SON DAKİKA
DÜNYA Çarşamba 11 Eylül 2024 11:00

HİNDİSTAN ÖSYM'DE SORULAR ÇALINDI, SATILDI

Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi yakınlarındaki bir otelde yüzlerce öğrenci yakalandı. Gerekçe, çılgın bir parti düzenlemeleri değil, her birinin 500 bin Türk lirasından fazlaya denk gelen bir tutar ödeyerek sınav sorularını satın almasıydı.

Hindistan ÖSYM'de sorular çalındı, satıldı

"Hile tatili" diye adlandırılan bu organizasyonu düzenleyen çok sayıda kişi tutuklanırken aralarında bir polis memurunun da bulunduğu 10'dan fazla kişi hakkında iddianame hazırlanıyor. 

Bu örnek, dünyanın en kalabalık ülkesinde sıklıkla yapılan sınavların önemini ortaya koyuyor. 

Hindistan, öğrencileri okullara, müstakbel çalışanlarıysa iş yerlerine yerleştirirken merkezi sınavlardan istifade ediyor. 

Orta sınıf aileler, çetelere muazzam miktarlarda para ödeyerek çocuklarının sınavlarda avantaj elde edip daha iyi bir geleceğe sahip olmasını istiyor.

Hile söylentilerinin en yoğunlaştığı sınavlardan biri de Hindistan'daki tıp fakültelerine girmeyi sağlayan NEET.

Bu yıl ülkedeki öğrencilerden 2,4 milyonu sınava girdi. Gençlerin emellerine ulaşması için on binde ikilik dilime girmesi gerekiyor.

Hindistan'ın en kalabalık eyaleti Uttar Pradeş'te polis olmak isteyen 4 milyon kişiden de yalnızca 60 bini işe sınavla alındı.

Sınav sorularını önceden ele geçirmek isteyenlerin her birinin çetelere 15-20 bin dolarlık bir ödeme yapması gerekiyor. 

Pek çok kişi, kötü puan alıp özel üniversitelere para dökmektense kanunsuz bir işe para yatırmayı tercih ediyor. Çeşitli hile yöntemlerinin önünü kesmek isteyen yetkililer, sınav merkezlerine kamera koyup sosyal medyada soru satışının peşine düşse de hâlâ kaçak yollar bulunabiliyor. 

Çok çalışıp istediği yere giremeyen öğrencilerse adaletsizliğe ateş püskürüyor.