SON DAKİKA
DÜNYA Çarşamba 25 Eylül 2024 11:01

HİZBULLAH'TAN FÜZE SALDIRISI..

Hizbullah'ın televizyon kanalı Al-Manar, Hizbullah'ın "Gazze Şeridi'nde Filistin halkını destelemek ve Lübnan halkını savunmak" amacıyla İsrail askeri üslerini 'Fadi-1' ve Fadi-2' füzeleriyle vurduğunu duyurdu.

Hizbullah'tan füze saldırısı..

Geride bıraktığımız haftada İsrail'in Hizbullah Hizbullah'ın TV kanalı Al – Manar'daki bir habere göre, “Salı sabahı İslami Direniş, Gazze Şeridi'ndeki kararlı Filistin halkını desteklemek ve onların yiğit ve onurlu direnişinin yanı sıra Lübnan ve halkını savunmak amacıyla işgal altındaki Filistin'in kuzey bölgelerindeki İsrail askeri üslerini hedef alan bir füze saldırısı başlattı” diye yazdı.

Hizbullah kaynaklarına dayanarak verilen haberde; “Askeri medya, direnişin Afula'nın batısındaki Megiddo askeri havaalanını “Fadi 1” ve “Fadi 2” füzeleriyle üç kez bombaladığını bildirdi. Direniş bir başka açıklamasında Ramat David üssünü ve havaalanını bir dizi “Fadi 2” füzesiyle bombaladığını duyurdu. Direniş ayrıca sınırdan 60 km uzaklıktaki Zikhron bölgesindeki patlayıcı fabrikasını da ilk kez “Fadi 2” füzeleriyle bombaladı. Direniş ayrıca Amos üssünü (kuzey bölgesindeki ana nakliye ve lojistik destek üssü) bir dizi “Fadi 1” füzesiyle bombaladı.

İsrail saldırısına karşılık verdik

Al–Manar, Hizbullah'ın İsrail'in saldırılarına karşılık verdiğini yazdı “Düşman İsrail, Lübnan'a karşı güneydeki çeşitli bölgeleri ve ülkenin doğusundaki Bekaa vadisini hedef alan ve yaklaşık 500 vatandaşın ölümüne ve 1.500'den fazlasının yaralanmasına neden olan bir hava saldırısı başlattı” yazdıktan sonra misilleme olarak yapılan saldırılar ile ilgili şu bilgileri verdi:

“Direniş, işgal altındaki Filistin'in kuzeyindeki düşman İsrail'in mevzilerini ve kışlalarını, özellikle de Tiberya Gölü'nün kuzeybatısındaki 'Amiad' üssünü ve işgal altındaki Hayfa şehrinin kuzeyindeki Zovulon bölgesindeki Rafael şirketinin askeri-sanayi komplekslerini hedef alarak saldırıya karşılık verdi. Direniş de saldırıya karşılık verdi ve kuzey bölgesindeki Nimra üssündeki ana depoları, işgal altındaki Suriye Golan'ındaki Yoav kışlasını ve işgal altındaki Safed şehrinin kuzeybatısındaki Ein Zeitim üssündeki Kuzey Kolordu Komutanlığı karargahını hedef aldı"

'Fadi' aslında 'Fettah'

Bu isimle birlikte söz konusu füzelerin aslında İran yapımı olan hipersonik Fettah füzeleri olduğu iddia ediliyor. Fettah füzesinin hızı 13-15 'Mach'a kadar çıkarken, menzili ise 1400 kilometreyi buluyor. İran Devrim Muhafızları Ordusu Hava Kuvvetleri tarafından üretilen bu füzeler 6 Haziran 2023 tarihinde İran cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin katılımıyla Tahran'da tanıtıldı.

Bu füzenin adı İran İslam Cumhuriyeti lideri Seyyid Ali Hamenei tarafından seçilmiştir. Fettah füzesinin farklı yön ve yüksekliklerde hareket edebilme kabiliyeti sayesinde hiçbir füze ve savunma sistemi tarafından tarafından yok edilemeyeceği iddia ediliyor