Dolar $
32.19
%-0.26 -0.08
Euro €
34.99
%-0.42 -0.14
Sterlin £
41.18
%-0.05 -0.02
Çeyrek Altın
4094.65
%1.76 69.77
SON DAKİKA
Sanayi Cuma 07 Nisan 2023 02:50

"GÜNEYDOĞU SANAYİCİSİ ÜRETEREK İYİLEŞECEK"

Depremin yol açtığı yaraları sarmaya devam eden Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde sanayide çarklarının dönmeye başlaması ile ihracat rakamlarındaki düşüş azaldı. Mart ihracatı geçen yılın aynı ayına göre 8,2 oranında düştü ve 1,032 milyar dolar olarak gerçekleşti. İhracattaki düşüşün hız kesmesi bölge sanayicisini umutlandırdı.

"Güneydoğu sanayicisi üreterek iyileşecek"

TİM Başkan Vekili ve Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, bölgenin ihracat rakamlarını açıkladı.  Bölgede büyük bir yıkıma neden olan deprem felaketinin üzerinden 60 günün geçtiğine işaret eden Ahmet Fikret Kileci, “Sanayicimiz, üreticimiz durma noktasına gelen faaliyetlerine yavaş yavaş başladı. Bu durum kendimizi toparlamamız, daha güçlü bir şekilde organize olmamız ve ilerlememiz için bizlere güç veriyor. Yapmamız gereken daha çok iş var; ama gerçekleşen kısmi toparlanma ile birlikte ihracat rakamlarımızda eski seviyelere yaklaşmaya başladık. Mart ayında bölgenin ihracatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8,2 azalarak 1,032 milyar dolar olarak gerçekleşti.  Bölgemizin iştigal sahasındaki hemen hemen tüm iller depremden doğrudan ya da dolaylı olarak etkilendiği için bu toparlanma süreci tesislerin hasarlarını onarana kadar ve kaybedilen iş gücü kazanılana kadar sürebilir. Üreticimizin ayağa kalkmasıyla birlikte bölgenin büyüme hikayesi devam edecek” diye konuştu.

 

‘Güneydoğu Sanayisi Üreterek İyileşecek’

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin Ocak – Mart dönemini kapsayan ilk çeyrek ihracat rakamını ise 2,6 milyar dolar olarak açıklayan Ahmet Fikret Kileci, geçen yılın aynı dönemine göre yaşanan kaybı yüzde 15,2 olarak ifade etti. Ahmet Fikret Kileci, konuya ilişkin açıklamasında şunları kaydetti; “2022 ihracat rakamlarımızdan aldığımız güç ve yeni dönem planlamalarımızla, 2023 yılına büyük umutlarla başladık. Deprem hiçbirimizin öngörmediği bir felaketti. 6 Şubat’ta gerçekleşen depremlerin yol açtığı acı ve yıkımı daha da güçlenerek geride bırakmayı istiyoruz. Çevre illerde özellikle hasar gören sanayi üretim tesislerini eski üretim kapasitelerine ulaştırmak ve bölgemizin depremden aldığı hasarları silmek bu dönem için en büyük hedeflerimiz arasında yer alıyor. Çünkü biz sanayiciler ancak üreterek ve çalışarak iyileşebiliriz” dedi.

  

Güneydoğulu İhracatçının Ürünleri 185 Ülkede Kullanılıyor

Ahmet Fikret Kileci açıklamasında, bölgenin en önemli ihracat kalemleri ve pazarları hakkında da bilgi verdi. Önemli ihracat kalemlerini, “makine halıları, pastacılık ürünleri, değirmencilik ürünleri, kumaşlar, iplikler, plastikler ve mamulleri, bitkisel yağlar, ağaç ve orman ürünleri, diğer gıda müstahzarları ile demir-çelik mamulleri” olarak sıralayan Ahmet Fikret Kileci, şunları kaydetti; “Lider pazarlarımız olan Irak, ABD, Suriye, İngiltere, Suudi Arabistan, Almanya, İtalya, Libya, İsrail ve Rusya başta olmak üzere 185 ülkeye ihracat yapıyoruz. İhracatımızda en büyük paya sahip olan bölgeler yüzde 41,1 ile Ortadoğu, yüzde 15,2 ile AB ülkeleri ve yüzde 14,9 ile Afrika ülkeleri. Önümüzdeki dönemde ihracat pazarlarımızı önce muhafaza etmeye sonrasında da büyütmeye çalışacağız.”

 

Gaziantep Ülke İhracatında 6. Sırada

Türkiye’nin altıncı büyük ve bölgenin ise lider ihracat kenti olan Gaziantep’in mart ayı ihracatını 913 milyon dolar olarak açıklayan Ahmet Fikret Kileci, bölgenin mevcut durumunu ise şöyle aktardı; “Gaziantep dışardan bakıldığında 6 Şubat depreminden dolayı en az hasar almış şehir gibi görünse de aslında özellikle sanayicimiz için aynı şeyi söylemek mümkün değil. Elbette ki Gaziantep diğer şehirlerimiz gibi yıkıcı bir tabloyla karşılaşmadı ama bizim için bölgemizde faaliyet gösteren diğer şehirlerimizden karşılıklı ürün alışverişlerimiz oluyor. Onların üretimi durunca Gaziantep’teki sanayici de tedarik noktasında sorunlar yaşıyor. Bu sıkıntılara rağmen toparlanmaya çalışan Gazi şehrimiz 913 milyon 665 bin dolarlık rakam ile ihracatta Mart ayında altıncı oldu. “

 

Bölgenin diğer ihracatçı kentlerine ilişkin rakamları da paylaşan Kileci, Mardin’in 95 milyon dolarlık, Kahramanmaraş’ın 73 milyon dolarlık, Malatya’nın 35 milyon dolarlık, Şanlıurfa’nın 20 milyon dolarlık, Diyarbakır’ın 19 milyon dolarlık, Kilis’in ve Adıyaman’ın ise 8 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini kaydetti.

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR