SON DAKİKA
GÜNCEL Pazar 29 Aralık 2024 12:51

HALI SEKTÖRÜ GELECEĞİN TASARIMCILARIYLA BİR ARAYA GELDİ

İstanbul Halı İhracatçıları Birliği (İHİB) tarafından 17 yıldır düzenlenen Ulusal Halı Tasarım Yarışması'nın kazananları belli oldu. 2023 yılında halı sektörünün ihracatına katkı sunan sektör temsilcilerinin de ödüllendirildiği gecede konuşan TİM Başkanı Mustafa Gültepe de "2,8 milyar dolarlık ihracatla dünya halı pazarında söz sahibiyiz. Üretimi tasarımla ve inovasyonla buluşturarak bu başarıyı büyütmeliyiz." ifadelerini kullandı. Türk halıcılığının dünya çapında güçlü bir yer edindiğini belirten İHİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hayri Diler, "Katma değerli ihracat sadece ekonomik başarıların değil, aynı zamanda kültürel zenginliklerimizi dizayn ve teknoloji ile buluşturarak dünyaya taşımanın anahtarıdır. 17'ncisini düzenlediğimiz ulusal halı tasarım yarışması yenilik ve yaratıcılığın sektörün can damarı olduğunun en güzel örneğidir. Tasarımlarımız sadece bir ürün değil, Türk halıcılığının geleceğine ışık tutan birer yol göstericidir." dedi.

Halı sektörü  geleceğin tasarımcılarıyla  bir araya geldi

İstanbul Halı İhracatçıları Birliği (İHİB) tarafından 17 yıldır düzenlenen Ulusal Halı Tasarım Yarışması'nın kazananları ve 2023 yılında halı sektörünün ihracatına katkı sunan sektör temsilcileri ödüllendirildi. 17.⁠ ⁠Ulusal Halı Tasarım Yarışması'nın birincisi İnan Burhanlı olurken, ikinci sırada Esma Deniz, üçüncü sırada Yaren İleri yer aldı. 2023 yılında halı sektörünün ihracatına katkı sunanların ödülleri ise Dokuma Makine Halısı, Tufting Halı, Kadife Halı ve Seccade ile El Halısı Kategorileri’nde 10’ar firmaya dağıtıldı. İHİB Özel Ödülü’ne Mine Gökbuket Erbek layık görüldü ve ödülünü Türk Dokumacı kadınlarına hediye etti. Yılın Halıcısı Özel Ödülü ise Hereke halılarının dayen ismi Erhan Ör’ün oldu. İHİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hayri Diler ev sahipliğinde düzenlenen törene İstanbul Vali Yardımcısı Cengiz Karabulut, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Gültepe, İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Öksüz, İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Yönetim Başkanı Güven Karaca, Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Yönetim Kurulu Başkanı Zeynel Abidin Kaplan ve çok sayıda davetli katıldı. 

 

Törende konuşan Cengiz Karabulut, halının, geçmişten günümüze uzanan kültürel bir miras olduğuna vurgu yaparak, “Her bir ilmeğinde tarih, her bir deseninde hikaye saklıdır. Bu yarışma da gelenek ile yeniliği bir araya getiren değerli bir platform olma özelliği taşıyor. Her bir tasarım da kültürümüzün zenginliğini dünyaya tanıtma noktasında çok büyük bir öneme sahip. İnanıyorum ki bugün burada sunulan eserler sadece bir tasarım değil, aynı zamanda sanat eseri olarak nesiller boyu hatırlanacaktır.” ifadelerini kullandı. 

 

ÜRETİMİ TASARIMLA BULUŞTURMALIYIZ 

Halının Türk kültüründe farklı bir yeri olduğunu vurgulayan Mustafa Gültepe, 2 bin 500 yıllık tarihe bakıldığında halının genetiğini en iyi bilen milletlerden birinin Türkler olduğunun görüleceğini kaydetti. Küresel halı ihracatının yüzde 16,4’ünü Türkiye’nin gerçekleştirdiğini dile getiren Mustafa Gültepe, sözlerini şöyle sürdürdü: “Geçen yıl 2,8 milyar dolarlık halı ihracatı gerçekleştirdik. Bu yıl ocak-kasım dönemini yüzde 5 artıda kapattık. 2024’ü hemen hemen bu oranda bir artışla tamamlayacağımızı söyleyebiliriz. Halı, korumamız ve geliştirmemiz gereken 2 bin 500 yıllık kültürel bir miras. Aynı zamanda da dünyada en avantajlı olduğumuz sektörlerden biri. Dolayısıyla bu sektörlerimize gözümüz gibi bakmalıyız. İhracatta daha büyük başarılara imza atmak için de üretimi tasarımla, inovasyonla ve yüksek teknolojiyle buluşturmak zorundayız.” Düzenlenen yarışma ile de yetenekli gençlerin endüstri ile buluşma fırsatı yakaladığını söyleyen Mustafa Gültepe, gençlerin atalardan kalan bu değerli mirası geliştirerek geleceğe taşıyacağına dikkat çekti. 

 

TÜRKİYE DÜNYA BİRİNCİSİ 

Halı sektörünün hem köklü kültürel mirasını hem de güçlü ticari potansiyelini bir araya getirdiklerini ifade eden Ahmet Hayri Diler, “Sektörümüzün öncü temsilcilerini Türkiye'nin yetenekli tasarımcılarını ve geleceğimizi inşa edecek gençleri bir araya getirmekten gurur duyuyoruz. Halı sektörü Türkiye'nin dünya çapındaki başarı öykülerinin en parlak sayfalarından biridir. Bugün Türkiye, toplam halı ihracatında dünya ikincisi ve dokuma makina halısında dünya birincisidir. Bu başarı sektörümüzün sağlam altyapısı, yenilikçi vizyonu ve kültürümüzün değerlerini taşıma konusundaki azmiyle elde edilmiştir. Katma değerli ihracat sadece ekonomik başarıların değil, aynı zamanda kültürel zenginliklerimizi dizayn ve teknoloji ile buluşturarak dünyaya taşımanın anahtarıdır. 17’ncisini düzenlediğimiz ulusal halı tasarım yarışması yenilik ve yaratıcılığın sektörün can damarı olduğunun en güzel örneğidir. Tasarımlarımız sadece bir ürün değil, Türk halıcılığının geleceğine ışık tutan birer yol göstericidir. Türk halıcılığı sadece ekonomik bir değer değil aynı zamanda dünyada tanınması gereken bir sanat ögesidir.” dedi.  

ABONE OL