Dolar $
34.08
%0.02 0
Euro €
37.74
%-0.25 -0.09
Sterlin £
44.8
%-0.27 -0.12
Çeyrek Altın
4481.27
%-0.71 -31.78
SON DAKİKA
İTHALAT VE İHRACAT Salı 16 Nisan 2019 14:48

İHRACATIN SORUMLULUĞUNU HERKES PAYLAŞMALIDIR

Türk Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri sektörünün bütün ihracatçı firmalarını bünyesinde bulunduran ve 2.000'in üzerindeki üye firması ile sektörün %90'ını kapsayan Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri İhracatçıları Birliği 2018 Yılı Olağan Mali Genel Kurulu" ve "2018 İhracat Şampiyonları Ödül Töreni", Ankara Holiday Inn Otel'de 16 Nisan tarihinde yapıldı.

İhracatın sorumluluğunu herkes paylaşmalıdır

Türk Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri sektörünün bütün ihracatçı firmalarını bünyesinde bulunduran ve 2.000’in üzerindeki üye firması ile sektörün %90’ını kapsayan Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri İhracatçıları Birliği “2018 Yılı Olağan Mali Genel Kurulu” ve “2018 İhracat Şampiyonları Ödül Töreni” Ankara Holiday Inn Otel’de 16 Nisan tarihinde yapıldı.

Sektöre ilişkin güncel bilgilerin paylaşıldığı toplantıda, kurulduğu 1989 yılından bu yana üye firmalarının ihracatlarının artırılması yönünde destek çalışmalarını ve sektörün yurtdışı tanıtım faaliyetlerini de yürüten Birliğin, 2018 yılındaki toplam ihracatının, bir önceki yıla göre değer bazında %12 artışla 3,2 milyar Dolar olduğu ifade edildi. Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Erdem ÇENESİZ, “Türkiye'nin 2023 İhracat Stratejisi' çerçevesinde belirlenen ulusal hedeflerle uyum içinde çalışan Birliğimize üye firmaların sorumluluğunu taşıdığı ürünlerin 2018 yılı sektörel ihracat içindeki oranları; seramikte (%37), camda (%25), çimentoda (%19), aydınlatma cihazlarında (%7) ve doğal kaynaklı maddelerde (%7) ile gerçekleşti” dedi.

Hedefimiz: 200 Milyar Dolar Barajını Aşmak

Ödül Töreninde konuşan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle; çimento, seramik ve cam alanında yüksek ihracat performanslarıyla ödül almaya hak kazanan tüm ihracatçıları yürekten kutladığını ifade ederek, “Sektörümüzü değerlendirdiğimizde, şu noktalar öne çıkıyor. 2018’de tüm ihracatımız %7 artışla 168 milyar dolar oldu.

Sektörümüz, deyim yerindeyse ülkemizin miktar bazında ihracatını sırtlanmış durumda. Mart ayında 2,6 milyon ton, ilk 3 ayda ise 7,3 milyon ton ile miktar bazında en yüksek ihracat rakamına imza atıldı.”

Önümüzdeki dönem ihracat stratejisine değinen Gülle, “Yılbaşında İhracat 2019 Raporumuzu yayınladık. Dünyada en çok ithalatı yapılan ilk 1000 ürün içerisinde, rekabet avantajına sahip olduğumuz 285 ürün var. Her bir üründe, dünya ticaretinin %75’ine hükmeden ülkeleri tespit ettik ve bu pazarlardaki pazar paylarımızı analiz ettik. Özetle, her sektörümüzde, neredeyse her üründe güçlü olduğumuz ama giremediğimiz bu pazarlar, bizler için öncelikli hedef pazarlar konumunda. Buralara hep birlikte ağırlık vermemiz, hatta deyim yerinde ise yüklenmemiz şart. Bu sayede hem ihracatımızı, hem de küresel ölçekte dünya ticaretinden aldığımız payı çok daha yukarılara taşıyabiliriz. Bu konuda TİM olarak bizlere, sektör temsilcileri olarak sizlere çok önemli görevler düşüyor. Kısa bir zaman zarfında Ticaret Bakanlığımız öncülüğünde çok sıkı çalışarak Ağustos ayında açıklanacak. İhracat Stratejisine önemli katkılar yapacağız. Orta ve uzun vadede ihracatımızda sıçramalara, buradan hareketle de istihdamda, yatırımlarda ve nice ekonomik göstergelerde başarılı grafiklere hep birlikte ulaşacağız.”

