Dolar $
32.94
%-0.02 -0
Euro €
35.82
%-0.2 -0.07
Sterlin £
42.47
%-0.2 -0.08
Çeyrek Altın
4140.97
%0.89 36.1
SON DAKİKA
Hibya Haber Ajansı | Piyasalar Cuma 26 Temmuz 2024 10:00

HALK YATIRIM: ABD EKONOMİSİ TÜM ZORLUKLARA RAĞMEN BEKLENTİLERİN ÜZERİNDE BÜYÜDÜ

ABD ekonomisi tüm zorluklara rağmen beklentilerin üzerinde büyüdü.

Halk Yatırım: ABD ekonomisi tüm zorluklara rağmen beklentilerin üzerinde büyüdü

Dün piyasalarda neler oldu?

Halk Yatırım'ın verilere göre, ABD’de makro veri cephesinde oldukça yoğun seyretti. ABD’de ikinci çeyrek büyüme rakamı piyasa beklentisi olan yüzde 2,0’ın oldukça üzerinde yüzde 2,8 seviyesinde gerçekleşti. Kişisel Tüketim verisi ikinci çeyrekte yüzde 2,3 seviyesinde açıklanırken, piyasa beklentisi yüzde 2,0 seviyesinde gerçekleşmesi yönündeydi. Haftalık iş başvurularına baktığımızda 20 Temmuz haftasında işsizlik başvuruları 235 bin seviyesinde gerçekleşirken, 13 Temmuz haftası itibariyle devam eden başvurular 1.8 milyon seviyesinde açıklandı. Dayanıklı mal siparişleri tarafında ise haziran ayında piyasa beklentisinin yüzde 0,3 artış göstermesi yönünde olmasına rağmen yüzde 6,6 azalış gösterdi. Çekirdek dayanıklı mal siparişlerine bakıldığında ise piyasa beklentisinin hafif üzerinde yüzde 0,5 seviyesinde gerçekleştiği takip ediliyor.

Öte yandan ABD’de Hazine Bakanı Yellen; Euro Bölgesi’nde ise AMB Yetkilisi Nagel ile Raposo’nun açıklamaları yakından takip edildi. ABD Hazine Bakanı Yellen açıklanan büyüme rakamları sonrasında basına verdiği demeçte, ABD ekonomisinin istikrarlı bir şekilde büyüdüğünü, aynı zamanda da enflasyonda iyileşmenin görüldüğünü ifade ederken, ekonominin doğru yolda olduğunu belirtti. Yellen, ABD ekonomisindeki güçlü performansın küresel ekonomi için oldukça önemli olduğunu ve ABD’nin sergilemiş olduğu ekonomik performansı sayesinde küresel ekonominin dirençli olmaya devam ettiğini ifade etti. Euro Bölgesi’nde ise AMB yetkilisi Nagel, ekonomik verilerde herhangi gibi sürpriz durumun oluşmaması durumunda AMB’nin politika faizinde indirime gidebileceğini ifade etti. G20 maliye bakanları ve merkez başkanları toplantısında konuşan Nagel, faiz indirim sürecinde sabırlı olunması gerektiği ve hedeflenen enflasyon olan yüzde 2’ye istikrarlı bir şekilde ulaşana kadar para politikasını sıkılaştırıcı konumda tutmaya devam edilmesi gerektiğini savundu. Son olarak Nagel, politika değişikliklerine toplantı toplantı ve açıklanan veriler paralelinde değerlendirme yapılacağını vurguladı. Bir diğer AMB yetkilisi Raposo ise, tüketici fiyatlarının beklentiler dahilinde azalış göstermesi halinde AMB’nin politika faizini bu yıl içerisinde iki kez daha düşürebileceğini ifade etti.

ABD piyasalarında satıcılı seyrin ağırlıklı olarak devam ettiğini takip ediyoruz. S&P 500 endeksi yüzde 0,51 düşüşle 5.399,22, Nasdaq endeksi yüzde 0,93 düşüşle 17.181,72 seviyesinden kapanış gerçekleştirirken, Dow Jones endeksi yüzde 0,20 artışla günü 39.935,07 seviyelerinden günü tamamladı.

Avrupa piyasalarında da satıcılı seyrin ağırlık kazandığını takip ettik. Euro Stoxx 50 endeksi yüzde 1,04 azalışla 4.811,28, DAX endeksi yüzde 0,48 azalışla 18.2298,72, CAC 40 endeksi yüzde 1,15 düşüşle 7.427,02 seviyesinden kapanış gerçekleştirirken, FTSE 100 endeksi yüzde 0,40 artışla 8.186,35 seviyesinden kapattı.

ABD tahvilleri cephesine baktığımızda, 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,24 ve 2 yıllık tahvil faizi yüzde 4,43 seviyesinden işlem görüyor.

Bugün ne bekleniyor?

Sabahın ilk saatlerinde Asya piyasalarında Japonya’da açıklanan TÜFE verisi yakından takip edildi. Japonya’da Tokyo TÜFE verisi Temmuz ayında piyasa beklentisinin hafif altında yıllık bazda yüzde 2,2 artış gösterdi. Çekirdek TÜFE verisi ise piyasa beklentisine paralel yıllık yüzde 2,2 seviyesinde gerçekleşti. Son olarak, geniş kapsamlı çekirdek TÜFE verisi ise piyasa beklentisinin hafif altında yüzde 1,5 seviyesinde açıklandı. Bu çerçevede, Asya piyasalarında genel olarak alıcılı seyir takip ediliyor. Nikkei 225 endeksinde yüzde 0,09, Hang Seng endeksinde yüzde 0,02, Kospi endeksinde yüzde 0,48 ve Nifty 50 endeksinde yüzde 0,46 artışla takip edilirken, Shanghai endeksinde yüzde 0,19 azalış takip ediliyor. ABD vadelilerinde pozitif seyir izleniyor. Bugün ABD’de haziran ayı PCE fiyat endeksi, kişisel gelir ve gider, Michigan Üniversitesi beklenti anketleri ve Kansas City FED Hizmet Aktivite Endeksi; Euro Bölgesi’nde ise 1 ve 3 yıllık enflasyon beklentileri yakından takip edilecek. Haziran ayı PCE fiyat endeksine yönelik piyasa beklentisi aylık yüzde 0,1, yıllık yüzde 2,5 artış göstermesi yönünde. Haziran ayında kişisel gelirlerin yüzde 0,4, kişisel giderlerin ise yüzde 0,2 artış göstermesi bekleniyor.

Gelecek gündemde neler var?

Gelecek hafta ABD’de Pazartesi günü Dallas FED İmalat Aktivitesi verisi; Salı günü Conference Board Tüketici Güveni, Konut Fiyat Endeksi, JOLTS açık iş başvuruları; Çarşamba günü Temmuz ayı FOMC toplantısı, ADP Özel İstihdam verisi, MBA Mortgage Başvuruları ve MNI Chicago PMI verisi; Perşembe günü Haftalık İş Gücü İstatistikleri, ISM İmalat Endeksi; ve Son olarak Cuma günü Tarım Dışı İstihdam, Dayanıklı Mal Siparişleri, İşsizlik Oranı, Fabrika Siparişleri, Ortalama Saatlik Kazançlar ve İşsizlik Oranı yakından takip edilecek. Çarşamba günü gerçekleşecek olan FOMC toplantısına yönelik piyasa beklentisi komitenin faizleri %5,5 seviyesinde sabit tutması yönünde. FOMC toplantısı faiz kararı sonrasında FED Başkanı Powell’ın yapacağı konuşma piyasalar tarafından yakından takip edilecek.

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR