SON DAKİKA
EKONOMİ Pazartesi 01 Mart 2021 01:40

HEDEFLERİN ÜSTÜNDE BÜYÜME BEKLENTİSİ

Türkiye ekonomisinin koronavirüs salgını önlemlerine rağmen son çeyrekte iç talepteki seyrin etkisiyle güçlü performans göstererek %7.1 büyümesi, 2020'de ise ekonominin %2.3 ile hükümet hedeflerinin de üzerinde büyümesi bekleniyor.

Hedeflerin üstünde büyüme beklentisi

Reuters 19 kurumla yaptığı ankete göre 2020 son çeyrekte büyüme beklentileri %3 ile %8.3 bandında yer alırken 2020 için tahminlerin medyanı %2.3 olarak şekilleniyor. Mevcut ekonomi programı YEP'te 2020 beklentisi %0.3 büyüme yönünde.

Ekonomi, koronavirüsün etkilerinin sınırlı hissedildiği ilk çeyrekte %4.5 büyüdükten sonra salgın tecrit önlemlerinin uygulandığı ikinci çeyrekte %9.9 küçülmüş yeniden açılma adımları ve kamu tarafından kredi büyümesi ile finanse edilen iç talep öncülüğünde üçüncü çeyrekte %6.7 büyümüştü.

Hem ekonomistlerin beklentileri, hem de ekonomi yönetiminin ilk söylemleri 2020'nin son çeyreğinde büyümenin bir miktar yavaşlaması yönünde idi. Ancak geçen yılın son aylarındaki salgın tedbirlerinin üretime yönelik bir kısıtlama içermemesi ve geçmiş dönemde uygulanan yüklü kredi genişlemelerinin gecikmeli etkileri beklentilerde yukarı yönlü kuvvetli revizyonlar getirdi.

Uluslararası Para Fonu (IMF), geçtiğimiz ay yayımladığı Küresel Ekonomik Görünüm Raporu'nda 2020'de sadece Türkiye, Çin ve Mısır'ın ekonomilerinin büyüdüğünü gösterdiğini söyledi.

Son çeyrekte %6.8 büyüme bekleyen BofA bir araştırma notunda salgının ekonomiye etkisiyle mücadele etmek için geçtiğimiz sene rekor kredi büyümesinin ardından kredi büyümesi negatif seviyede olduğunu belirterek Kasım ayında ekonomi yönetiminin değişiminin ardından odak noktasının ekonomik büyümeden fiyat istikrarına çevrildiğini söyledi.

Aralık ayından beri uygulanan koronavirüs önlemlerine rağmen imalata artan bir talep olduğunu belirten BofA notunda aynı zamanda ilk çeyrekte yavaşlama işaretleri görülse de yıllık bazda büyüme güçlü olacağını ve Mart itibariyle önlemlerin kaldırılmasının hizmet sektörüne gelecek talebi arttıracağını ve ikinci çeyrekte büyümeyi destekleyeceğini belirtti.

"Yeni ekonomi yönetiminin enflasyonu düşürmek için iç talebi yavaşlatma hedefi olsa da gecikmeli talep etkisi ve hizmet sektörünün açılması enflasyon üzerinde baskı oluşturabilir."

GSYH'nin doğrudan yaklaşık üçte birini oluşturduğundan büyüme verilerine ilişkin önemli bir öncü gösterge kabul edilen sanayi üretimi dördüncü çeyrekte bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %10.1 arttı.

Ankette 2021'in tamamı için tahminlerin medyanı ekonominin salgın sonrası hızlı toparlanarak %4.5 büyüyeceğini işaret etti.

TÜİK, dördüncü çeyrek GSYH verilerini 1 Mart saat 1000'da açıklayacak.