İHRACATÇILAR ZORLU DÖNEMİ YENİ PAZARLARLA ATLATACAK
Yıla yüzde 5'lere varan ihracat düşüşleri ile başlayan ev ve mutfak eşyaları sektörü, Ağustos'tan sonra ortamın biraz daha olumluya dönmesi ile geçtiğimiz yılı yüzde 1,3 düşüşle 3 milyar 164 milyon dolardan tamamladı.
Ev ve Mutfak Eşyaları Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği (EVSİD), 2024 yılı Aralık ayı ve Ocak-Aralık dönemi ihracat verilerini açıkladı. Dernek tarafından açıklanan verilere göre; Türk ev ve mutfak eşyaları sektörü Aralık ayında 259,4 milyon dolar ihracat gerçekleştirerek yıllık bazda 2023 yılına göre yüzde 1,3 düşüşle 3,16 milyar dolarlık bir ihracat hacmine ulaştı.
Geçtiğimiz yıl kilogram bazında ihracat yüzde 2,2 oranında gerilerken, ihracat birim fiyatlarının yıl genelinde kilogram başına 3,81 dolardan 3,84 dolara yükselmesi, değer bazında ihracat kaybının daha düşük kalmasını sağladı.
Alt ürün grupları bazında bakıldığında, artış gösteren tek grup elektrikli ürün grubu ihracatı oldu ve 2024 yılında yüzde 3 oranında arttı. Metalden mamul ürün grubunda yüzde 2,3, plastik grubunda yüzde 1,6, cam ürün grubunda yüzde 6,7 ve seramik grubunda ise yüzde 10,8'lik düşüş yaşandı. Elektrikli ürün grubunda 4,56 dolardan 4,67 dolara, Metal grubunda 4,57 dolardan 4,63 dolara, Plastik grubunda ise 3,18 dolardan 3,27 dolara birim ihracat fiyatlarında yaşanan yükselişler, kısmen de olsa maliyet artışlarının ihracat fiyatlarına yansıtılmaya çalışıldığını gösterdi.
İhracat pazarları alt ürün grupları itibarıyla incelendiğinde ise elektrikli ürün grubunda sektörün en büyük pazarı olan İngiltere'ye ihracatın azaldığı, buna karşın Almanya, İtalya, İspanya, Yunanistan gibi diğer Avrupa ülkelerine ihracatın arttığı görüldü. Metalden mamul mutfak eşyaları kategorisinde sektörün en önemli pazarı olan Mısır’a ihracat son 3 senedir düşmeye devam ederken, İtalya, Irak, Fas ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne metalden mamul mutfak eşyaları ihracatı çift haneli artışlar gösterdi.
'YILIN İLK AYLARINA GÖRE DAHA AZ HASARLA KAPATTIK'
Rakamları değerlendiren Ev ve Mutfak Eşyaları Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği (EVSİD) Yönetim Kurulu Başkanı Talha Özger, ihracatçılar olarak zor bir yılı geride bıraktıklarını ve dış pazardaki daralmanın yanında içeride faiz ve kur baskısı nedeniyle sektör olarak ihracat hedeflerine ulaşamadıklarını kaydetti. Sektörü küresel ölçekte incelediklerinde de, 2023 ve 2024 Ocak-Eylül verileri dikkate alındığında ev ve mutfak eşyaları sektörü ihracatının yüzde 3,8 oranında büyüdüğünü, Türkiye olarak ise yüzde 3,2’lik büyüme ile ortalamanın altında
kaldıklarını belirten Özger, "Bunun sonucu olarak 2023 yılında küresel bazda en fazla ihracat yapan ülkeler sıralamasında yerimizi Fransa’ya kaptırarak 6.sıraya gerilemiş durumdayız. Türkiye ekonomisinin en önemli gücü olan ihracatçılar yüksek faiz ve düşük kur baskısı arasında sıkışmış durumda. Sektörde ihracat fiyatlarının artırılamaması ve bunun sonucu olarak ihracatçıların karlılıklarının düşmesi önümüzdeki dönem için en büyük risklerin başında geliyor." dedi.
İhracatta yılın yüzde 5'lere varan düşüşlerle başlamasına karşın Ağustos ayından sonra biraz daha umutlu bir ortamın oluştuğunu ve bu sayede yıllık düşüşün yüzde 1,3'lere kadar gerilediğini ifade eden Özger, "Elektrikli ürün grubu sektöründe yaşanan artış ve yaptığımız pazar çeşitlemeleri, yılı görece daha az hasarla kapatmamızı sağladı. Şu an finansman giderleri ve kurlar konusunda sıkıntılı bir dönem yaşansa da biz bunun geçici bir dönem olduğuna inanıyoruz. İhracatçılar olarak tüm dünyayı dolaşıp yeni pazarlar bularak bu zorlu dönemi atlatacağız ve yolumuza devam edeceğiz." dedi.