Dolar $
33.02
%0.23 0.07
Euro €
35.77
%-0.1 -0.03
Sterlin £
42.45
%0.07 0.03
Çeyrek Altın
4119.78
%-0.61 -24.79
SON DAKİKA
İŞ DÜNYASI Çarşamba 13 Temmuz 2022 05:59

GİRİŞİMCİLERİN YÜZDE 60'I YOK OLUYOR

Dünyanın dört bir yanındaki 100 binden fazla şirketin doğru ve stratejik büyüyerek bir sonraki seviyeye geçmesini sağlayan formül "Scaling Up Metodolojisi", ScaleUp Company İstanbul ofisi aracılığıyla Türkiye'de de uygulanmaya başlıyor. Scaleup Türkiye Kurucusu Ned. Nejdet Pamuk, Analiz'e verdiği röportajda, Avrupa'da her gün 16 bin girişimcinin türediğini, bu girişimcilerin yüzde 60'ının yok olduğunu söyledi. Pamuk, "Kalan yüzde 40'ın ise 1 milyon Euro ciroya ulaşabilenlerin oranı yüzde 2-3 arası. Bu oran içerisinde ise 50 milyon Euro ve üzerine çıkabilen şirket sayısı yüzde 0,0006. O kadar az ki" dedi. Pamuk, KOBİ'lerin de uygulama ile büyüyebileceklerini belirterek, devletten aldıkları teşviklerle işe başlayan küçük ve orta boy işletmelerin önemli ihracat rakamlarını elde edebileceklerini belirtti.

Girişimcilerin yüzde 60'ı yok oluyor

Mustafa DENİZ

Scaleup’ı kim/kimler tarafından, ne zaman, nerede ve neden kuruldu?

ScaleUp şirketi Amerika’da Scaleup metodolojisinin yaratıcısı Verne Harnish tarafından kurulmuştur. Dünyadaki 1 numaralı ortaklığı olan Avrupa merkezi ise 2019 yılında Hollanda Amsterdam’da girişimci iş adamları Bart van Nol ve Mirik Castro tarafından kurulmuştur. Dünya üzerindeki girişimcilerin ve şirketlerin büyüme ortağı olma amacı ile kurulmuştur. Şirket bünyesindeki dünya genelinde 280 avrupada ise 40+ Scaleup PRO takımı ile şimdiye kadar 2500’den falza scale up şirketin büyümesine katkı vermiştir.

Scaleup Türkiye  hakkında detayları bizimle paylaşabilir misiniz? 

ScaleUp Tr, Türkiye’deki girişimci ekosistemine, orta ve büyük ölçekteki şirketlere daha doğru ve daha mutlu büyümeleri için kanıtlanmış metodolojisi ile liderlik, yönetim ve strateji geliştirme konularında danışmanlık ve uygulama hizmetleri sunan büyüme ortağı ve Act-Leader bir şirkettir. ScaleUp Pro kadromuz ile sunulan bu uygulamalar sayesinde yaşanacak büyümeler ile hem Türkiye ekonomisine ve istihdama fayda sağlanacak hem de yurt dışına açılma hedefindeki şirketlerin, daha güçlü ve daha doğru yolalmalarına yardımcı olmayı hedeflemektedir.

Kaç kişilik bir ekibiniz var? Ekibin nitelikleri nelerdir?

Kurucular Ned Pamuk, Mirik Castro ve Bart van Nol hem ScaleUp Pro takımında yer alan hem de aktif olarak kendi şirketlerini yöneten girişimcilerdir. Bunun dışında Türkiye operasyonundan sorumlu COO Göksel Ersoy ve satış pazarlama ve diğer departmanlarda çalışan toplam 11 kişi.

Eğitimleriniz yüz yüze mi online mı gerçekleşiyor?

Yüzyüze

Eğitim gruplarınıza en az ve en fazla kaç müşteri katılabiliyor?

En az 8 şirket en falza 10 şirket katılabiliyor, şirket başına ortalama 3 kişi katılıyor. (Minimum 2 kişi)

Global network kimlerden/hangi şirketlerden oluşuyor? Kıtasal, bölgesel, ulusal olarak istatistik bilgi verebilir misiniz?

Avrupa’daki 6000+  belli kriterlerin üzerindeki şirket sahibi girişimci ve YK üyelerinden oluşan bir network. 

Avrupa ve ABD'deki şirketler kaç yıldır bu metodolojiyi kullanıyor? Bu metodolojinin mucidi kimdir?

Onlarca yıldır bu metodoloji uygulanmakta ve dünyaca ünlü firmalar da dahil olmak üzere bu metodoloji sayesinde x2 ile x10 araında büyüme yaşamakta. İşin mucidi Amerika’da  iş dünyasında çok iyi tanınan Verne Hernish. 

Şirket kurucuları size hangi ihtiyaçlarda geliyor? Ve ilk adımda yapılan çalışma nedir? 

Büyüyen her şirket bu sürecin zorlukları ile ilgili farkındalığa eriştiği zaman bize geliyor. İlk adımda değerlendirmeden geçiriliyor, sonrasında uygunluk durumuna göre Masterclass’a katılıyor. Daha sonra 9 aylık Heartbeat aşamasına geçmek isteyen şirketler Pro lar tarafında metodolojiyi uygulamaya başlıyor.

Türkiye'de öncelikli hizmet vermek istediğiniz sektörler hangileri olur? Neden?

8 ve üzeri çalışana sahip, 500K €  ve üzeri yıllık ciroya sahip yönetim kadrosu olan her sektörden şirket bu hizmetten faydalanabilir.

Size göre şirketlerin büyümesini engelleyen en önemli maddeler nelerdir? 

Metodolijimize göre her şirket için geçerli olan büyüme çarkı İnsanlar-Strateji_Uygulama-Nakit şeklinde 4 bölümden oluşuyor. 

1. Doğru İnsanların ilgisini çekmek ve yola onlarla devam etmek,

2. Tamamen farklılaştırılmış bir Strateji oluşturmak,

3. Kusursuz bir Uygulama sürdürmek ve

4. Zorluklara göğüs gerebilmek için çokça Nakit bulundurmak.

Bu süreçlerin biri yada birkaçında oluşan zorluklar yada aksaklıklar sebebi ile şirketler potansiyellerine erişemiyor, büyüyemiyor yada yok oluyorlar.

Bununla beraber şirketlerde büyümeye engel üç temel engel oluyor;

• Liderlik: Kuruluş genelinde yetkilendirme ve tahmin etme yetkinliklerine sahip yeterli sayıda

lider/personel yetiştirememek

• Ölçeklenebilir altyapı: Büyümenin iletişim ve kararlara getirdiği karmaşıklığın üstesinden

gelebilecek sistem ve yapıların (fiziksel ve organizasyonel) eksikliği

• Pazarlama: Şirkete yeni müşteriler, yetenekler, danışmanlar ve önemli ilişkiler bağlayabilecek etkili bir pazarlama işlevinin ölçeğini büyütememek. 

Verilen danismanlik hizmeti günümüz şartlarına göre evrilebiliyor mu? Ya da 10 sene sonra da kullanılabilecek bir sistem midir?

Temeli yıllarca değişmeyen Rockefeller Alışkanlıkları’na dayanan ama uygulamada yüzlerce firmanın en üst düzey yöneticilerinden alınan geri dönüşlerle güncellenen bir metodoloji.

Rockefeller Habit konusunda bilgi verir misiniz?

Rockefeller Alışkanlaıkları olarak bilinen bu kontrol listesini oluşturan 10 alışkanlık, John D. Rockefeller'in bunları işine uyguladığından bu yana 100 yılı aşkın bir süredir değişmedi - bunun sonucu olarak, bugünün standartlarına göre bile onu gelmiş geçmiş en zengin adam yaptı.

Kitabınız ve kitabınızın yazarı hakkında bilgi verir misiniz?

Verne Harnish’in çok satan kitabı Mastering the Rockefeller Habits’in ilk yayınlanmasından bu yana on yıldan fazla zaman geçti. Scaling Up (Rockefeller Habits 2.0), sektöre hakim bir iş kurmak için pratik araç ve teknikleri detaylandıran bu iş klasiğinin ilk büyük revizyonudur. Bu kitap, ön saflardaki çalışanlardan üst düzey yöneticilere kadar herkesin firmanın büyümesine katkıda bulunmak için uyum içinde olabilmesi adına yazılmıştır. Scaling Up, her şirketin doğru yapması gereken dört ana karar alanına odaklanır: İnsanlar, Strateji, Uygulama ve Nakit. Kitap, dünya çapında 40.000’den fazla firmanın başarılı bir şekilde (10 milyon dolar, 100 milyon dolar, 1 milyar dolar ve daha fazla büyümeye ulaşmanın keyfine varırken) büyümek için kullandığı güncellenmiş Tek Sayfalık Stratejik Plan ve The Rockefeller Alışkanlıkları Kontrol ListesiTM dahil olmak üzere birçok yeni tek sayfalık araç içermektedir. Birçok büyümekte olan şirketin girişim yatırımcısı olan Verne Harnish,dünyaca ünlü Entrepreneurs’ Organisation’ın (EO) kurucusu; EO’nun MIT’de düzenlenen üst düzey yönetici programının kurucusu; ayrıca küresel yönetici eğitimi, koçluk ve teknoloji firması olan Scaling Up’ın (eski adıyla Gazelles) kurucusudur. Yılda iki kez düzenlenen ScaleUp Summits’in başkanı, aralarında Mastering the Rockefeller Habits’in de bulunduğu; Jim Collins’in önsözünü yazdığı The Greatest Business Decisions of All Times ve Scaling Up (Rockefeller Habits 2.0) kitaplarının da yazarıdır. Verne, ayrıca The Riordan Clinic ve Geversity’nin yönetim kurullarına başkanlık etmektedir ve International Brotherhood of Magicians’ın resmi üyesi olarak piyano, tenis ve sihirbazlıkla yakından ilgilidir.

Eğitimlerinizden en yüksek verimi almak için müşteri şirketini ayrıntılı olarak inceleme talebiniz oluyor mu yoksa o kadar ayrıntıya girmeye gerek duymuyor musunuz?

Masterclass öncesi Değerlendirme testi yapılıyor. Heartbeat için sonrasında yapılan toplantılarda detaya giriliyor.

Ürünlerinizin pazarlanmasında yüz yüze satış yöntemi var mı?


Hayır

 “Kanıtlanmış Metodoloji” kavramını açıklamanızı rica ederiz. 

20 yılı aşkın bir süredir uygulanan bu metodoloji sayesinde binlerce şirket ölçülebilir ve kanıtlanabilir büyüme başarısı elde etti. Birkaç çalışanla başladığınız işinizi önemli ölçüde büyütmek (yani hem “evrende iz bırakabilecek” hem de endüstrisine hakim olabilecek bir şirket kurmak) için araçlarımız ve tekniklerimiz şu üç göreve odaklanır:

• En üst düzey yöneticilerin işi (operasyonel faaliyetleri) yönetmek için harcadığı süreyi %80

oranında azaltmak

• Yönetici ekibi yeniden pazara yönelik faaliyetlere odaklandırmak

• Uygulamayı ve sonuçları yönlendirmek için diğer herkesin de aynı doğrultuda olduğundan emin

olmak

Araçlarımız başarıyla uygulandığında, şirketler şu dört sonuca ulaşır:

• Nakit akışı en az ikiye katlanır

• Sektör ortalama kârlılığı üç katına çıkar

• Rakipler karşısında şirketin değeri artar

• Paydaşlar -çalışanlar, müşteriler ve hissedarlar- tırmanışın keyfini çıkarmaya başlar

- Dünyada sağlıklı büyüyen şirket sayısı çok az. Gerçek fark yaratma büyüme için en önemli unsur.

- Avrupa’da her gün 16.000 girişimci türüyor. Bu girişimcilerin yüzde 60’ı yok oluyor. Kalan yüzde 40’ın ise 1 milyon Euro ciroya ulaşabilenlerin oranı yüzde 2-3 arası. Bu oran içerisinde ise 50 milyon Euro ve üzerine çıkabilen şirket sayısı yüzde 0,0006. O kadar az ki.

- Scaleup Türkiye girişimci ekosisteme, orta ve büyük ölçekteki şirketlere daha doğru ve daha mutlu büyümeleri için liderlik, yönetim ve strateji geliştirme konularında danışmanlık ve uygulama hizmetleri sunuyor.

- Dünyada 300’e yakın Pro (profesyonel) Scale Up sistemi içerisinde girişimcilere, şirketlere bu metodoloji eğitimini veriyor.

- Yüz yüze verilen eğitimlere en az 8 en fazla 10 şirket katılabiliyor. 8 ve üzeri çalışana sahip, yıllık cirosu 500 bin Euro ve üzeri olan her şirket bu hizmetten faydalanabiliyor. 9 ay süren eğitimlerde her şirket için farklı metodolojiler uygulanıyor. 

- Metodolojide yer alan e girişimcilerin ya da şirketlerin uyması gereken 4 aşamalı döngü şu şekilde sıralanıyor:

- Doğru İnsanların ilgisini çekmek ve yola onlarla devam etmek,

- Tamamen farklılaştırılmış bir Strateji oluşturmak,

- Kusursuz bir Uygulama sürdürmek ve

- Zorluklara göğüs gerebilmek için çokça Nakit bulundurmak.

- Bu süreçlerin biri ya da birkaçında oluşan zorluklar ya da aksaklıklar sebebi ile şirketler potansiyellerine erişemiyor, büyüyemiyor ya da yok oluyorlar.

- Türkiye’de Dünya Girişimciler Derneği ile birlikte hareket ediliyor. Şu sıralar Türk Pro’lar yetiştiriliyor. Eğitimler ve 3 ay içerisinde 3 yeni Türk Pro sisteme dâhil olacak.

- Dünyada bu metodu kullanan şirketler yüzde 100’e yakın bir fark yaratıyor ve fayda sağlıyorlar. Bu sayede şirketlerin daha sağlıklı ve mutlu büyümelerine katkı sağlıyoruz.

- En az 8 çalışanı olan, Start Up seviyesini aşmış, sadece fikri yok, o fikri uygulamaya geçmiş ve bir gelir sağlamaya başlamış, yıllık cirosu 500.000 Euro olan tüm şirketler bu metodolojinden yararlanabiliyor.

- Türkiye’de ciddi bir genç nüfus var. Girişimci olmak isteyenlerin sayısı her geçen gün artıyor. 

- Türkiye’ye bakınca da sıkıntılar olduğu gözleniyor. Girişimci olarak başlanıyor, ama ancak finans, odak, network çok önemli. Bunların esleyen bir altyapı, sürekli eğitilmiş ve bu konuda direkt kullanabileceğin yetenekler olmalı. O akış var mı? Bu bir döngü. 

- Dünya’da Scale Up metodolojisi ile büyüyen şirketlerin olduğu ülkelerin başında Amerika (250 milyon) geliyor. Sonrasında ise sırasıyla Almanya (80 milyon), Hollanda (17 milyon) ve Japonya 120 milyon). Neden Brezilya ya da Çin değil derseniz, bu ülkelerdeki imkânlar, alışkanlıklar, hayat düzeni girişimcileri bu döngü içerisine almıyor. 

- Scale Up Türkiye olarak 2022 yılı hedefimiz ilk etapta 50 şirkete ulaşmak ve bunlar içerisinden 10 tanesini bu döngünün içerisine almak. 3 yılın sonunda da ulaştığımız şirket sayısını 350’ye çıkarmak ve metodolojimizi uyguluyor olmak.

- Biz, ilham vermek değil bu ilhamın uygulayıcısı olmak istiyoruz. Büyüme ortağı olarak hareket etmek istiyoruz.


ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR