HUBUBAT VE BAKLİYAT İHRACATI 10 MİLYAR DOLARI AŞTI
İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği'nin (İHBİR) Ocak-Kasım ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,8 artışla 3,3 milyar dolara çıkarken, hububat sektörünün Türkiye geneli on bir aylık ihracatı ise 10 milyar 787 milyon dolar oldu. Kasım ayında, hububat sektörünün en çok ihracat gerçekleştirdiği ilk üç ülke sırasıyla Irak, Cezayir ve ABD olurken, İHBİR'de ise ilk üç sırayı ABD, Irak ve Birleşik Krallık aldı. Türkiye genelinde Kasım ayında ihracat gerçekleştirilen ilk üç ülke Irak, Birleşik Devletler ve Almanya olurken, İHBİR'de ise ilk üç sırayı Almanya, Birleşik Devletler ve Irak aldı. İHBİR Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Taycı, Marmara Bölgesi'nin işlenmiş tarım ürünleri üretimindeki uzmanlığının, uluslararası pazarlarda büyük bir fark yarattığını belirtti.
İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR), hububat sektörünün Kasım ayı ve Ocak-Kasım dönemi ihracat rakamlarını açıkladı. Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri sektörünün 2024 yılı Türkiye geneli kasım ayı ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,6 düşüşle 1 milyar 164 milyon dolar olarak gerçekleşti. Kasım ayında İHBİR'in ihracatı da yüzde 1,4 artışla 330 milyon dolar oldu. Ocak-Kasım dönemi Türkiye geneli hububat sektörü ihracatı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,75 düşüşle 10 milyar 787 milyon dolar olarak gerçekleşti. İHBİR'in on bir aylık ihracatı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,8 artışla 3,3 milyar dolara çıktı.
İHRACATTA IRAK BAŞI ÇEKİYOR
Kasım ayında Türkiye genelinde en fazla ihracat gerçekleştirilen ilk üç ülke sırasıyla Irak, ABD ve Almanya olurken; on bir aylık periyotta ise en çok ihracat yapılan ülkeler Irak, Birleşik Devletler ve Suriye olarak sıralandı. İHBİR'in ihracatında Kasım ayında Almanya, Birleşik Devletler ve Irak ilk üçte yer alırken, son bir yılda ise Birleşik Devletler, Irak ve Birleşik Krallık öne çıktı. Ürün gruplarına bakıldığında ise Türkiye geneli Kasım ayında en fazla ihracat pastacılık ürünlerinde olurken, onu diğer gıda müstahzarları ve kakaolu mamuller takip etti. İHBİR'in ihracatında ise ilk sırayı diğer gıda müstahzarları aldı. Kakaolu mamuller ile Şeker ve şeker mamulleri sırasıyla ikinci ve üçüncü oldu.
Açıklanan rakamları değerlendiren İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Taycı, İHBİR’in ihracattaki başarısının işlenmiş tarım ürünlerine dayalı bir ihracat stratejisine bağlı olduğunu vurguladı. Taycı, “Güneydoğu, Akdeniz, İç Anadolu gibi bölgeler daha çok un, nohut, mercimek gibi direkt tarım ürünleri ihraç ederken, Marmara Bölgesi olarak biz, işlenmiş tarım ürünlerine odaklanıyoruz. Bu ürünler, sanayide farklı proseslerden geçerek daha katma değerli hale getiriliyor. Ayrıca dünya pazarlarında müşteri isteklerine uygun ambalaj, tat ve tasarımlar geliştirme kabiliyetimiz, ihracatımızı geniş bir pazara yaymamızı sağlıyor.” dedi.
ABD PAZARI ÖNCELİKLİ HEDEF
2023-2024 döneminde ABD pazarında yaklaşık yüzde 25’lik büyüme yakalandığını belirten Taycı, ABD’nin genel gıda tüketimi açısından önemini şu sözlerle dile getirdi:
“ABD’nin 330 milyonluk nüfusu, gıda tüketim kapasitesiyle diğer dünya nüfuslarından çok daha büyük. Bu nedenle firmalarımızı bu pazara daha fazla yönlendirmeye ve yeni müşterilerle iş birlikleri kurmaya devam ediyoruz.”
SEKTÖRÜN KARŞILAŞTIĞI ZORLUKLAR
Başkan Taycı, İHBİR üyelerinin 2024 yılında ihracatta karşılaştığı üç ana soruna dikkat çekerek; ihracatçıların artan maliyetlere rağmen döviz kurlarındaki artışın yetersiz kalmasından dolayı rekabet etmekte zorlandığını, yüksek finansman maliyetleri nedeniyle işletme sermayesi ve yatırım hamlelerini ertelemek zorunda kaldığını ve özellikle mavi yakalı çalışan bulmakta yaşanan zorlukların üretim kapasitesini sınırladığını vurguladı.
ÇEŞİTLİLİK İLE GÜÇLENEN İHRACAT
Taycı, ihracatçıların yıl boyunca yurt içi ve yurt dışında gerçekleştirdiği yoğun faaliyetlere dikkat çekerek, “2024 yılında toplamda 6 fuara katılım sağladık. Ayrıca hedef pazarlardan satın alma heyetleri getirerek iş birliklerimizi artırdık. Ürün numunelerimizle dünyayı dolaşmaya devam ediyoruz” dedi.
İHBİR’in işlenmiş ürünlerle oluşturduğu geniş pazar ağı, herhangi bir pazarda oluşabilecek olumsuzluk durumlarında alternatif pazarlara yönelme kabiliyeti sağlıyor. Taycı, bu stratejinin İHBİR’i sektörde lider bir konuma getirdiğini ifade etti.