SON DAKİKA
Halkbank
Kobi Cuma 26 Ocak 2024 12:51

GİV'İN GİRİŞİMCİLİK KÖPRÜSÜ ÇİN'E UZANDI

Bahariye Mevlevihanesi'nde gerçekleştirilen toplantının açılışında konuşan GİV Başkanı Mehmet Koç, "Türkiye ile Çin arasında ticarette büyük dengesizlik var. Çin'den ne getirir satarız dosyasını kapatın, ihracata bakın" dedi.

GİV'in Girişimcilik Köprüsü Çin'e uzandı

Girişimci İşadamları Vakfı (GİV) tarafından düzenlenen Girişimcilik Köprüsü toplantısı “Çin İş Arenasının Liderleriyle Buluşun” başlığı ile 23 Ocak 2024 tarihinde Bahariye Mevlevihanesi’nde gerçekleştirildi.

Çinli iş insanlarının Türk girişimcilerle bir araya geldiği ve iki ülke iş insanlarının çok sayıda sektörde B2B görüşme gerçekleştirdiği toplantının açılışında konuşan Girişimci İşadamları Vakfı Başkanı Mehmet Koç, Türkiye ve Çin kültürlerinin birbirine yakın olduğunu belirterek, “Ticaret için iyi bir partner olacağımıza inanıyorum” dedi.  

Ticarette büyük dengesizlikler var

Türkiye’nin Çin’e yılda 3,5 milyar dolarlık ihracat yaptığına, bunun karşılığında da 40 milyar dolarlık ithalat gerçekleştirdiğine dikkat çeken Mehmet Koç, şöyle konuştu: 

“3,5 milyar dolarlık mal satıyoruz. Dengesiz bir ticaret var. Cumhurbaşkanımız Erdoğan ile Pekin’e gittik. Orada her iki ülkenin Cumhurbaşkanı ticari ilişkilerin geliştirilmesini teşvik etkiler. Bunun sonucunda ticaretimizde canlanma oldu. Ancak dengesizliğin giderilmesi gerekir. Türkiye’nin 2. büyük ticaret ortağı 45 milyar dolara yaklaşan ticaret hacmi ile Çin’dir. Misafirlerimizin geldiği Çin’in Xian bölgesi savunma sanayi ve elektronik ağırlıklı bir bölge. Arkadaşlarımıza Xian bölgesini öncelemelerini öneriyoruz. Yakın gelecekte Xian Ticaret Odası ile daha geniş kapsamlı bir toplantı gerçekleştireceğiz. Bu toplantıları yapmak güzel, ancak önemli olan sonuç almaktır. Bunun için de iki tarafın hevesli olması lazım. Trendin de doğru olması lazım. Çin ile ticari ilişkilerin trendi bu ilişkinin gelişmesi yönünde devam ediyor. Çin’in yurt dışından aldığı yatırım 250 milyar dolar seviyesindeydi, bu yıl 10 milyar dolara düştü. Batı ilişkiyi daralttı. Çünkü Çin’den korkuyorlar. Bizim bir korkumuz yok. 3 bin yıllık ilişkimiz var.”

Çin’den ne getiririz dosyasını kapatın, ihracata bakın

Çin’in Türkiye’ye daha fazla yatırım yapmasını sağlamak için çalışmak gerektiğini kaydeden Mehmet Koç, konuşmasına şöyle devam etti: 

“Türkiye’nin Çin’e daha fazla ihracat yapmasını sağlamalıyız. Türk işadamlarının ‘Çin’den ne alırım’ yerine ‘kaliteli ve pahalı ne satarım’ hesabını yapması gerekir. Dünyanın en ucuz yatlarını Çinliler yapar, ama dünyanın en pahalı yatlarını da Çinliler alır. Türk işadamlarına sesleniyorum, mümkün mertebe Çin’e ne satacağınıza bakın. Çin’den ne getirir satarız dosyasını kapatın, ihracata bakın. Oraya ne satarız noktasına bakın. Şimdi de Çinli konuklarımıza sesleniyorum, sadece ‘ne satarız için değil Çin’e ne alırız’ diye de bakın. Kaliteli yapılmış her ürün Çin’e satılabilir. Ali İhsan Seçer beyin bu işbirliğinin gelişmesinde çok büyük katkıları oldu.”

Erdoğan Cinping dostluğu ticaretimizi geliştiriyor

Girişimci İşadamları Vakfı’nın, Türkiye’de gençlerin işadamı olması için çalışan bir kurum olduğuna işaret eden Mehmet Koç, “Çin ile gençlere yönelik de işbirliği yapabiliriz. Xian Ticaret odası ile bir işbirliği protokolü yapabiliriz. Girişimciliğin kuralı, sebat etmek, inatçı olmak, sabırlı olmaktır. Sabırlı olanların Xian ile işbirliğine başlayıp büyük gelişme göstereceklerine inanıyorum. Cumhurbaşkanımız Erdoğan ile Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in dostluğunun ticarete yansımasını umut ediyorum” dedi.

 

Shenli:  Çinliler Türk ürünlerini beğeniyor

Xian Uluslararası e-Ticaret Derneği Başkan Yardımcısı Zhang Shenli de toplantının açılışında yaptığı konuşmada, Çin-Türkiye dostluk hastanesi kurulmasının ardından, Çin-Türkiye eğitim ve çocuk festivalinin oluşması gibi ortak etkinlikler olduğunu anlatarak, “Ticari ve sanayi işbirliğinin gelişmesi yönünde çabalarımız oldu” diye konuştu. 

