SON DAKİKA
Kızılay masthead
Denizcilik Çarşamba 12 Mart 2025 13:35

GEMİ ADAMI DEĞİL GEMİ İNSANI DÖNEMİ BAŞLIYOR

Türkiye'de denizcilik sektöründeki kadınlar, ilk kez resmi bir çatı altında birleşerek Kadın Gemi Kaptanları, Mühendisleri ve Denizciler Derneği'ni (KGKMD) kurdu. İstanbul-Tuzla'da kurulan dernek, sektörde faaliyet gösteren yaklaşık 10 bin kadın denizciyi temsil ediyor.

Gemi adamı değil gemi insanı dönemi başlıyor

Dünya ticaretinin büyük bir bölümü deniz taşımacılığıyla gerçekleştirilirken, kadın denizcilerin sayısı da hızla artıyor. Uluslararası limanlarda, büyük ticaret gemilerinde ve deniz sporlarında önemli başarılar elde eden kadın denizciler, mesleki dayanışmayı artırmak ve sektördeki yerlerini güçlendirmek amacıyla bu derneği kurdu.

Dernek, şehir hatlarında görev yapan denizcilerden, uluslararası sularda çalışan kaptan ve mühendislere kadar geniş bir kadın kitlesini bünyesinde barındırıyor. Kuruluşun, kadın denizcilerin haklarını savunmak, sektördeki görünürlüklerini artırmak ve yeni nesil kadın denizcilere destek olmak gibi temel misyonları bulunuyor.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı verilerine göre, dünya denizlerinde görev yapan 6 bin 96 Türk kadını bulunuyor. Bu kadınlardan 1.803’ü zabitan (subay) sınıfında, 4.293’ü ise tayfa sınıfında çalışıyor. Bunun yanı sıra, liman hizmetleri, iç sular, römorkaj hizmetleri ve sualtı operasyonlarında görev alan kadınlarla birlikte, Türkiye’de en az 10 bin kadın denizcilik sektöründe aktif olarak çalışıyor.

Kadın Gemi Kaptanları, Mühendisleri ve Denizciler Derneği, kadın denizciler arasında dayanışmayı artırarak mesleki sorunlara çözüm bulmayı ve sektördeki kadın istihdamını teşvik etmeyi amaçlıyor.

Tuzla Belediyesi’nin destekleriyle kurulan derneğin ilk başkanı Kaptan Esra Ulutürk Dinç oldu. Yönetim kurulunda ise Feyza Dinç, Deniz Özkan, Kübra Kırk ve Elif Erserçe yer aldı. Denetim kurulu üyeleri olarak da Gülşah Durdu, Zehra Ünal ve Didem Ankan belirlendi.

Derneğin kurucu başkanı Kaptan Esra Ulutürk Dinç, denizcilik sektöründe kadınların artan varlığına dikkat çekerek, uluslararası denizcilik dilinde artık "Gemi Adamı" yerine "Gemi İnsanı" teriminin kullanılmaya başlandığını vurguladı.

"Kadınlar artık köprü üstünde rota tutuyor, makine dairesinde teknik sorunları çözüyor, limanlarda milyon dolarlık yüklerin yönetimini sağlıyor, hatta derin sularda dalış yaparak en zorlu görevleri üstleniyor. Biz de bu gücü birleştirmek ve sektörümüze katkı sağlamak için derneğimizi kurduk.” dedi.

Dernek Başkan Yardımcısı Feyza Dinç “Bu derneğin kurulması, denizcilik sektöründe kadın emeğini daha görünür kılmak ve haklarımızı korumak adına çok önemli bir adımdır. Denizci kadınlar olarak her görevde eşit haklara sahip olduğumuz bir sektör için çalışacağız. Cesur ve çalışkan tüm kadın denizcileri bir araya getirmek, yeni fikirler geliştirmek ve yapıcı çözümler üretmek için kapılarımız herkese açık.” dedi.

Tuzla Belediye Başkan Yardımcısı Sinem Gülenç ise derneğin Tuzla’da kurulmasından dolayı büyük gurur duyduklarını belirterek, “Tuzla’nın bir denizcilik kenti olması için çalışıyoruz. Türkiye’nin tamamı kadın denizcilerden oluşan ilk derneğinin burada kurulması bizim için büyük bir onur.” dedi.

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR