Advertisement
SON DAKİKA
Mazlum AYDIN | Kripto Para Perşembe 18 Temmuz 2024 15:29

GERÇEK DÜNYA VARLIKLARININ (RWA) TOKENİZASYONU YATIRIMDA ALTERNATİF ARAYANLARA FIRSATLAR SUNUYOR

Somut ve soyut dünya varlıklarının tokenizasyonu ile dijital varlık sektörüne kazandırılan RWA'lar hem dijital varlık yatırımcılarına hem de yeni ve alternatif yatırım araçları arayan geleneksel finans yatırımcılarına farklı alanlarda projelere ve ürünlere yatırım yapma imkanı sağlıyor. CoinTR tarafından yatırımcılarına alternatif olarak sunulan RWA'lar ile ilgili CoinTR Ceo'su Ali Eşelioğlu açıklamalarda bulundu.

Gerçek Dünya Varlıklarının (RWA) tokenizasyonu yatırımda alternatif arayanlara fırsatlar sunuyor

CoinTR Ceo’su Ali Eşelioğlu: “RWA’lar yani Real World Asset- Gerçek Dünya Varlıkları tokenleri blokzinciri teknolojilerinin alt yapısı ile geliştirilen gerçek dünya varlıklarını temsil eden, fiyatı bu varlıklara endeksli ve yine aynı varlıklarla desteklenen dijital finansal ürünlerdir. Blokzinciri teknolojileri ve dijital varlıklar, özellikle alternatif yatırım aracı arayan yatırımcılar için geleneksel finansı da yakından ilgilendiren projeleri geliştirerek alternatifleri çoğaltıyor. RWA'lar fiziksel ve gerçek dünyada maddi karşılığı olan varlıkları dijital tokenlere dönüştürerek varlık yönetimini daha erişilebilir, şeffaf ve verimli hale getiriyor ve ayrıca, geleneksel olarak yatırımcılar için erişilemeyen yeni varlık sınıflarına yatırım yapma imkanı da sunarlar.

Açıklamalarına devam eden CoinTR Ceo’su Eelioğlu; “Gerçek dünya varlıkları, somut ve soyut varlıklar olmak üzere iki ana kategoride ele alınabilir. Somut varlıklar, arazi, bina, sanat eserleri ve değerli madenler, tarım ürünleri gibi fiziksel ürünleri-nesneleri; soyut varlıklar ise hisse senetleri, bonolar ve fikri mülkiyet hakları gibi maddi olmayan değerleri kapsar. Bir heykel, bir gayrimenkul ya da bir değerli bir tarım ürünün projesi somut RWA'lara; global bir şirketin hisselerinin veya bir patent soyut RWA'lara örnek olarak gösterilebilir. RWA'ların tokenizasyonu, gerçek dünya varlıklarının, sahiplik haklarının dijital tokenler şeklinde ifade edilmesidir. Bu da tokenizasyon blokzinciri teknoloji üzerinde gerçekleşir. Tokenizasyon ile varlık, belirli sayıda tokenlere bölünür ve her token, bu varlığın bir parçasına sahiplik veya kullanım haklarını temsil eder. Bu tokenler, dünya genelindeki alıcılar ve satıcılar arasında kolayca transfer edilebilir ve alınıp satılabilir. Yine özellikle belirtmek isterim ki RWA’lar yani gerçek dünya varlıklarına dayanan tokenler inançlarına göre yatırım aracı arayan - İslami yatırım aracı olarak da tercih edilmektedir. Örneğin, katılım bankaları tarafından finanse edilen bir tarım projesini ele alalım. Bu proje için banka, tarım arazisi satın alımı veya tarımsal üretim finansmanı sağlar ve ardından projeye özgü tokenler yaratır. Bu tokenler, projeden elde edilecek karın bir kısmını yatırımcılara aktaracak şekilde tasarlanmıştır. Yatırımcılar bu tokenleri satın alarak, projenin gelirlerinden pay alma hakkı kazanırlar. Gelir, projenin ürün satışından elde edilen kar üzerinden, token sahipleri arasında İslami finans prensiplerine uygun olarak kar-zarar ortaklığı modeli temelinde dağıtılır. Bu model, yatırımcılara finansal getiri sağlamanın yanı sıra sosyal ve çevresel açıdan olumlu projelere katkıda bulunma imkanı tanır. Ayrıca, tokenleştirme sayesinde küçük miktarlarda yatırım yapmak isteyen bireyler de projeye kolayca dahil olabilirler.” 

 RWA’lar somut tokenizasyonda ürüne sahip olma fırsatı da sunuyor

En popüler RWA’lar örnek vermek gerekirse, gram altın tokenı, yine CoinTR’de de listelenen buğday ve fındığa dayanan tokenler yatırımcılardan yüksek talep görüyor.  Bir örnekle durumu da özetlemek iyi olacaktır. Listeleme sonrası buğday tokena yatırım yapan kullanıcı, tarım token'i sektöre sunan şirket ile iletişime geçerek satın alımını yaptığı buğday token'ın karşılığı olan ürünü fiziksel olarak talep etti ve teslim aldı. Bu örnek, gerçek dünya varlıklarının tokenizasyonunun bize sunduğu fırsatları gözler önüne seriyor.

 RWA’ların tokenizasyonun sağladığı faydalar

RWA’lar geleneksel pazarlarda genellikle likiditesi düşük olan varlıklar (örneğin, sanat eserleri veya özel emlaklar), tokenizasyon sayesinde daha küçük birimler halinde satılabilir hale gelir. Bu da varlıkların nakde çevrilme sürecini hızlandırır ve geniş bir yatırımcı kitlesine ulaşılmasını sağlar. Bunun yanı sıra tokenizasyon, genellikle yalnızca büyük sermayeleri olan yatırımcıların erişebileceği pahalı varlıklara, daha geniş bir yatırımcı kitlesinin erişimini mümkün kılar. Böylece, daha az sermaye ile daha çeşitli yatırım fırsatlarından faydalanılabilir. Bu da yatırımda özgürleşme ve demokratikleşmeyi beraberinde getiriyor.

Blokzinciri teknolojisi üzerinde çalışan RWA’ların bu teknolojinin sunduğu işlemlerin ve sahiplik bilgilerinin herkese açık ve değiştirilemez bir şekilde kaydedilmesini özelliğinden dolayı dolandırıcılık ve hata oranlarını minimize edilmiştir. Bu da yatırımcı güvenini artırır. RWA’ların tokenizasyon ile yerel pazarların ötesine geçerek küresel bir yatırımcı kitlesine ulaşılmasını sağlar. Bu, özellikle farklı coğrafyalardaki yatırımcıların bir araya gelip yüksek değerli varlıklarda ortaklık kurmalarına olanak tanır.


ABONE OL