İstanbul-Xian arasında büyük bir platform kurulmasını arzu ettiğini belirten Zhang Shenli,

“İpek yolunun başladığı ülkeyiz. Çin’den başlayacak hızlı trenin başlangıcı Xian olacak, Türkiye’den ve İstanbul’dan geçecek. Türkiye’den orijinal ürünlerin Çin pazarına girmesini arzu ederim. Türkiye’nin birçok kaliteli ve doğal ürünlerini keşfettim. Çinli tüketiciler bunları beğeniyor” dedi. 

Çin’in Xian bölgesinin sanayi, eğitim ve ticarette çok ilerlediğini, Xian Uluslararası e-Ticaret Derneği ile Shaanxi Minshang Ticaret ve Sanayi Odası’nın birlikte, Türkiye ile yeni işbirlikleri için girişimlerde bulunacaklarını anlatan Shenli, şunları söyledi:

“Xian’da, İstanbul’daki İstiklal Caddesi’ne benzer bir yerde Türkiye Ticaret Merkezi kurmak istiyoruz. Orada nihai tüketim ürünleri sergilemek istiyoruz. Umut ediyorum yakın zamanda GİV üyelerini Çin’de misafir ederiz. Derneğimizin ana hizmeti ipek yolu üzerindeki işadamlarına yardımcı olmaktır. Verdiğimiz hizmetlerin arasında lojistik, marketing, reklamcılık, finans gibi alanlar da var.”

Baohua: Türkiye’ye nasıl yatırım yapılacağı ile ilgileniyoruz

Shaanxi Minshang Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Luo Baohua da, iki ülke arasındaki ilişkilerin daha fazla gelişeceğine umudu olduğunu belirtti. Luo Baohua, “80’li yıllardan sonra Çin’in gelişimi çok hızlı oldu. Her alanda yükselme oldu. Türkiye’ye nasıl yatırım yaparız konusuyla ilgileniyoruz. İkinci beklentimiz de Temmuz ayında Xian’e gelmenizi isteriz” dedi.

Xu Zengde: Türk gıda ürünleri çok kaliteli 

Shaanxi  Minshang Ticaret Odası Danışmanı Xu Zengde de açılıştaki konuşmasında, Türkiye’nin gıda ürünlerinin çok kaliteli olduğunu ifade ederek, “bal peteği, fıstık, çikolata ve kuruyemiş gibi ürünlere Çin’de büyük talep var. Çin halkının Türkiye’nin güzel ürünlerini yemesini arzu ediyorum” diye konuştu. 

Seçer: Çin ile işbirliği gelişecek

İki ülke iş insanlarının bir araya gelmesini sağlayan etkinlikle ilgili bilgiler veren GİV İcra Kurulu Üyesi Ali İhsan Seçer de, toplantı sunumunda, şu bilgileri verdi:

“Bu yıl Girişimcilik Köprüsü’nün ilk toplantısını Çin ile yapıyoruz. Daha önceki yıllarda Mısır, Çin, Almanya, Makedonya ve İran gibi ülkelerin iş insanları ile görüşmelerde bulunduk. Çin’e daha önce bu amaçla bir ziyaret gerçekleştirmiştik. Yine bu mekânda Çin’den gelen iş insanlarıyla görüşmeler yapmıştık. Umut ediyoruz ki Çin ile güzel ticaret yaparız. Başlangıç noktası Xian ve bitiş noktası İstanbul olan ticari ilişkilerin gelişmesini istiyoruz. Önümüzdeki aylarda yeni toplantılar yapılacak ve ilginin devam etmesini sağlayacağız. İnşallah başarılı işler çıkaracağız. B2B görüşmelere katılanlara sesleniyorum, İşbirliğini geliştirmek için sabırlı olmak ve çok çalışmak gerekir.”

B2B görüşmeler

Açılış konuşmalarından sonra Kurum yöneticileri arasında hediye takdimleri yapıldı. GİV Başkanı Mehmet Koç, konuk heyet temsilcilerine Fatih Sultan Mehmet Han’ın İstanbul’u fethi ile gemileri karadan yürüterek Haliç’e indirmesini konu alan tablolar hediye etti.

Çin tarafı ise Mehmet Koç’a, Çin takvimine göre bu yılın Dragon yılı olması dolayısıyla bereketi temsil eden dragon kabartmalı bir plaket sundu.

Plaket töreninden sonra, B2B görüşmelere geçildi. B2B görüşmelere Çin tarafından, Shaanxi Minshang Ticaret Odası ile Xian Uluslararası e-Ticaret Derneği yöneticileri başta olmak üzere çok sayıda Çinli iş insanı katıldı.

Türkiye tarafında ise GİV Başkanı Mehmet Koç ve Yönetim Kurulu üyeleri ile GİV üyesi iş insanları görüşmelerde hazır bulundu.

İki ülke iş insanları arasında; elektrik elektronik, gıda, kültür-turizm, çocuk ve spor eğitimi, cam elyaf ürünleri, enerji, e-ticaret, inşaat, çay, yaş meyve sebze, temizlik, kozmetik başta olmak üzere çok sayıda sektörde B2B görüşmeler gerçekleştirildi.