GÜNEŞLE KURUYAN ÇELTİKLER HARMANDA
Türkiye'nin önemli pirinç üretim merkezlerinden Çorum'un Kargı ilçesinde, çiftçiler hasadı tamamladı. Çeltikler, harman yerlerinde imece usulüyle geleneksel şekilde kurutuluyor.

Kargı ilçesinde üreticiler, Nisan ayında Kızılırmak’ın bereketli suyuyla doldurdukları tarlalarda yaklaşık altı aylık emeğin ardından çeltik hasadını tamamladı. Hasat edilen ürünler traktörlerle harman yerlerine taşınarak sonbahar güneşi altında doğal yöntemle kurutuluyor.
İlçede ailesiyle çiftçilik yapan 30 yaşındaki Mustafa Alperen Aktepe, bu yıl hava koşullarının ve Kızılırmak’ın tuzluluk oranının verimi etkilediğini söyledi. Aktepe, “Bu yıl verimimiz yaklaşık yüzde 30 düşük. 250 dönüm arazimiz var, rekolte düşse de pirincin kalitesi iyi. Devlet henüz çeltik alım fiyatını açıklamadı ama fiyatların iyi olmasını bekliyoruz.” dedi.
Ot mücadelesi, su kontrolü ve iklim şartlarıyla zorlu geçen bir sezonun ardından güneşle yapılan kurutma işlemi, üreticiler için hem geleneksel hem ekonomik bir yöntem olarak sürdürülüyor.
İlçede 30 yıldır çeltik üreten Mehmet Fatih Aktepe de, “Nisan ayında tarla hazırlığıyla başlıyoruz. Mayısta ekim yapıyoruz, yaz boyu ot ve hastalıkla mücadele ediyoruz. Ekim ayında hasadı tamamladık, şimdi çeltiğimizi harmanda kurutuyoruz. Yaklaşık bir hafta sonra satışa hazır hale gelecek.” ifadelerini kullandı.
Çorum’un Kargı ilçesinde yüzlerce dönüm arazide süren çeltik üretimi, hem yöre halkı için geçim kaynağı olmaya devam ediyor hem de bölgenin tarımsal geleneklerini yaşatıyor.