SON DAKİKA
Gıda ve Gastronomi Çarşamba 13 Kasım 2024 05:24

GENÇLERİN YENİ GÖZDESİ AŞÇILIK

Üniversitelerin Gastronomi ve Mutfak Servisleri bölümleri, gençlerin ilgi odağı oldu. Bunun en önemli nedenlerinden birisi, yeme-içme sektörünün son dönemde eğitim almış diplomalı aşçılara yönelmesi. Elbette bir başka önemli nokta da istihdam oranlarının yüzde 100'e yaklaşması. Bu nedenle mühendislik eğitimleri daha alt sıralara düştü

Gençlerin yeni gözdesi aşçılık

İstihdam fırsatlarının yüksek olması, gençleri aşçılığa yöneltti. Üniversitelerin Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümlerine rağbet oldukça fazla. Yeme-içme sektörünün son dönemde eğitim almış diplomalı aşçılara yönelmesi de gençlerin bu bölümü seçmelerinde en önemli kriter haline gelmiş durumda. Mezunların iş hayatına katılma oranı ise yüzde 100’e yakın. Özellikle son birkaç yılda bu bölümlerde eğitim gören öğrenciler, dünya mutfağının yanında Türk mutfağındaki coğrafi işaretli yemeklerini de öğreniyor. Hem teorik hem de pratik dersler gören öğrenciler, mezun olduklarında usta birer aşçı oluyor. Bu da sektördeki yetişmiş eleman sayısı açısından oldukça iyi. 

Mezunlar sektörde çalışmak istediği sürece sürekli iş buldukları ve istihdam oranının yüzde 100’e yakın olduğunu söyleyen eğitimciler, çünkü gastronomi turizminin revaçta olduğunu, insanların artık yemek için seyahat ettiklerini ve rotalarını bu şekilde planladıklarını belirtiyor. 

Lise mezunları, iş bulma seçeneği daha fazla olduğu için üniversitede gastronomi alanında öğrenimini sürdürüyor. Elbette mezun olduktan sonra daha da ustalaşıyorlar. 

Özel sektörün imkanları da oldukça fazla. Sektörde hiçbir zaman aşçı açığı bitmiyor. Aşçılar, “Aç kalacak en son kişi aşçıdır. Her yerde iş bulur” diyor. 

Sadece iyi yemek pişirmek değil

Gastronominin sadece iyi yemek pişirmek anlamında kullanılan bir terim olmadığını söyleyen gastronomi uzmanları, “Bir ürünün tarladan sofraya gelene kadar geçen tüm aşamaları, gastronominin ilgi alanına giriyor. Bunun yanında yiyecek içeceğin servisi, kalitesi, yemek yenilen mekânın ve personellerin özellikleri gibi konularla da doğrudan ilişkilendirilen gastronomi, en basit anlatımla yemeğin sadece beslenmek ve doymak olarak algılanmadığı, aynı zamanda zevk almak için tüketildiği bir sistem” diyor. 

Yükselen bir değer

Tüm dünyada yükselen bir değer olan gastronomi, Türkiye’de de kurumsal, zincir otel ve restoranların çoğalması ve insanların dışarıda yemek yeme kültürlerinin yaygınlaşması sonucunda, birçok genç için kariyer yapılacak bir alan haline geldi. Eskiden usta-çırak ilişkisi ya da en çok meslek liseleri mezunu şef aşçılar varken, artık Türkiye’nin birçok önemli üniversitesinde açılan 4 ya da 2 yıllık gastronomi bölümleri ile yemekte kullanılan her malzemeyle, yemeğin hazırlanmasıyla, sunumuyla bilfiil ilgilenen excutive şefler bulunuyor.


ABONE OL