. Geçen yılın aynı dönemine göre kaybımız ise yüzde 15,4. Deprem sebebiyle bölgemizde faaliyet gösteren birçok sanayici hâlâ çeşitli sorunlar yaşıyor ve bu da ihracatımızı olumsuz yönde etkiliyor. Zarar gören üretim tesisleri ve işçilerin göç etmesi sebebiyle sanayiciler bu süreçte hedefledikleri üretim kapasitesinin altına düştüler. Mevcut sorunları çözmek için ilgili makamlarla iletişim halindeyiz, ama çözüm için biraz zamana ihtiyacımız var. Üretim tesislerimizi ve yaşam alanlarımızı yeniden inşa ederken çevreci bir sistem ortaya koymamız gerekiyor. Bunun olması için de uğraşımız devam ediyor. Öyle umuyoruz ki; yakın bir zamanda eski dönemimizdeki gibi ihracat başarılarını yeniden kamuoyuyla paylaşacağız” diye konuştu.

Ahmet Fikret Kileci, bölgenin tekrar toparlanabilmesinin ancak üretimle, iş gücü kapasitesini artırmasıyla ve devlet desteğiyle mümkün olabileceğini de sözlerine ekledi.

Irak, ABD ve Suriye İlk Üçte Yer Almaya Devam Ediyor

Bölge ihracatında öne çıkan ürün gruplarını makine halıları, pastacılık ürünleri, değirmencilik ürünleri, iplikler, kumaşlar, plastikler ve mamulleri, bitkisel yağlar, ağaç ve orman ürünleri, diğer gıda müstahzarları ile demir-çelik mamulleri olarak sıralayan Ahmet Fikret Kileci, lider pazarlar hakkında da şunları kaydetti; “Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin ihracatında en büyük paya sahip bölgeler arasında Ortadoğu ülkeleri yüzde 40,2’lik payla ilk sırada, AB Ülkeleri yüzde 15,2’lik payla ikinci sırada, Afrika ülkeleri ise yüzde 14,9’luk payla üçüncü sırada yer alıyor. 186 ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz; bununla birlikte Irak, ABD, Suriye, İngiltere, Suudi Arabistan,

Almanya, Libya, İtalya, İsrail ve Rusya bizim lider pazarlarımız durumunda bulunuyor. Mevcut pazarlarımızdaki etkinliğimizi büyütmek ve ulaştığımız ülke sayısını arttırmak hedefiyle çalışmalarımıza devam ediyoruz.”

Ahmet Fikret Kileci, açıklamasında bölgenin ihracatçı şehirlerinin Nisan ayı rakamlarına da yer verdi. Buna göre Türkiye’nin altıncı, bölgenin ise lider ihracat şehri Gaziantep Nisan ayında 779 milyon 229 bin dolarlık ihracata imza attı. Kahramanmaraş ise Nisan ayında 80 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Mardin'in Nisan ayı ihracatı 57 milyon dolar olurken, Malatya 28 milyon dolarlık, Şanlıurfa 20 milyon dolarlık, Diyarbakır 16 milyon dolarlık, Kilis 6 milyon dolarlık, Adıyaman ise 5 milyon dolarlık ihracata imza attı. 

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR