Dolar $
33.57
%-0 -0
Euro €
36.87
%0.09 0.03
Sterlin £
42.96
%-0.02 -0
Çeyrek Altın
4361.27
%0 0.03
SON DAKİKA
Bankacılık Pazartesi 12 Ağustos 2024 18:26

HALKBANK, 2,6 TRİLYON TL AKTİF BÜYÜKLÜĞE ULAŞTI

Halkbank, yılın ilk yarısında da büyüme ivmesini sürdürerek aktif büyüklüğünü 2,6 trilyon TL'ye taşıdı. 2024 yılının ilk yarısında toplam kredilerini yüzde 11 artışla 2,1 trilyon TL seviyesine taşıyan Banka, ticari kredilerde ise; 2024 yılının ilk yarısında yüzde 9 artışla 1,2 trilyon TL büyüklüğe ulaştı. Köklü deneyimi ve gelişmiş bankacılık altyapısıyla milli ekonomiye katkı sunmaya devam eden Halkbank, sektörde KOBİ kredileri alanındaki lider konumunu sürdürdü.

Halkbank, 2,6 trilyon TL  aktif büyüklüğe ulaştı

Halkbank, 86. yılının ilk yarısına dair finansal sonuçlarını açıkladı. Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan, yaptığı açıklamada, değer odaklı finansman modelleriyle müşteri portföyünü büyütmeye devam eden Halkbank’ın, 2024’ün ilk yarısında 1,2 trilyon TL’ye ulaşan ticari nitelikli kredilerinin yüzde 55’ini Türkiye ekonomisinin itici gücü olan KOBİ’lere tahsis ettiğini belirtti.

Banka 2024 yılının ilk yarısında, aktif büyüklüğünü yüzde 18,9 artırarak 2,6 trilyon TL'ye yükseltirken, nakdi kredilerini ise yüzde 7,6 artırarak 1,4 trilyon TL'ye ulaştırdı. Halkbank’ın 2024 yılının ilk yarısında toplam kredileri yüzde 11 oranında artarak 2,1 trilyon TL'ye ulaştı. Bankanın mevduatı, 2024 yılının ilk yarısında yüzde 15,4 artarak 2,2 trilyon TL'ye, öz kaynakları ise yüzde 6 oranında artış göstererek 136 milyar TL'ye ulaştı.  

KOBİ’lere güçlü finansal destek

Osman Arslan, “2024 yılının ilk yarısında KOBİ kredilerinde yüzde 7,2 büyüyerek sektörde KOBİ kredileri pazar payındaki liderliğimizi sürdürdük. İkinci çeyrekte KOBİ kredilerinin bireysel krediler hariç nakdi krediler bakiyesi içindeki payını yüzde 55’e taşıdık. Esnaf ve sanatkârın ekonomik gücünü artıran yenilikçi finansal çözümler ve kredi destekleri ile ülkemizin üretkenliğine ve ticari hayatına değer katan öncü Banka olarak, esnaf kredi kullandırım tutarımızı bu yılın ilk yarısında 61 milyar TL’ye ulaştırdık” dedi.

halk-i

KOBİ’lerin ülkemiz ekonomisi için kritik bir rolü olduğunu söyleyen Osman Arslan, Bankanın KOBİ alanındaki vizyonunu ise şöyle açıkladı: “Halkbank olarak amacımız, KOBİ’lerimizin, girişimcilerimizin, esnaf ve sanatkârlarımızın ekonomik gücünü artırarak, ülkemizin üretkenliğine ve ticari hayatına değer katmaktır”.

Girişimcilik ekosistemine özel ürün ve hizmetler

2021 yılından bu yana girişimcilik ekosistemini ihtiyaca yönelik özel ürünlerle destekleyen Halkbank, günümüze kadar 228 bin kadın girişimciye 68 milyar TL, her yaştan ve eğitim düzeyinden 164 bin girişimciye de 26 milyar TL destek sağladı. 

Halkbank’ın kadın girişimcilere sağladığı desteklere de değinen Osman Arslan, şunları söyledi: “Yeni dönemde kadın girişimcilerin ihracata katılımını daha güçlü bir biçimde destekleyeceğiz. Özellikle kadın girişimcilerin rekabet gücünü artırmak ve ihracat ailesine yeni firmalar kazandırmak için İhracatı Geliştirme A.Ş. (İGE) iş birliği ile İGE İhracatta Kadını Destekleme Kredisini hayata geçirdik. Bu kredi ile kredibilitesi olan fakat teminat yetersizliği nedeniyle finansmana erişmekte zorlanan ihracatçı kadın girişimcilere finansman imkânı sağlıyoruz. 

Yine ihracatçı kadın girişimcilerimizi desteklemek adına İhracatta Kadın İzi Projesi'ni de başlattık. Projemizle kadın kooperatiflerine e-ticaret eğitimi, mentorluk ve uluslararası pazar yerlerine entegrasyon desteği vermeyi hedeflemekteyiz. Son olarak, ülkemizde toplumsal cinsiyet odaklı yatırım yaklaşımının gelişimine katkı sağlama hedefiyle yeni bir fon oluşturduk. Bu kapsamda; yatırımcılara, cinsiyet eşitliğini ve kadınların güçlenmesini önceliklendiren şirketlere yatırım yapma fırsatı sunmak amacıyla, Halkbank Üreten Kadınlar Değişken Fon’unu halka arz ettik. Önümüzdeki dönemde kadın girişimcilerimizi, kişisel gelişim ve eğitim ihtiyaçlarından, ilgili iş kollarında güncel bilgiye ulaşmalarına kadar birçok alanda desteklemeyi sürdüreceğiz”.

2024'te ekonomik istikrar 

Orta Vadeli Program ve 12. Kalkınma Planı’nın, değişen koşullara hızlı refleks vererek ülkemizin krizlere karşı dayanıklılığını artırdığını belirten Osman Arslan, şunları söyledi: “Mali disipline, yapısal dönüşüme ve dezenflasyona odaklanan ekonomi politikalarının sonuçlarını almaya başladığımızı gururla söyleyebiliriz. Son dönemde uluslararası derecelendirme kuruluşlarının kredi notumuzu yükseltmesi ve Kredi Risk Primi CDS’in son 4 yılın en düşük seviyesine gerilemesi ile birlikte uluslararası yatırımcıların ülkemize yönelik güveninin arttığı görülmektedir. Bu gelişmeler, ülkemiz ekonomisinin 2024 yılının ilk yarısında büyüme ve istikrar yönünde önemli adımlar attığının, Orta Vadeli Program’ın ve 12. Kalkınma Planı’nın başarılı bir şekilde uygulanmakta olduğunun kanıtıdır.”

ABONE OL
Hepsiburada web  300x250