SON DAKİKA
Ekonomik Veriler Çarşamba 29 Temmuz 2020 01:13

GÖZLER ENFLASYON RAPORUNDA

Dolar/TL'nin kamunun 100 milyar doları aşan döviz arzı desteğiyle yaklaşık 1.5 aydır izlediği stabil seyir, bu hafta itibarıyla yerini 7 seviyesine doğru yükselişe bırakırken Türkiye'nin CDS'lerinde dalgalanma arttı.

Gözler enflasyon raporunda
Dolar/TL'nin kamunun 100 milyar doları aşan döviz arzı desteğiyle yaklaşık 1.5 aydır izlediği s

Hisse senedi piyasasına bakıldığında BIST-100 endeksi dün günü %3.6, bankacılık %4.5 civarında kayıpla kapatırken piyasa bugün Merkez Bankası'nın (TCMB) açıklayacağı enflasyon raporuna odaklanmış durumda.

TCMB'nin yılsonu enflasyon tahminini %7.4 seviyesinden piyasanın %10 civarındaki tahminlerine yakınlaştırması beklenirken yukarı revizyonun ne kadar olacağı ve kur politikalarına yönelik TCMB'nin vereceği mesajlar piyasanın ana gündemi.

TCMB ardından ise piyasa bu akşam açıklanacak Fed faiz kararını izleyecek.

Analistler TL'nin artık "kontrol edilen" bir para birimi olduğunu, mevcut döviz rejiminin uzun vadede sürdürülebilir olmadığını, bu hafta piyasa hareketlerinin TCMB rezerv yeterliliklerine ve kur politikalarına yönelik endişeleri yansıttığını belirtiyorlar.

Öte yandan endişeleri tetikleyen etkenler ise ABD'de Türkiye'ye karşı Rus hava savunma sistemi alımı nedeniyle devam eden yaptırım süreci, Avrupa Birliği ile Akdeniz'de gerilen ilişkiler, Osman Kavala'nın tutukluluğuna yönelik batıdan gelen eleştiriler de yer alıyor.

Dolar, ABD'nin koronavirüs vakalarındaki artışı kontrol altına alamaması ve ivedi ekonomik toparlanma umutlarının azalmasıyla iki yıllık dip seviyesinin yakınında işlem gördü.

Doların diğer altı büyük para birimi karşısındaki değerini gösteren sepet kur endeksi .DXY ise 2018 Haziran'ından beri olan en düşük seviyesinin yakınında 93.720 seviyesinde.

Bankacılar küresel piyasalarda dolardaki zayıf seyre rağmen dolar/TL'de bir düşüş görülmediğine aksine yükseliş yaşandığına dikkat çekiyorlar.

Commerzbank bu sabah yayımladığı raporda, "Haziran başından bu yana dar aralıkta kalarak kontrol edilen para birimine benzeyen TL yeniden hareket ediyor... Artık politika yapıcılar tarafından daha fazla geçici düzenleyici kontrolün getirilmesini bekleyebiliriz. Merkez Bankası ve kamu bankalarının müdahale kapasitesi açısından sınırlarına ulaşmış olmaları risk oluşturuyor - eğer öyleyse, böyle bir zorlu sınır aşıldığında kur sert yükseliş kaydedebilir. Türkiye'nin reel faiz oranının son yıllardan daha fazla negatif/ekside olduğu göz önüne alındığında, TL'nin orta vadeli görünümü konusunda kötümseriz" dedi

Dolar/TL 2019'dan beri 100 milyar doları aşan kamunun döviz arzının da desteğiyle yaklaşık 1.5 aydır 6.85 etrafında neredeyse hareketsiz bir seyir izliyor https://tmsnrt.rs/3gV0K5o idi. Hafta başında illikit piyasada 6.9850'yi test eden dolar/TL dün güniçinde likit piyasada 6.9795'e kadar yükseldi. Dolar/TL bu sabah saat 0848 itibarıylşa ise 6.9365/6.9375 seviyesinden işlem gördü.

Dolar/TL'de dün güniçinde eşine kolay rastlanmayan alış fiyatının satıştan yüksek olduğu ters fiyatlama da oluştu.

Geçen hafta başında 7.75'in altında olan euro/TL ise parite kaynaklı etkilerle önce 8 seviyesinin üzerine çıktı ardından da gece 8.2060 ile tarihi zirvesi gördü. Euro/TL dün güniçinde 8.1904'e kadar yükseldikten sonra bu sabah aynı saatte 8.1334/8.1356 seviyesinde işlem gördü.

Yatırımcılar TCMB'nin politika faizinin enflasyonun 4 puan altında kalması ile lokal yatırımcılarının TL getirisi elde edememesi nedeniyle dövize, altına ve son dönemde bu araçları barındıran yatırım fonlarına yönelme eğilimi dikkat çekiyor.

Öte yandan yabancı yatırımcıların hisse ve sabit getirili piyasalardan yılbaşından beri çıkışı 10 milyar doları aşarken TCMB başta olmak üzere kamunun döviz piyasasında bugüne kadar yaptığı arzını devam ettirmek adına ya yeni bir döviz finansmana ya da döviz arzına ara vermeye yakın olduğundan endişe ediliyor.

Reuters'da Temmuz ortasında yayımlanan bir haberde de dikkat çekildiği üzere, TL'nin istikrarlı ve rekabetçi bir seyir izlemesi Türkiye'nin yeni ekonomi politikasının temel hedeflerinden biri haline gelirken, Merkez Bankası rezervlerinden yapılan döviz satışlarına son dönemde kamu bankalarının kendi bilançolarından yaptıkları satışlar da eklendi.

Kamu bankalarının geçen yıl Aralık ortasında neredeyse sıfır olan net döviz açık pozisyonları Haziran'dan itibaren belirgin artış göstererek 10 Temmuz itibarıyla 9.7 milyar dolara yükseldi. 17 Temmuz'da ise tutar sınırlı düşüşle 9 milyar doların altına indi. TCMB ile birlikte bakıldığında Türkiye'nin 2019 başından bu yana piyasalara müdahaleyi de içeren toplam döviz arzı da 100 milyar doları aşmış durumda.

CDS 500 BP'NİN ÜZERİNE SERT YÜKSELDİ

Türkiye'nin beş yıllık kredi iflas takası (CDS) primi koronavirüs salgınıyla birlikte 650 baz puanı aşarak 2008 finansal krizden bu yana en yüksek seviyeye geldikten sonra 430 puana kadar düşmüştü.

Belirgin düşüşün ardından genel olarak yükseliş yönlü seyir izleyen 5 yıllık CDS geçen hafta başında 500 puanın altına gerilemişti. CDS bu sabah ise 535/553 seviyesinde güne başladı.

Gösterge 10 yıllık tahvilde ise dün son işlem %12.82 oldu