İBRE TÜRKİYE'YE DÖNÜYOR
Türkiye'nin yıldızı dünyada giderek parlıyor. ABD, AB, Rusya, Ukrayna ve Suriye'nin gözü Türkiye'nin üzerinde. Riyad'da gerçekleşen dörtlü zirvede ABD'nin Suriye'ye yönelik yaptırımları kaldırmasında Türkiye önemli bir rol üstlendi, Suriye Cumhurbaşkanı Şara da, "Cumhurbaşkanı Erdoğan sözünü yerine getirdi. Başkan Trump'a teşekkür ederim" dedi

Riyad’da yapılan dörtlü zirvenin ardından İstanbul’daki Rusya Ukrayna görüşmesi, dünyanın gözünün Türkiye’ye çevrilmesine neden oldu. Dörtlü zirvede Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Donand Trump, Suudi Arabistan'ın veliaht prensi ve fiili lideri Muhammed bin Selman ve Suriye Cumhurbaşkanı Ahmet Al Şara görüştü. Görüşme sonrası Trump, yaptırımların kaldırılmasının onlara bir şans vereceğini söyledi. Trump, ABD'nin Suriye'ye yönelik yaptırımlarını kaldırma planlarını açıkladıktan bir gün sonra Suudi Arabistan'da Suriye Devlet Başkanı Ahmet el-Şara ile bir araya geldi. Trump, ülkenin eski lideri Beşar Esad'ın devrilmesiyle sona eren iç savaşın ülkenin yeni yönetiminde destek sundu.
Şara'dan Erdoğan'a teşekkür
Trump ve Erdoğan ile görüşen Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şara'dan “Cumhurbaşkanı Erdoğan sözünü yerine getirdi. Başkan Trump'a teşekkür ederim” açıklaması geldi. Açıklamada, Suudi Arabistan, Suriye ve ABD Dışişleri Bakanlarının da katıldığı toplantının başlıca gündem maddesinin, Suriye'ye uygulanan yaptırımların kaldırılması, yeniden inşa süreci ve bölgesel istikrarın sağlanması olduğu belirtildi.
Trump'ın, bu kritik dönemde Suriye halkına destek verdiği vurgulanan açıklamada, Şara'nın da bölgesel ve uluslararası destekten dolayı memnuniyetini dile getirdiği aktarıldı.
Açıklamada, Bin Selman'ın da bu adımın bölgesel istikrara yönelik önemine vurgu yaptığı ifade edildi.
Suriye'ye yaptırımlar kaldırıldı
Trump " Türkiye'nin lideri Erdoğan'ın geçtiğimiz günlerde benzer talebi oldu. Ortadoğu'daki diğer saygın arkadaşlarım da bunu söyledi. Suriye'deki yaptırımları kaldıracağız" ifadelerini kullandı.
NATO’da Türkiye’nin ağırlığı artıyor
Türkiye’nin NATO’daki ağırlığı da giderek artıyor. NATO Dışişleri Bakanları Antalya'da toplandı. Türkiye, güçlü ordusu ve savunma sanayiiyle Avrupa güvenliğine katkılarını ve terörle mücadeledeki taleplerini dile getirdi.
Dışişleri Bakanlığı kaynakları, "NATO Dışişleri Bakanları Gayriresmi Toplantısı" kapsamında, Türkiye için öncelikli alanlardan birinin İttifak'a mücavir bölgeler ile Orta Doğu'da barış ve istikrarın tesis edilmesi ve hakim kılınması olacağını belirtti. Türkiye, yarın sona erecek olan toplantıya ev sahipliği yapıyor. Antalya'da düzenlenen bu toplantı, Türkiye'nin NATO ve Avrupa-Atlantik güvenliğine verdiği önemi gözler önüne seriyor.
Mayıs 2015'te Müttefik Dışişleri Bakanlarını Antalya'da ağırlayan Türkiye, gelecek sene NATO Zirvesi'ne de ev sahipliği yapacak. Toplantı, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın ev sahipliğinde başladı. 24-25 Haziran'da Lahey'de düzenlenecek NATO Zirvesi'nin hazırlıkları da bu toplantıda detaylı şekilde ele alınıyor. Toplantının gündem maddeleri ise Avrupa güvenliğinin bugünü ve geleceği, transatlantik külfet paylaşımı, savunma harcamalarının artırılması, Avrupalı müttefiklerin kıtanın güvenliğinde daha fazla rol üstlenmesi, Ukrayna'daki savaşın sona erdirilmesi ve kalıcı barışa ulaşılması ihtiyacı. Türkiye, Avrupa'nın kendi güvenliğini sağlamaya odaklandığı şu günlerde NATO üyeliği ve güçlenen savunma sanayi kapasitesini öne çıkararak yeni güvenlik mimarisinde yer almayı amaçlıyor.
HÜRJET ABD ve İtalya’yı eledi
Amerikalılar ve İtalyanları geride bırakan HÜRJET, İspanyolların ilk seçimi oldu. Savunma Sanayii Başkanlığı Başkan Yardımcısı Gökhan Uçar, “HÜRJET'in üzerinde elektronik donanımlar daha yeni ve modern. Dolayısıyla Amerikan ve İtalyan alternatiflerini geride bıraktık ve İspanyollar ile bu noktaya gelerek işbirliği anlaşması yaptık. Biz İspanya ile bunu bir evlilik gibi düşünüp belli bölgelere beraber açılmayı, bu uçağın farklı versiyonlarını üretmek istiyoruz” dedi.