Dolar $
32.97
%0.39 0.13
Euro €
35.29
%0.1 0.03
Sterlin £
41.66
%0.03 0.01
Çeyrek Altın
3999.43
%-0.07 -2.78
SON DAKİKA
Hibya Haber Ajansı | EKONOMİ Perşembe 20 Haziran 2024 16:00

HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI'NDAN KİT İLE İLGİLİ İDDİALARA YANIT

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 19 Kamu İktisadi Teşebbüsü'nün (KİT) hazırlanan bir kanun taslağı yoluyla özelleştirileceği ve yabancı sermayeye satılacağı veya kapatılacağı yönündeki iddialara yanıt verdi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan KİT ile ilgili iddialara yanıt

Bakanlıktan yapılan açıklamada çeşitli basın yayın organlarında Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz tarafından Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e atfen 19 Kamu İktisadi Teşebbüsü’nün (KİT) hazırlanan bir kanun taslağı yoluyla özelleştirileceği ve yabancı sermayeye satılacağı veya kapatılacağı iddia edildiği bildirildi.

İddiaların hiçbir şekilde gerçeği yansıtmadığı belirtilen açıklamada “Bilindiği üzere, KİT’ler 233 sayılı KHK’ye tabi ve sermayesinin tamamı devlete ait olan teşebbüslerdir. KİT’lerin anılan KHK kapsamında halihazırda verimlilik ve karlılık ilkeleri doğrultusunda faaliyetlerini sürdürmeleri gerekmektedir. Taslak aşamasında olan düzenlemeler ile KİT’lerin daha etkin ve verimli çalışmaları ve kurumsallıklarını artırmaları amaçlanmaktadır. Bunu satış olarak yorumlamak iyi niyetli bir yaklaşım olmayıp halkı bilinçli olarak kandırmaktır.” denildi.

Taslak çalışmada yer alan hususlardan birinin, yönetim kurullarının daha profesyonel bir yapıya kavuşmasını sağlamak olduğu aktarılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Yönetim kurullarında etkinliğin artırılması, stratejik hedef belirleme kabiliyetlerinin geliştirilmesi, operasyonel faaliyetlerin devlet hedefleri ile daha uyumlu bir şekilde gerçekleştirilmesi, kamu işletmelerinin etkin ve verimli bir şekilde yönetilmesine katkı sağlayacaktır. Bu çerçevede taslak değişiklikler ile uluslararası alanda genel kabul görmüş kurumsal yönetim uygulamaları, iyi uygulama örnekleri ve Türk Ticaret Kanunundaki yasal ve düzenleyici çerçeveden faydalanarak KİT’lerin yönetim kurullarında dönüşüm zemini oluşturulmaktadır.”

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR