Dolar $
33.06
%-0.03 -0.01
Euro €
35.85
%0.12 0.04
Sterlin £
42.58
%-0.04 -0.01
Çeyrek Altın
4136.93
%0.12 4.95
SON DAKİKA
Hibya Haber Ajansı | Piyasalar Salı 30 Temmuz 2024 01:00

GEDİK YATIRIM'DAN HAFTALIK BEKLENTİLERE İLİŞKİN GELİŞMELER

- Gedik Yatırım, ABD'de bu haftanın majör başlıkları olarak Fed'in faiz kararı ve ABD'de istihdam verileri olacağını duyurdu.

Gedik Yatırım'dan haftalık beklentilere ilişkin gelişmeler

Gedik Yatırım'ın verilerine göre, Donald Trump'a yönelik gerçekleştirilen suikast girişimi sonrasında Trump'ın seçim yarışını kazanacağına yönelik beklentilerin güç kazandığı ve bu beklentilerin önceki hafta küresel çapta fiyatlamalar üzerinde etkilerinin takip edildiği belirtildi.

"Bu beklentilerle gelişmekte olan ülke para birimlerinin dolar karsısında değer kaybettiği, tahvil faizlerinin yükseldiği ve Avrupa ile Asya piyasalarında satış baskısının artış kaydettiği takip edildi." değerlendirmesinde bulunan Gedik Yatırım şu bilgilere yer verdi:

"Trump yeniden seçilirse yüksek gümrük vergileri ve ABD’de düşük vergi politikalarıyla enflasyonu tetiklemesinden, Fed’in kısıtlayıcı para politikasını daha uzun bir süre devam ettirebileceğinden ve ticaret savaşlarının yeniden ön plana çıkmasından endişe ediliyor. 2018'de Çin'den ithal edilen 200 milyar dolar değerinde ürüne tarife uygulayan Trump, ikinci kez göreve gelmesi durumunda Çin menşeli mallara yüzde 60, diğer ülkelerden ithal edilen mallara ise yüzde 10 gümrük vergisi uygulamayı planlıyor. Trump'ın seçimi kazanması halinde Çin'in yanı sıra Avrupa Birliği ile de ticari gerilimlerin artma riski bulunuyor. Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump ile mevcut ABD Başkanı ve Demokratların adayı olan Joe Biden arasında önceki haftalarda TV’de gerçekleşen münazarada Biden’ın oldukça kötü performansı, Biden’ın bir dönem daha başkanlık yapabilecek sağlık durumuna sahip olup olmadığına dair artan tartışmalar ve suikast girişimiyle birlikte Trump’ın seçimi kazanma ihtimalinin güç kazanmasının etkisiyle mevcut ABD Başkanı Biden 5 Kasım'da gerçekleşecek seçimler için adaylıktan çekildiğini duyurdu. Biden, seçim yarışından çekildikten sonra Başkan Yardımcısı Kamala Harris'i aday olarak onayladığını ve desteklediğini bildirdi. Biden’ın çekilmesi sonrasında Demokratlardan kimin aday olacağı ve yeni adayın Trump karşısında şansının ne olacağı küresel çapta fiyatlamalar üzerinde belirleyici olacaktır. ABD’deki başkanlık seçimine yönelik gelişmeler ve belirsizlik ortamı piyasalarda oynaklığın yüksek seyretmesine neden olabilir.

Yeni haftada ne konuşulacak?

"ABD piyasalarında, Fed'e yönelik beklentiler ve açıklanan bilançolar etkili oluyor. ABD'de bu haftanın majör başlıkları; Fed'in faiz kararı ve ABD'de istihdam verileri olacak. 31 Temmuz Çarşamba günü Fed'in faiz kararı izlenecek. 02 Ağustos Cuma günü ise ABD'de tarım dışı istihdam günü olacak. Fed için bir beklenti bulunmuyor. Cuma günü açıklanan haziran ayı çekirdek kişisel tüketim harcamaları endeksi verisi beklentilere paralel gelirken, eylül ayında Fed'in faiz indirimine gitme beklentisini güçlendiren bir veri olarak yorumlandı. Çarşamba günü Fed'den gelecek sinyaller, eylül ayı toplantısı açısından önemli olacaktır. Karar sonrası gözler cuma günkü ABD istihdam verilerine çevrilecek. Özetle, ABD piyasaları açısından önemli bir hafta olacak. Geçtiğimiz haftada, ABD'de açıklanan bilançolar hisse bazlı ayrışmalara yol açmıştı. Bu hafta içinde önemli şirket karları takip edilecek. Avrupa'da bu hafta Almanya, Euro Bölgesi büyüme verileri de önemli olacak. İngiltere Merkez Bankasının da, bu hafta faiz kararı olacak. Asya piyasalarında, Japonya'da işsizlik oranı, sanayi üretimi, perakende satışlar, imalat PMI verileri açıklanacak. Çin'de imalat ve hizmetler PMI ile Caixin imalat PMI verileri yakından izlenecek. Asya saatleri içerisinde özellikle Çin'deki veriler, oynaklığa neden olabilir. Yurt içi piyasalarda, bu hafta biraz daha sakin bir gündem izlenecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ekonomi yönetiminden gelecek olası açıklamalarda izlenecek. 

Gedik Yatırım'ın teknik takibinde olan hisseler şu şekilde:

''Bu hafta teknik takibimizdeki hisseler: AYGAZ, CCOLA, CIMSA, GWIND''

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR