GEMLİK'TE KENTSEL DÖNÜŞÜMDE DEV ADIM
Türkiye'de yaşanan son zamanlarda yaşanan depremin ardından belediyeler de kendilerini gözden geçirmeye başladı. Gemlik Belediyesi de bunlardan bir tanesi. Belediye Kasım ayı olağan meclis toplantısında belediyenin kentsel dönüşüm envanter çalışmaları masaya yatırıldı. Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Uğur Sertaslan, "Kentsel dönüşüm için hep birlikte bu işi çözeceğiz" dedi.
Gemlik Belediyesi Meclisi, kayım ayı meclis oturumunda kentsel dönüşümü kapsamı bir şekilde ele aldı. Cemil Meriç Kültür Merkezi’nde gerçekleşen toplantıda Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü’nün kurulmasından bu yana Gemlik’te kentsel dönüşüm sağlanması için gerçekleştirdiği çalışmaları meclis üyeleri ile paylaşan Başkan Sertaslan, “yeni bina yapmak çözüm değil, riskli binaları yıkarak, vatandaş ile uzlaşma içinde güvenli binalar yapmak depreme hazırlı olmaktır” dedi.
Dört mahalleyi kapsayan çalışma
Başkan Sertaslan kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında şöyle konuştu: “Gemlik’in deprem riski yüksek. Konuşmaktan imtina etsek de gerçeğimiz bu. Bu konuyla ilgili, Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü’müzün kurulmasından bu güne kadar yapılan işlerle ilgili bir sunum hazırlandı. Müdürlük kuruluşundan sonra yaptığımız hizmet satın almaya yönelik iki ihale vardı. Biri, eski Gemlik olarak tabir edilen, bir bölümü boş, bir bölümü eski yapılardan oluşan, dört mahallemizi içine alan, 23 buçuk hektarlık alanda yapmış olduğumuz Kentsel Dönüşüme temel olacak veri çalışmasıydı. Diğeri de bunu yaparken en detaylı verileri ortaya çıkaracak, üzerine Kentsel Dönüşüme ilişkin uzlaşma aşamasına kadar bizi taşıyacak bir çalışma olan, diğer mahallerimizde durumun nasıl olduğunu, Gemlik’te kaç binamız, kaç işyerimiz, kaç bağımsız bölümümüz var, analitik veri isimli çalışmaydı. Bütün Gemlik’in sayısal verilerinin ortaya çıkarttık.”
Depremden sonra değil, önce adım atmalıyız
Deprem sonrası gerçekleşen yıkımın hem maddi hem manevi olarak oldukça ağır sonuçları olduğunu hatırlatan Başkan Sertaslan, “İzmir’de deprem oldu, daha önce Elazığ’da. İnsanlarımızı kaybettik. Çok sevindiğimiz anlar oldu ama kayıplarımız var. İnsanlarımız hayatını kaybetti, ekonomik olarak etkilendik. Deprem olduktan sonra yıkım olursa bedeli çok ağır oluyor. Bu enkaz bedelinden de ibaret değil. Çok yüce karakterli bir milletiz. Deprem olduktan sonra kim neymiş diye bakmıyoruz. Koşa koşa gitti ekipler. Hatta fazla gittiler trafikte problem meydana geldi. Devletimiz yaralılara ve ekonomik kayıplarını karşılanması için yardımcı oluyor. Diyoruz ki, olduktan sonra değil, şu esnada yardım yapılmalı. Kentsel dönüşüme başlarken vatandaş 50 bin lira eksik ödesin dersek, işimiz kolaylaşır. Merkezi hükümete bu sözü götürebilme ihtimali olan bütün arkadaşlarımın boynunun borcu olmalı” ifadelerini kullandı.