Dolar $
32.89
%0.16 0.05
Euro €
35.33
%0.59 0.2
Sterlin £
41.7
%0.28 0.11
Çeyrek Altın
4031
%0.44 17.27
SON DAKİKA
Haber Merkezi | Enerji Cuma 14 Haziran 2024 09:42

GÜNEŞ ENERJİSİ SEKTÖRÜNDE 37 BİN KİŞİLİK İSTİHDAM

Türkiye güneş enerjisi sektörünün 2023 yılında yaklaşık 37 bin kişiyi istihdam ettiği belirtildi. Güneş enerjisi düşünce kuruluşu Solar3GW'nin "Türkiye Güneş Enerjisi Sektöründe İstihdam" raporuna ilişkin detaylar, İstanbul'da düzenlenen basın toplantısında paylaşıldı.

Güneş enerjisi sektöründe 37 bin kişilik istihdam
Rapora göre, Türkiye'de şimdiye kadar sektörel iş gücünün yetişmesinde itici güç olarak lisanssız elektrik üretim projeleri öne çıktı. Bu projeler, 2019 öncesi ticari motivasyonla hayata geçirilen yatırımlar olurken, 2019 sonrasında öz tüketim odaklı, ağırlıklı ticari ve endüstriyel segmentte projeler olarak nitelik değiştirdi. Güneş enerjisi sektörünün 2023 itibarıyla yaklaşık 37 bin kişilik istihdam sağladığı belirtilen raporda, bu sayının, kamu, dağıtım şirketleri, belediyeler ve alt yükleniciler tarafında çalışanlar da eklendiğinde en az yüzde 10-15 daha fazla olacağı tahmin edildi.

Sektörün yıldan yıla tutarlı gelişiminin sağlanmasının yatırımların önündeki engellerin kaldırılmasına bağlı olduğu, yatırım hedeflerinin belli bir hızda gerçekleşmesiyle iş gücünün devamlılığı sağlanırken niteliğinin de gelişip korunacağı öngörüldü. Rapora göre, Türkiye konut segmenti uygulamalarında yüksek potansiyele sahip ancak bu segment desteklenmediği için gelişme gösteremiyor. Bu segmente teşvik ve destek verilmesi halinde yapılacak kurulumlar ile küçük ölçekli yerel firmaların artacağı, bunun da bölgesel istihdama katkı sağlayacağı belirtildi.

Nitelikli iş gücü ihtiyacı devam ediyor

Türkiye güneş enerjisi sektörünün istihdamının gelişiminde, teknik uzmanlık ve yenilikçi teknolojilere adaptasyon önemli odak noktaları olarak ön plana çıkıyor. Bataryalı depolama teknolojilerinin güneş enerjisi santrali teknolojilerine entegre olarak ele alınmasıyla tasarım, kurulum, bakım ve onarım konularında detaylı teknik bilgi ve uygulama becerilerine ihtiyacın giderek artacağı öngörülüyor. Halihazırdaki iş gücünün nicelik bakımından yeterli olduğu ancak nitelik bakımından ihtiyacı karşılamadığı değerlendiriliyor.

Rapora göre, üniversiteler de nitelikli eleman sorununa yeterince çözüm olmuyor. Son yıllarda açılan yükseköğretim programları yetersiz olduğundan kurulumlarda, ön ve yan hizmetlerde görev alacak nitelikli ara ve teknik elemanlar yetiştirilmiyor. Ayrıca meslek liselerine ilginin azalmasıyla sektörün bel kemiği olan ara eleman açısından istihdam sorunu yaşandığı, eleman istihdam edilse dahi yetkinlik yönünden eksikliklerin göze çarptığı ifade ediliyor. Solar3GW Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Bahadır Turhan, rapora ilişkin değerlendirmesinde, güneş enerjisi sektörünün yarattığı istihdam potansiyeliyle enerji dönüşümüne liderlik eden stratejik bir alan olduğunu söyledi.
ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR