Dolar $
32.9
%-0.36 -0.12
Euro €
35.82
%-0.37 -0.13
Sterlin £
42.56
%-0.24 -0.1
Çeyrek Altın
4141.34
%-1.01 -41.81
SON DAKİKA
Hibya Haber Ajansı | İŞ DÜNYASI Pazartesi 22 Temmuz 2024 16:01

GEDİK YATIRIM: KÜRESEL PİYASALARIN HAFTAYA BİDEN'IN ADAYLIKTAN ÇEKİLDİĞİ HABERİYLE BAŞLADI

Gedik Yatırım, küresel piyasaların yeni haftaya ABD Başkanı Joe Biden'ın, 5 Kasım'da gerçekleştirilecek başkanlık seçimi için adaylıktan çekildiği haberi ile başladığını açıkladı.

Gedik Yatırım: Küresel piyasaların haftaya Biden'ın adaylıktan çekildiği haberiyle başladı

ABD

Gedik Yatırım, küresel piyasaların yeni haftaya ABD Başkanı Joe Biden’ın, 5 Kasım'da gerçekleştirilecek başkanlık seçimi için adaylıktan çekildiği haberi ile başladığını bildirdi. Joe Biden’ın adaylıktan çekilerek Başkan Yardımcısı Kamala Harris’i desteklemesi sonrası Asya piyasaları negatif seyrederken, Dolar endeksi sınırlı hareket alanı oluşturdu. ABD endeks vadelileri ise hafta başında yatay pozitif seyrediyor. