HAZIR GİYİMDE YENİDEN REKABETİN FORMÜLÜ
İHKİB Başkan Yardımcısı Mustafa Paşahan, hazır giyim sektörünün kan kaybını durduracak 4 maddelik "can suyu" formülünü açıkladı. Girdi maliyetlerindeki denge, desteklerde eşitlik, prim indirimi ve özel kredi imkanları ile sektörün yeniden rekabetçi günlerine dönebileceği vurgulandı.

Marmara Grubu Vakfı (MGV) ve İHKİB iş birliğiyle 7-8 Mayıs tarihlerinde düzenlenecek olan 28. Avrasya Ekonomi Zirvesi'nin tanıtım toplantısında bugün gerçekleşti. Toplantıda konuşan Mustafa Paşahan, “Hazır giyim sektörü, Türkiye ekonomisi için stratejik bir öneme sahip. Ancak son dönemde girdi maliyetlerindeki artış ve kurdaki dengesizlik nedeniyle sektör rekabetçiliğini önemli ölçüde kaybetti. Üretim maliyetlerinin dolar bazında rakiplere göre %50-60 daha yüksek ve bu durumun ihracatta ciddi düşüşlere yol açıyor. 2022'de 21,2 milyar dolar olan hazır giyim ve konfeksiyon ihracatının, 2023'te 19,2 milyar dolara, 2024'te ise 17,9 milyar dolara geriledi ve 2025'in ilk çeyreğinde de %7,6'lık bir düşüşle 4,2 milyar dolar seviyesinde kaldı.” dedi.
İhracattaki düşüşün yanı sıra ithalatın da hızla arttığına dikkat çeken Paşahan, bu durumun üretim tesislerinin kapanmasına, kapasite düşüşlerine ve hatta bazı firmaların üretimlerini yurt dışına taşımasına neden olduğunu söyledi. Son iki yılda 174 bin kişilik istihdam kaybı yaşandığını belirten Paşahan, sektörün yeniden canlanması için şu dört temel adıma ihtiyaç duyulduğunu ifade etti:
Kutu ya da farklı renk
Girdi maliyetleriyle kur arasında denge yeniden sağlanmalı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın İstihdam Koruma Destek Programı'ndan tüm firmalar ayrım gözetilmeksizin yararlandırılmalı.
Hazır giyim sektöründe uygulanan 5 puanlık prim indirimi iki yıl boyunca 10 puana çıkarılmalı.
Emek yoğun sektörler için iki yıl ödemesiz, yüzde 20'nin altında faizle kredi imkânı sağlanmalı.
Paşahan, bu dört maddenin hayata geçirilmesiyle sektörün ihracatını hızla toparlayabileceğine inandığını dile getirdi. Türkiye'nin kilogram başına ortalama 1,5 dolara mal ettiği ürünleri, kilogram başına 16 dolara ihraç edebilme potansiyeline sahip olduğunu vurgulayan Paşahan, doğru desteklerle ihracat rakamlarını 10 katına çıkarabileceklerini ifade etti. Pamuk üzerindeki vergi yükünün kaldırılmasının da sektöre önemli bir katkı sağlayacağını sözlerine ekledi.
MGV Genel Başkanı Dr. Akkan Suver ise Avrasya Ekonomi Zirvesi'nin önemine değinerek, zirvenin küresel sorunların ele alındığı ve yeni iş birliklerinin geliştirilmesine olanak sağlayan bir platform olduğunu belirtti. Suver, zirvede bu yıl enerji ve mineraller gibi geleceğin ihracat kalemlerinin de yabancı katılımcıların talebiyle gündeme geleceğini açıkladı. Nobel ödüllü bilim insanı Aziz Sancar'ın da onur konuğu olarak zirvede konuşma yapacağını duyurdu.