Dolar $
32.67
%-0.15 -0.05
Euro €
35.1
%0.12 0.04
Sterlin £
41.38
%-0.33 -0.14
Çeyrek Altın
3979.89
%-0.78 -31.08
SON DAKİKA
İsa ÖZGÜLLER | Otomotiv Cumartesi 29 Haziran 2024 16:13

HORSE POWERTRAİN LİMİTED'İN YÜZDE 10 HİSSESİNİ SATIN ALACAK

Aramco, HORSE Powertrain Limited'in ("HORSE") yüzde 10'luk hissesini satın almaya yönelik anlaşmalarıimzaladı ve işletme değeri 7,4 milyar euro olarak belirlendi. Renault Group ve Geely'nin her biri yüzde 45 eşit hisseye sahip olacak.

HORSE Powertrain Limited'in yüzde 10 hissesini satın alacak

DHAHRAN, Suudi Arabistan, Hangzhou, Hong Kong ÖİB, Çin, Boulogne-Billancourt, Fransa ve Londra, Birleşik Krallık, 28 Haziran 2024 – Dünyanın önde gelen entegre enerji ve kimya şirketlerinden biri olan Aramco; Renault GroupZhejiang Geely Holding Group ve Geely Automobile HoldingsLimited (“Geely”) ile birlikte yeni küresel güç aktarma sistemi çözümleri şirketi olan HORSE Powertrain Limited'in yüzde 10 hissesini satın almak için gerekli olan anlaşmaları imzaladı. HORSE Powertrain Limited, 31 Mayıs 2024 tarihinde Renault Group ve Geely tarafından kuruldu ve merkezi Londra, Birleşik Krallık'ta bulunuyor.

Aramco, HORSE Powertrain Limited'in yüzde 10'luk hissesini, her bir şirket yüzde 45 hisseye sahip olacak şekilde Renault Group ve Geely'den eşit oranda satın alacak. Düzenleyici onayların alınması da dahil Aramco'nun ödeyeceği tutar, 7,4 milyar avroluk işletme değerini baz alacak.

Bu yatırım, daha sürdürülebilir mobilite çözümlerinin geliştirilmesi ve ticarileştirilmesi yoluyla Aramco'nun küresel enerjiye geçişine katkısını artıracak. Anlaşmalar ayrıca Aramcove Valvoline'ın HORSE Powertrain Limited içten yanmalı motorların (ICE) performansını ortaklaşa geliştirecek teknolojiler, yakıtlar ve yağlayıcılar konusunda işbirliğidüzenlemelerini de içeriyor.

Aramco, Renault Group ve Geely, otomotiv endüstrisinin başarılı bir şekilde karbondan arındırılmasının - yüksek verimli içten yanmalı motorlar (ICE), şanzımanlar ve hibrit güç aktarma organları, daha düşük karbonlu sentetik yakıtlar ve hidrojen gibi alternatif yakıtlar ile araç elektrifikasyonu da dahil olmak üzere - çeşitli teknolojilerin bir kombinasyonunu gerektireceği görüşünü paylaşmaktadır. 

HORSE Powertrain Limited'in misyonu, ultra düşük emisyonlu yeni nesil teknolojilere ve Aramco'nun sentetik yakıtlar, hidrojen ve ICE optimizasyonu üzerine araştırmaların yürütüldüğü küresel Ar-Ge merkezleri ağına öncülük etmek. Bu ağ, uzun vadeli sürdürülebilir ve erişilebilir karbondan arındırılmış çözümlerin geliştirilmesini kolaylaştıracaktır.

Aramco'nun yatırımının küresel olarak, uygun fiyatlı, verimli ve daha düşük karbon emisyonlu, içten yanmalı motorların geliştirilmesine ve yaygınlaştırılmasına doğrudan katkıda bulunmasının beklendiğini ifade eden Aramco Teknoloji ve İnovasyondan Sorumlu Başkan Yardımcısı Ahmad O. Khowaiter, Geely ve Renault ile hem motor hem de yakıt teknolojilerinde çığır açan ilerlemeleri desteklemek için ortak uzmanlığımızdan ve kaynaklarımızdan yararlanmayı planlıyoruz. İnovasyona güçlü bir vurgu yaparak amacımız hem araç üreticilerinin hem de sürücülerin ihtiyaçlarını karşılarken taşımacılık emisyonlarını azaltabilecek çözümler sunmak. Bu yatırımla bağlantılı olarak Valvoline ile HORSE PowertrainLimited, Renault Group ve Geely arasında uzun vadeli ortaklığı güvence altına alarak, aynı zamanda Aramco'nun küresel düzeyde hem değer yaratma hem de değer yakalama yeteneğini de ortaya koyuyoruz” dedi. 

Otomotiv endüstrisini karbondan arındırmanın tek kişilik bir oyun olmayacağını söyleyen Renault Group CEO'su Luca de Meo, Yeni yollar açmak ve yenilikçi çözümler bulmak için en iyi oyuncuların güçlerini birleştirmesi gerekiyor. Bugün Aramco'yu HORSE Powertrain Limited'in stratejik ortağı olarak kabul ettiğimizde olan da tam olarak budur. ICE ve hibrit teknolojilerin geleceğini yeniden keşfedecek bir rüya ekibidoğuyor” dedi. 

“Net sıfır emisyona ulaşmak için küresel sinerjilerin yanı sıraçok yönlü teknolojik çözümler ve uzmanlık paylaşımı da gerekeceğini aktaran Geely Holding Yönetim Kurulu Başkanı Daniel Li, “Aramco'nun yakıt teknolojilerindeki desteği ve uzmanlığıyla HORSE Powertrain Limited, metanol ve hidrojen gibi düşük karbonlu ve karbonsuz yakıt teknolojisi çözümlerine öncülük etmede lider rolünü daha da güçlendiriyor” dedi. 

Aramco'nun HORSE Powertrain Limited'e katılmasından mutluluk duyduğunu belirten HORSE Powertrain Limited CEO’su Matias Giannini, Sentetik yakıtlar ve hidrojen konusundaki uzmanlıkları, sektörümüzün karbondan arınmasını ileriye taşıyacak, son teknoloji ürünü, düşük emisyonlu güç aktarma organları çözümleri sunmamız açısından bizim için harika bir ortak olmalarını sağlıyor. Birlikte otomotiv sektöründe inovasyon için yeni ölçütler belirleyeceğiz” diyerek sözlerini tamamladı. 

 

HORSE Powertrain Limited bilgileri:

• Dünya genelinde 17 tesis
• 130 ülkede 9 endüstriyel müşteri
• 5 Ar-Ge merkezi
• Yaklaşık 19.000 çalışan
• Çin, Avrupa ve Latin Amerika'ya odaklanan stratejik ayak izi
• Yılda yaklaşık 5 milyon adet güç aktarma organı beklentisi 

Tam hibritler ve uzun menzilli plug-in hibritlerin yanı sıra etanol, metanol, LPG, CNG, H2 vb. alternatif yakıtlar kullanan içten yanmalı motorlar gibi tüm hibrit çözüm türlerini kapsamaktadır.