Dolar $
33.09
%0.29 0.09
Euro €
36.08
%0.2 0.07
Sterlin £
42.99
%0.32 0.13
Çeyrek Altın
4247.73
%1.13 47.06
SON DAKİKA
Hibya Haber Ajansı | Ekonomik Veriler Salı 16 Temmuz 2024 10:00

HAFTALIK TEKNİK ANALİZ

Fed Başkanı Powell geçen hafta salı günü ABD Senatosu'nun Bankacılık Komitesi'nde ve çarşamba günü de ABD Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi'nde yarıyıl Para Politikası Raporu sunumunu gerçekleştirdi.

Haftalık teknik analiz

Gedik Yatırım'ın verilerine göre, Fed Başkanı Powell geçen hafta salı günü ABD Senatosu'nun Bankacılık Komitesi'nde ve çarşamba günü de ABD Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi’nde yarıyıl Para Politikası Raporu sunumunu gerçekleştirdi. Powell, daha fazla iyi verinin enflasyonun hedefe ilerlediğine dair güveni artıracağını ve son verilerin mütevazi bir ilerlemeye işaret ettiğini belirtti. Karşı karşıya oldukları tek riskin enflasyon olmadığını belirten Powell çok az veya çok geç faiz indiriminin ekonomi ve işgücü piyasası için risk oluşturacağı, erken veya çok fazla indirimin ise enflasyondaki ilerlemeyi durduracağı veya tersine döndüreceği uyarısı yaptı. Powell son verilerin iki yıl öncesine göre işgücü piyasasında ciddi bir soğumaya işaret ettiğini ve ekonominin sağlam bir hızda büyüdüğünü ifade etti. Faiz indirimi kararının enflasyonda belirli bir hedefe ulaşılmasıyla mı alınacağı yoksa enflasyon oranının genel gidişatına göre mi karar verileceğine ilişkin soru üzerine Powell, verilerin bütününü dikkate aldıklarını ve ulaşılması gereken belirli bir rakam olmadığını kaydetti. Powell, enflasyonun düşüş eğiliminde olduğuna dair güveni olduğunu ancak sürdürülebilir şekilde yüzde 2'ye düştüğünden yeterince emin olduğunu söylemeye henüz hazır olmadığını belirtti. Gerek Fed Başkanı Powell gerekse Fed üyeleri son dönemde yaptıkları açıklamalarda, faiz indirimleri konusunda gerekli güvenin sağlanması için biraz daha iyi veriye ihtiyaç olduğunu ve temkinli duruşun korunması gerektiğine dair vurgularını sürdürüyor. 

Yeni haftada ne konuşulacak?

Kasım ayında yapılacak ABD Başkanlık Seçimlerine doğru zaman ilerlerken, gelişmeler yakından izleniyor. Hafta sonu, eski Başkan ve yeniden aday olan D. Trump'a yönelik düzenlenen suikast girişiminin ardından Trump'ın Başkanlığı kazanma ihtimalinin arttığı belirtiliyor. Kasım ayına hala zaman olduğu için bu süreçte Trump ve Biden arasındaki gelişmeler, mitingler ve konuşmaları önemli olacaktır. Bu haftada bu konu etkisini korumaya devam edebilir. Küresel piyasalarda, Fed'in faiz indirimine ne zaman başlayacağına yönelik sinyaller aranıyor. ABD enflasyonu sonrasında Fed'in faiz indirimine başlama ihtimali eylül ayı olarak görülüyor. Fed Başkanı Powell en son yapmış olduğu konuşmasında, ikinci çeyrekteki son üç enflasyon verisinin, enflasyonun hedefe ilerlediğine dair güven aşıladığını ifade etti. Powell'dan gelen bu sinyal, eylül ayı ihtimallerinin güçlü kalmasını destekliyor. Hafta içerisinde, ABD'de Fed üyelerinin konuşmaları önemli olacaktır. Faiz indirimine yönelik sinyaller, eylül ayı toplantısı için beklentileri şekillendirebilir. Avrupa'da ise Avrupa Merkez Bankasının faiz kararı gündemde olacak. 18 Temmuz günü Avrupa Merkez Bankasının faiz kararı takip edilecek. Karar için bir değişiklik beklenmezken, karar sonrası Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde'ın konuşması gündemde olacaktır. İngiltere'de enflasyon haftası olacak. Haziran ayı enflasyonu açıklanacak. Veri sonrası İngiltere Merkez Bankasının para politikasına ilişkin beklentileri etkilemesi beklenebilir. Asya piyasalarında, bu hafta Çin'de 2.çeyrek büyüme verisi, haziran ayı sanayi üretimi ve perakende satışlar açıklanacak. Japonya'da haziran ayı enflasyonu izlenecek. Asya saatlerinde, veri bazlı hareketler görülebilir. Yurt içinde, Moody's tarafından Türkiye'ye yönelik kredi notu ve değerlendirme raporunun yayınlanması bekleniyor. 

Teknik takibinde olunan hisseler

Bu hafta teknik takibimizdeki hisseler: ARCLK, BIMAS, ENKAI, TURSG

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR