Dolar $
33.07
%0.22 0.07
Euro €
36.04
%0.07 0.02
Sterlin £
42.89
%0.1 0.04
Çeyrek Altın
4285.85
%2.04 84.71
SON DAKİKA
Göksel ÇAKIR | Perakende Pazartesi 15 Temmuz 2024 14:44

IGLO ARCHİTECTS'TEN DAKAR'DA AVM TASARIMI: DIAMNIADIO MALL

Birbirinden farklı ölçek ve fonksiyonlarda ödüllü mimari ve iç mimari projelere imza atan IGLO Architects, Senegal'in başkenti Dakar'da alışveriş merkezi tasarladı. Summa yatırımıyla hayata geçirilen ve 2024 sonlarında tamamlanması öngörülen Diamniadio Mall, bölgenin iklimi, coğrafyası ve çevresel faktörler dikkate alınarak planlandı.

IGLO Architects'ten Dakar'da AVM tasarımı: DIAMNIADIO MALL

Farklı sektörlerdeki işverenler için ulusal ve uluslararası ölçekte mimari tasarım, proje ve uygulama hizmeti veren Mimar Zafer Karoğlu ve Mimar Esen Akyar liderliğindeki IGLO Architects, uluslararası alanda önde gelen inşaat şirketlerinden Summa için Senegal'in başkenti Dakar'da alışveriş merkezi tasarladı. Bölge ikliminin, coğrafyasının ve çevresel faktörlerin dikkate alınarak tasarlandığı Diamniadio Mall'un fonksiyon yerleşiminde alışveriş merkezi iki ana bölüme ayrıldı: Birinci bölümde market ve mağazalar, ikinci bölümde ise yemek alanı ve aktivite mekanları planlandı.

Alışveriş merkezinin cephe tasarımında, coğrafi özelliklerle uyumlu renk tonları tercih edilirken çift cidarlı bir yapı tasarlandı. Böylece kütle hareketlerine ek olarak daha dinamik bir görünüm elde edildi. Teknik alanlar, servis bölgeleri ve sirkülasyon ağları, yapının gelecekte her iki yöne doğru ek yapılar ve farklı etaplarla genişleme ihtimali gözetilerek kurgulandı. Kütledeki geri çekilme hareketiyle oluşturulan “food court” avlusunda serinletici su oyunları ve gölgeleme önlemleriyle mikro iklimlendirme sağlandı. Avlu, ziyaretçileri bölgeye özgü kum fırtınalarından koruyacak şekilde konumlandırıldı. “Food court” alanının geç saatlerde de kullanılabilmesi için alışveriş merkezinden bağımsız bir sirkülasyon ağı oluşturuldu. İç mekanlarda gün ışığından faydalanmak için kullanılan “skylight” pencereler, Ekvator bölgesine özgü dik açılı güneş ışınlarının rahatsız edici etkisinden ve kum birikintilerinden korunmak için dikey olarak konumlandırıldı.

Halen şantiyesi devam etmekte olan Diamniadio Mall’un 2024 yılı sonlarında tamamlanması ve hizmete açılması planlanıyor.

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR