PİYASALARDA SON DURUM
Dolar/TL 8 seviyesinin hemen altında yatay bir seyir izliyor. Piyasalarda hem Türkiye, hem de küresel olarak koronavirüste yeni yayılım süreci takip edilirken; iç piyasada ise Kasım ayı enflasyon verileri izleniyor.
Dolar/TL, 8.58 zirvesinden ekonomi yönetiminde değişimle birlikte daha ortodoks politikalara geçiş beklentileriyle 7.5'li seviyelere gerilemiş; ancak bu gerileme lokal döviz altın alımlarıyla kalıcı olamamış ve 8 seviyesine yükselmişti. Bu yükselişin ardından ise kur 7.8 civarında genel olarak yatay bir seyir izledi.
Dolar/TL saat 0851'de 7.8450/7.8625, euro/TL 9.5089/9.5309, sepet bazında TL 8.6823/8.6967 seviyesindeydi. Euronun dolar karşısında Mayıs 2018'den bu yana en yüksek seviyelere ulaşmasıyla dolar/TL yatay seyir izlese de, euro/TL yükseliş trendinde.
TCMB, Para Politikası Kurulu toplantısına ilişkin yayımladığı tutanaklarda Kasım ayına ilişkin verilerin, enflasyonda döviz kuru oynaklığı kaynaklı bir yükselişe işaret ettiğini fakat para politikasındaki kararlı duruşla beraber bu artışın geçici olacağını belirtmişti.
Bankacılara göre bu açıklama TCMB'nin enflasyonda Kasım'da yaşanacak yükselişe "geçici" olarak bakması nedeniyle bir politika tepkisi vermeyebileceği yönünde. Ancak bu sürecin benzer endişelerle 228.2 milyar dolarla tarihi zirvede olan lokal yatırımcıların döviz altın varlıklarında nasıl bir etki yapacağı ayrı bir endişe.
TCMB verilerine göre lokal yatırımcılar Albayrak'ın istifasının ardından döviz ve altın varlıklarını iki haftada 4 milyar dolar artırdı. Yılbaşından beri artış 35 milyar dolara ulaştı.
TCMB NET REZERVLERİNDE SERT DÜŞÜŞ BEKLENİYOR
Reuters'ta bu hafta yayımlanan bir haberde de dikkat çekildiği üzere bankacıların TCMB'nin analitik bilanço verilerinden yaptığı hesaplamaya göre bugün açıklanacak haftalık rezerv verilerinde 5 milyar dolar düşüş bekleniyor.
Reuters'ın hesaplamalarına başvurduğu bankacılara göre, net rezervlerin 18 milyar dolardan 13 milyar dolara yani 2003'ten beri en düşük seviye gerilemesi bekleniyor.
TCMB'nin kamu bankaları aracılığıyla yaklaşık 1.5 yıl devam ettirdiği döviz satışları son dönemde görülmüyor. Ancak banka bu döviz arzı ile rezervlerinin yaklaşık 130 milyar dolarını kaybetti. Bankacıların hesaplamalarına göre sahipliği TCMB'ye ait döviz rezervi eksi 50 milyar dolar civarında. TCMB'nin rezervlerinin önemli bölümünü altın ve lokal bankalardan aldığı dövizler oluşturuyor.
Bu kapsamda piyasada her yılın Aralık ayında açıklanan Para ve Kur Politikası metni bekleniyor. Beklenti metnin önümüzdeki hafta açıklanması yönünde.
Piyasa TCMB'nin önümüzdeki dönemde rezerv birikimi yapması gerektiği konusunda hemfikir. Geçmişte rezerv artışı ile iligli en çok kulanılan yöntemler reeskont kredisi ve döviz alım ihaleleri idi. Hali hazırda reeskont kredileri ilk 11 ay itibarıyla TCMB rezervlerine yaklaşık 22 milyar dolar katkı yaptı.
Bankacılara göre TCMB'nin rezerv biriktirmesi için kalıcı portföy girişi gerekli ki bir kaç haftalık girişler bunun için yeterli değil. Bu kapsamda Para ve Kur Politikası metninin önemi artıyor.
İç piyasada ABD ile seçim sonrası ilişkiler ve AB ile artan gerilimin nasıl şekilleneceği de takip ediliyor. Kısa sürede Türkiye'ye yönelik bir yaptırım uygulanıp uygulanmayacağı piyasada izleniyor. İlgili adımlar piyasada endişe yaratsa da yabancı yatırımların Türkiye pozisyonlarını tahvil bono gibi alanlarda nedereyse sıfırlamış olması nedeniyle endişelere rağmen portföy girişi yaşanıyor.