İhracatın sorumluluğu tek kişinin üzerine yüklenemez!

Gülle, ihracatçıya her zaman tam destek verdiklerini vurgulayarak, “İhracatın bu kadar alkışlandığı bir dönem hiç olmadı. Çok daha fazla katılımcı, tüm paydaşlarla birlikte çok sesli bir ihracat ailesi kurgulamaya çabalıyoruz. Nitekim, gerçekleştirdiğimiz 2 delegeler buluşmasında Cumhurbaşkanı Yardımcımız ile Ticaret Bakanımız ile Hazine ve Maliye Bakanımızı ağırlayarak, ihracatçılarımızın sorunlarını, İlk ağızdan paylaşabildikleri bir ortam hazırladık. Bundan sonraki süreçlerde de her sektörümüzü, her delegemizi, hatta her ihracatçımızı karar süreçlerine dahil edecek şekilde bir yapı kurmak, en büyük hedeflerimiz arasında geliyor. Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri sektörü özelinde, sizler ile daha fazla koordinasyon halinde, Sektörümüzün sorunları ve İhracat performansının nasıl daha ileri götürülebileceği hususunda yapacağımız ortak çalışmalara da büyük önem veriyoruz. Bu başarının yıl boyunca sürmesi çok önemli, zira bu yıl çok büyük hedeflerimiz var.”

Avrupa’da Lideriz, Dünyada Sıralamayı Zorluyoruz

Sektörü geliştirmek ve ihracatı artırmak için çalışan Birliğin hedeflerine değinen Çenesiz, “Bugün; çimento, seramik ve cam sektörlerinin %90 ‘ını kapsayan çatı Birliğimiz üyesi ihracatçı firmalarımıza 2018 yılındaki ihracat performanslarına göre toplam 8 kategoride ödüller veriliyor. Gururla ifade etmek isterim ki, çimento, seramik ve cam sektörlerinde dünyada ve Avrupa’da üretim ve ihracatta ilk sıralardayız.” dedi ve başarı tablosunu şöyle aktardı:

Çimento Sektörü;

Avrupa üretiminde 1.
Avrupa ihracatında 1.
Dünyada üretiminde 4.
Dünya ihracatında 3.

Seramik sektörü;

Seramik Sağlık Gereçleri üretiminde Avrupa’da 1., Dünyada 5.
Seramik Sağlık Gereçleri ihracatında Avrupa’da 1. , Dünyada 5.
Seramik Kaplama Malzemeleri Üretiminde Avrupa’da 3.
Seramik Kaplama Malzemeleri İhracatında Avrupa’da 3., Dünyada 5.

Cam ihracatı;

Dünyada 20.
Avrupa’da 10.

Gelişmiş Ülkelerin Tercihi Türkiye

Tüm sektörün toplam ihracatında başlıca ülkelerin Avrupa Birliği ülkeleri ve ABD şeklinde geliştiğini vurgulayan Çenesiz, seramik, çimento ve camın toplam ihracatında ilk 4 ülkenin; ABD, Almanya, İsrail ve İngiltere olduğunu ifade etti. Türk ürünlerinin tercih edilmesindeki başarıyı yorumlayan Çenesiz, “Peki nasıl oluyor da teknoloji ve sanayi yönünden dünyanın en gelişmiş ülkelerine ihracatta bu kadar başarılı olabiliyoruz ? Çünkü, seramik sektöründe ülkemizin geçmişi MÖ 8000 yıllarına dayanıyor, dolayısıyla know-how ı çok yüksek. Ayrıca tüm sektörlerimizde son dönemde yüksek kapasiteli çok modern tesisler yapıldı. Bir diğer konu ise, dünyada tasarım kültürü çok hızlı yükseliyor ve Türkiye’nin de yüksek uyum kabiliyeti ile ürün gamı genişliyor. Ayrıca bizim hızlı hareket etme ve talebe göre ürün çıkarma kabiliyetimiz çok üstün” dedi.