HEDEF 20 MİLYAR DOLAR
DEİK Türkiye-Mısır İş Konseyi Başkanı Mustafa Denizer, Mısır ile 10 milyar dolar seviyesinde ticaret hacminin olduğunu söyleyerek, "Hem enerjinin artması hem diğer yatırımlarımızın artmasıyla 15 milyar doları orta vadede, çok uzun vadede 20 milyar dolarları görürüz" dedi
Kübra ÇETİNDAĞ
DEİK Türkiye-Mısır İş Konseyi Başkanı Mustafa Denizer Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi’nin Türkiye ziyaretini Analiz’e değerlendirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yapılan toplantının son derece önemli olduğunu vurgulayan Denizer, “İlk defa Cumhurbaşkanı Sisi, Türkiye’ye ziyarete geldi. Zaten iki senedir düzelen ilişkiler, bu ziyaretle beraber artık bence tamamen normale dönmüş oldu. 19 tane iş birliği anlaşması imzalandı” dedi.
Her bakanlığın neredeyse Mısır’ın karşı tarafıyla ilişkiler kurmak, beraber projeler üretmek özellikle enerjide, gazda yeni projeler yapmak adına önemli imzalar attıklarını ifade eden Denizer, “Bundan sonraki süreçte karşılıklı çok Bakan ziyareti trafiği iş adamı ziyareti trafiği göreceğiz” diye konuştu.
Ticaret hacmi 10 milyar dolar
Denizer şunları söyledi: “Mısırla ekonomik ilişkilerimize gelince; zaten 2007’de Serbest Ticaret Anlaşması yaptıktan sonra 1 milyar dolar olan karşılıklı ticaret hacmi 10 milyar dolara geldi.
Bu sırada siyasi durgunluk da var. Ona rağmen hiçbir şekilde geriye gitmedi. Tabii ki Mısır’ın da kendi ekonomik problemleri olduğundan belki son birkaç senedir yeteri kadar Türk ürünü ithal etmiyor. Ama enerji ihracatı da yapmaya başladı Türkiye’ye. Dolasıyla 10 milyar dolar seviyesinde bir ticaret hacmimiz var. Hem enerjinin artması hem diğer yatırımlarımızın artmasıyla 15 milyar doları orta vadede, çok uzun vadede 20 milyar dolarları görürüz.
Mısır zaten ticaret partnerimiz olarak Afrika’daki en büyük ülkemiz. Cari fazla veriyoruz. Özellikle sanayi ürünleri ticaretimiz var karşılıklı, bu çok önemli. Onların gaz satışı başladıktan sonra tabi ticarette cari fazla biraz onların lehine dönmüş durumda. Ama enerjiyi çıkartırsak halen bizim lehimize.”
Mısır’da çok Türk yatırımı var
Mısır’da çok sayıda Türk yatırımı olduğunu vurgulayan Denizer, “2007’de başladı bu serüven. Hepsi sıfır yatırımlardı. 18 senede belki bazıları daha geç geldi ama 15-18 senelik süreçte büyüyerek devam etti. Durgunluk dönemimizde bile yatırımlar hız kesmeden devam etti. Bugün itibariyle 3 Milyar Doları aşmış durumda. Bu rakam biraz da şöyle söyleyebilirim. Mısır’daki yatırımların kazandığı paraların tekrar yatırıma dönmesiyle oluşan bir meblağdır. Toplamda 100 bine yakın bir istihdam sağlıyor Türk yatırımcıları.
Türkiye’de enerji ve iş gücü maliyetlerinin son yıllarda yukarı çıkması, Mısır’da da zaten güzel örnekler olduğu için birçok iş adamını birçok sektörü Mısır’a yatırım yapmaya teşvik ediyor. Çok gelen giden var. Fizibilite çalışması yapan var. Bunların bir kısmı ufak, orta ölçekli hatta büyük yatırımlara da dönecektir” şeklinde konuştu.
Her yıl yatırım yapılabilir
Türkiye’nin önümüzde neredeyse her sene 300 ila 500 milyon dolar Mısır’a yatırım yapması imkan dahilinde olduğunu kaydeden Denizer, “Bizlerin özellikle tekstil, konfeksiyon, gıda, perakende bu alanlarda yatırımlarımız söz konusu. Yani işgücü yoğun sektör. Enerji yoğun sektör, Mısır için. Mısır’a gitmek için ön planda gözüküyor” ifadelerini kullandı.
En büyük yatırımcı Türkler olur
Denizer şunları söyledi: “Mısır’daki teşviklerle ilgili konuşursak, fazla bir teşvik yok. Evet, arsa tahsis ediyorlar ama bunun bir bedeli var. Az bir şey olsa da ihracatta teşvik var, iade gibi. Mısır, bunların haricinde maliyet avantajı olan bir ülke. Yani ucuzluğu enerji ve işgücünden geliyor. Ama onun haricinde bina yatırımıydı şuydu buydu dünya standart fiyatlarında. Mısır için ilk önce sermaye lazım, vakit lazım, sabır lazım. Çok kolay bir ülke değil. Ama ufaktan girilip yavaş yavaş büyütülebilecek, deneyim kazandıkça büyütülebilecek, çok kısa zamanda karlılık elde edilebilecek bir ülke. Türklere ne yapılıyorsa başka ülkelere de aynı şeyler yapılıyor. Durgun olduğumuz dönemde bize karşı bir negatif bir şey de yoktu, başka ülkelere de pozitif de yoktu. Ama sonuçta bölge her zaman için sıkıntılı bir bölge. Yabancı yatırımcıların şu anda Gazze’de savaş varken Mısır’a bakış açısı belki biraz daha durağandır ama bizim Türklerin iştahı oldukça fazla. Son dönemde yine en büyük yatırımcı Türkler olur.”