Dolar $
32.2
%-0.44 -0.14
Euro €
34.76
%-0.42 -0.14
Sterlin £
40.45
%-0.2 -0.08
Çeyrek Altın
3959.82
%-0.8 -31.41
SON DAKİKA
GÜNDEM Salı 09 Nisan 2019 09:00

HEDEF GIDADA FİYAT İSTİKRARI!

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın yarın açıklayacağı reform paketinde özellikle enflasyonu körükleyen gıda fiyatlarına yönelik tarım alanında yapılması gereken tedbirleri sıralaması bekleniyor

Hedef gıdada  fiyat istikrarı!
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın yarın açıklayacağı reform paketinde özellikle enflasy

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, yarın Yeni Ekonomi Programı (YEP) kapsamında ekonominin istikrara kavuşturulması noktasında piyasaları açacak yeni tedbirleri açıklaması bekleniyor. Bakan Albayrak’ın reform paketinde özellikle enflasyonu körükleyen gıda fiyatlarına yönelik tarım alanında yapılması gereken tedbirleri sıralayacağı tahmin ediliyor.

Alınan bilgiye göre, Albayrak’ın yarın Yeni Ekonomi Programı (YEP) kapsamında açıklayacağı reform paketinde yüksek enflasyona sebep olan gıda fiyatlarına yönelik tedbirleri kamuoyu ile paylaşacak. Albayrak, söz konusu reform paketini düzenleyeceği basın toplantısıyla açıklayacak. Reform paketinde ayrıca büyüme, enflasyon, bankacılık başta olmak üzere tüm alanlarda atılacak adımları içeren hususları dile getirecek.

Bakan Albayrak’ın daha önce sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Tarımsal üretimi artırmak ve gıdada fiyat istikrarını sağlamak için tüm alanlarda yoğun bir programı hayata geçireceğiz. Tarımda ithal girdi bağımlılığını azaltma ve tarımsal erken uyarı sistemine ilişkin 2019 planlaması başta önemli yol haritamızı hazırladık” ifadelerinin reform paketinde tarımla ilgili açıklayacağı esasların temeline dâir sözler olduğu belirtiliyor.

Gıda fiyatları yükselişine fren

Gıda fiyatlarının desteğiyle yüksek çıkan enflasyona karşı tedbirlerin alınması gerektiği üzerinde durulacağı tahmin edilen yeni reform paketinde, 2019’un tarımda çok daha stratejik adımların atılacağı bir yıl olacağının belirtileceği tahmin ediliyor. Reform paketinde özellikle işlenmemiş gıda, tarla - tezgah arasındaki 5 kata çıkan fiyat farkı, seracılığa 10 milyon liraya kadar verilecek düşük faizli kredi gibi teşvikler, yeni hal yasası, hayvancılıkta acil önlemler paketi, gübre, yem, ilaç ve gıdada yüzde 10 indirimli destekler ve tanzim satış yerlerinin daha aktifleştirilerek yaygınlaştırılması gibi gıda fiyatlarında istikrarı sağlayacağı tedbirlerin de paylaşılacağı ifade ediliyor.

Hal yasası sorunları çözebilecek mi?

Albayrak’ın geçen yıl açıkladığı YEP’in olumlu bulunduğu, ancak uygulanma noktasında daha agresif olunması gerektiği belirtilirken özellikle komisyonculuğun kaldırılacağı yeni hal yasasının enflasyonla mücadelede önemli bir atlama taşı olacağı yolunda görüş bildiriliyor. Ayrıca tarımda millîlik projelerinin artırılmasının önemine vurgu yapılırken yerel kaynakların harekete geçirilmesiyle ilgili yeni tedbirlerin sahaya alınmasının da elzem olduğu kaydediliyor.

Hal yasasında yeni hallerin kurulması, satıcı sayısının ve rekabetin artırılması, üretici ve üretici örgütlerinin satış imkânlarının artırılmasının ele alınacağı reform paketinde ürünlerin bozulmasını engellemek için depolama, ambalaj, nakliyat konularında da yeni standartların uygulamaya alınacağı da gelen haberler arasında yer alıyor.

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR