HAFTADA EN AZ BİR KEZ YURT DIŞINDAN ÜRÜN SATIN ALIYOR
Hızla büyümeye devam eden küresel sınır ötesi e-ticaret pazarının 2030 yılına kadar 7,9 trilyon dolara ulaşması bekleniyor. DHL eCommerce'ün Sınır Ötesi Alışveriş Raporu'na göre; dünya genelinde alışveriş yapanların yarısından fazlası diğer ülkelerdeki online satış kanallarını tercih ediyor. Sınır ötesi alışverişlerde Hindistan başı çekerken, Türkiye'de ise online alışveriş yapanların yüzde 15'i haftada en az bir kez yurt dışından alım yapıyor.
Geçtiğimiz yıl ekim ayında MNG Kargo’yu satın alan DHL eCommerce’ün yayınladığı küresel Online Shopper Trends Report 2024’ün dördüncü fazında dünya çapında online alışveriş yapan müşterilerinin davranış ve eğilimleri ele alındı. DHL eCommerce’ün Sınır Ötesi Alışveriş Raporu’na göre; dünya genelinde alışveriş yapanların yarısından fazlası diğer ülkelerdeki online satış kanallarını tercih ediyor.
Hızla büyümeye devam eden küresel sınır ötesi e-ticaret pazarının 2030 yılına kadar 7,9 trilyon dolara ulaşması bekleniyor. Bu da sınır ötesi satış yapmayı düşünenler için büyük bir fırsat anlamına geliyor. Tüketiciler yerel perakendecilerden daha sık alışveriş yapsa da diğer ülkelerden gelen ürünlere yönelik açık bir talep olduğu gözleniyor. Rapora göre alışveriş yapanların neredeyse yarısı ayda bir kez, yüzde 16'sı ise haftada bir veya daha sık olmak üzere başka bir ülkedeki online satış kanallarından alışveriş yapıyor. Avrupa'da, Birleşik Krallık (%26), Türkiye (%15) ve Fransa'da (%12) online alışveriş yapanlar haftada en az bir kez yurt dışından alışveriş yapıyor. Dünyada ise Hindistan yüzde 38’lik oranla sınır ötesi alışverişlerde başı çekiyor.
TÜRKİYE’DEN ALIM YAPMAK İSTEYEN AVRUPALI TÜKETİCİLERİN ORANI YÜZDE 2
Dünya genelinde online alışveriş yapanların ilk adresi yüzde 57 ile Çin olsa da ABD ve Avrupa ülkelerinden gelen ürünlere de talep olduğu gözleniyor. Rapora göre ABD’den alışveriş yapanların oranı yüzde 37, Almanya’yı tercih edenlerin oranı yüzde 23’lerde iken, Birleşik Krallık için ise bu oran yüzde 21.
Avrupa'daki tüketiciler, kendi bölgeleri dışındaki online satış kanallarından alışveriş yapmanın yanı sıra sıklıkla komşu ülkeleri de listelerine alıyor. Avrupalılar kendi bölgelerinde en çok yüzde 34 ile Almanya’yı, yüzde 16 ile Birleşik Krallığı, yüzde 9 ile de Fransa’yı tercih ediyor. Türkiye bu listede yüzde 2 gibi bir oranla yer alıyor.
Rapora göre alışveriş yapanların yüzde 27'sinin önümüzdeki yıl yurt dışından daha sık alışveriş yapmayı planladığı düşünüldüğünde, işletmelerin sınırların ötesine geçerek büyümesi için potansiyel barındırıyor. Türkiye, İngiltere, Almanya, Çek Cumhuriyeti ve İtalyadaki tüketiciler yurt dışından alışveriş yapmayı planladıklarını belirtirken, alışveriş yapanların yüzde 83'ü, başka bir ülkedeki online perakendeciden aldıkları ürünü teslim etmesi için DHL'e güveniyor.
MNG KARGO’DAN YURT DIŞINA AÇILMAK İSTEYEN MÜŞTERİLERİNE ÖZEL HİZMET
Raporda yer aldığı gibi dünya genelinde alışveriş yapanların yarısından fazlasının diğer ülkelerdeki online satış kanallarından alışveriş yapıyor olması, yeni pazarlara açılmak isteyen işletmeler için yeni fırsatları da beraberinde getiriyor. DHL’in sınır ötesi gücünü arkasına alan MNG Kargo, yurt dışı pazarındaki gelişmeleri yakından takip ediyor. Gönderilerinde sınır ötesi ticaretin payı giderek artan MNG Kargo, KOBİ’lerin sınır ötesi ticarette potansiyelini de dikkate alarak yeni hizmetleri ile dikkat çekiyor.
DHL bünyesinde faaliyet gösteren MNG Kargo, yurt dışına e-ihracat yapmak isteyen müşterilerinin yeni pazarlara açılmalarına destek olmak üzere DHL Group’un iş bölümlerinden biri olan DHL Global Forwarding ile yaptığı iş birliğiyle global e-ticaret müşterilerine rekabetçi fiyatlar sunan yeni bir hizmet başlattı. MNG Kargo bu hizmet ile e-ticaret platformları, pazaryerleri veya kendi e-ticaret siteleri üzerinden ayakkabı, kıyafet, ev tekstili ve aksesuar başta olmak üzere, Türkiye’den İngiltere, Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa’ya satış yapan firmalara daha avantajlı fiyatlar ve hızlı teslimat seçenekleriyle ürünleri son alıcılarına ulaştırma kolaylığı sağlıyor. Avrupa kıtasına 5-7 gün, Amerika’ya 8-10 gün içerisinde gönderimleri sağlayan MNG Kargo, aynı zamanda sunduğu express hizmet sayesinde isteyen müşterilerin ürünlerini çok daha kısa sürede yurt dışına ulaştırabilecek. Türkiye’nin her yerinden alımları yaparak yurt dışına gönderi sağlayan şirket söz konusu hizmetini yakın dönemde Orta Doğu ve Afrika ülkelerini de kapsayacak şekilde tüm dünyaya genişletmeyi planlıyor.
GÜMRÜK SÜREÇLERİ KARGO ŞİRKETLERİNİN DIŞINDA İLERLİYOR
Yurt dışı alışverişlerindeki talep artışının tüketiciler üzerindeki yansımalarından biri de teslimat sürelerindeki gecikmeler olarak görülüyor. Talebin yoğun olduğu dönemlerde gümrüklerde oluşan yoğunluk nedeniyle teslimat süreçlerinde gecikmeler yaşanabiliyor. Türkiye’de de tüketiciler zaman zaman bu durumdan şikâyetçi olabiliyor. Gönderilerin gümrükten çıkış tarihleri pek çok sebepten dolayı değişiklik gösterebiliyor. Gümrük işlemleri bittikten sonra kargo şirketlerine teslim edilen ürünler, teslimat noktasına göre 1 ila 3 iş günü arasında alıcılara en hızlı şekilde ulaştırılıyor.
DHL Online Shopper Trends Raporu Hakkında
DHL Online Shopper Trends Report2024, uluslararası e-ticaret endüstrisi, belirli pazarlar ve tüketici tercihleri hakkında içgörüler sunmaktadır. DHL eCommerce, dünya genelinde tüketicilerin çevrimiçi alışveriş alışkanlıklarını anlamak için bu çalışmayı 2024 yılında, 24 ülkede (Avusturya, Çek Cumhuriyeti, Fransa, Almanya, İtalya, Hollanda, Polonya, İspanya, İsveç, Türkiye, İngiltere, Kanada, ABD, Arjantin, Brezilya, Nijerya, Güney Afrika, Fas, Birleşik Arap Emirlikleri, Avustralya, Çin, Hindistan, Malezya, Tayland) gerçekleştirmiş olup, 12.000 katılımcı sağlanmıştır. Online Shopper Trends Report 2024'ün ikinci bölümüne buradan ulaşabilirsiniz: