GERGİNLİK TIRMANIYOR
ABD ve Çin arasındaki ilişkiler koronavirüs pandemisi çerçevesinde yeniden şekilleniyor
ABD ve Çin arasında aylarca karşılıklı gümrük vergileri ile devam eden ticaret savaşının birinci faz anlaşma ile durumlasının ardından Çin'in Wuhan kentinde başlayan koronavirüs salgını iki ülke arasındaki iplerin yeniden gerilmesine sebep oldu.
ABD'den Çin'e "Kovid-19" suçlamaları
ABD Başkanı Donald Trump ve Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, bu ay başında Kovid-19'un Vuhan'daki bir laboratuvardan çıktığı yönündeki iddialarını dile getirmişlerdi.
Trump, virüsün Vuhan'daki bir laboratuvardan çıktığına ilişkin kanıtları gördüğünü ancak şu anda detay paylaşamayacağını açıklamıştı. Ardından Trump salgının Wuhan'daki bir viroloji laboratuvarıyla bağlantılı olup olmadığı konusunda hala şüpheli olduğunu, ancak Çin'in kasıtlı olarak yaymış olmasının ihtimal dışı olduğunu söyledi.
Trump, "Bence kontrolden çıkmış olması daha yüksek ihtimal." dedi. Fox Business yayınında Çin'in fikri mülkiyet hırsızlığı yapmaya ve koronavirüs aşısı konusunda ABD'nin önüne geçmeye çalıştığını onaylayan ABD Başkanı, "Onları durdurabiliriz, bunu yapmayı deneyeceklerdir. Bence bir kere onlarla iş yapmayı kesebilirsiniz." dedi. Ancak detay vermedi.
Pompeo da "Çin'in, yürüttükleri standartların altındaki laboratuvarlar ile dünyayı enfekte etme geçmişi var. Size bunun (Kovid-19) Vuhan'daki laboratuvardan çıktığına dair çok sayıda delil olduğunu söyleyebilirim." ifadesini kullanmıştı. Pompeo, 29 Nisan'da virüsün Vuhan'daki bir laboratuvardan çıkmış olabileceği iddialarına ilişkin Çin'e "biyomedikal laboratuvarlarını aralarında ABD'nin de bulunduğu uluslararası denetçilere açması" çağrısı yapmıştı.
Öte yandan Trump, 27 Nisan'da Beyaz Saray'da yaptığı basın toplantısında, Kovid-19 salgınına ilişkin ABD'nin Çin'den tazminat talep edebileceğini kaydetmişti.
Çin hükümeti ise virüsün Vuhan'daki bir laboratuvarda üretildiği iddialarını yalanlıyor ve konunun siyasileştirildiğini savunuyor.
"100 ticaret anlaşması bile kaybedilen masum canları telafi etmeyecektir"
ABD Başkanı Donald Trump, Çin ile ticaret anlaşması imzaladıktan kısa süre sonra yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının ortaya çıktığını belirterek, "100 ticaret anlaşması bile kaybedilen masum canları telafi etmeyecektir." açıklamasını yaptı.
Trump, Twitter mesajında, "Uzun süredir Çin ile anlaşmanın pahalı bir şey olduğunu söylüyorum." ifadesini kullandı.
Çin ile ticaret anlaşması imzaladıktan kısa süre sonra tüm dünyanın Çin'den çıkan Kovid-19 salgınıyla karşı karşıya kaldığını anlatan Trump, "100 tane ticaret anlaşması bile farkı kapatmayacak ve kaybedilen yüzlerce masum canı telafi etmeyecektir." değerlendirmesinde bulundu.
Trump: Yeniden müzakere etmeyeceğiz
ABD Başkanı Donald Trump, Çin'in ABD'den ek ithalat taahhütlerini yerini getirmemesine karşın iki ülke arasındaki birinci faz ticaret anlaşmasını yeniden müzakere etmeyeceğini söyledi.
Fox Business Network yayınında Perşembe günü konuşan ABD Başkanı, "Yeniden müzakere etmeyeceğiz." dedi. Çin'in ABD tarım ürünlerinde alımlarını artırmasına karşın, bu ay başında Komünist Parti'nin yayını olan the Global Times'ta Pekin'in anlaşmayı iptal ya da yeniden müzakere etmeyi değerlendirdiği belirtildi.
Çin ile tüm ilişkimizi kesebilirdik ve 500 milyar dolar kar ederdik
ABD Başkanı Donald Trump, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınından sorumlu tuttuğu Çin'e ilişkin, "Çin ile tüm ilişkimizi kesebilirdik. O zaman da 500 milyar dolar kar ederdik." diye konuştu.
Çin'in, Kovid-19 salgınının küresel bir hale gelmesinden sorumlu olduğunu savunan Trump, "Çin'e karşı atabileceğimiz birçok adım var. Çin ile tüm ilişkileri kesebilirdik. O zaman da 500 milyar dolar kar ederdik." dedi. Trump, ABD'nin tedarik zinciri noktasında da Çin'e ve diğer ülkelere bağlılığının olmaması gerektiğini vurgulayarak, "Tüm ürünlerimizi ABD'de üretmeliyiz." diye konuştu.
ABD Senatosu Uygur Türkleri için sunulan yasa tasarısını onayladı
ABD Senatosu, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki Uygur Türklerine yönelik baskı politikalarından dolayı Çinli yetkililere yaptırım uygulanmasını öngören yasa tasarısını onayladı.
Cumhuriyetçi Senator Marco Rubio'nun girişimleriyle Senato'ya sunulan yasa tasarısı oy birliğiyle kabul edildi. Tasarıda, ABD Başkanı Donald Trump yönetimine, Uygur Türklerine ve diğer Müslüman azınlıklara uygulanan baskı ve şiddetten sorumlu olan bazı Çinli yetkililere yaptırım uygulanması çağrısı yapılıyor.
Huawei'nin ABD pazarına erişimini engelleyen karar uzatıldı
ABD Başkan Donald Trump, Huawei Technologies Co.’nun ABD pazarına ve Amerikalı tedarikçilere erişimini engellemek için uyguladığı ticaret muafiyetini uzatmıştı.
Trump, Huawei ve diğer Çinli telekomünikasyon şirketi ZTE Corp.'un ABD'de ekipmanlarını satmasını yasaklayan ulusal bir acil durum emrini bir yıl boyunca yenilemişti, bu karar, ABD ile Çin arasında 5G teknoloji ağlarına yönelik savaşın sürüdüğünü gösteriyor.
ABD Ticaret Bakanlığı ise Huawei'yi Varlık Listesi'ne ekledi. Bu durumda ABD şirketlerinin Çin şirketine ürün satmak için özel bir lisansa sahip olmaları gerekiyor. Trump yönetimi, Huawei firmasını bir güvenlik risk olarak tanımlıyor. Diplomatlar ise müttefiklerini, Huawei'yi 5G ağlarından engellemeleri için baskı yaparken, şirketin casusluk riskine dikkat çekiyorlar.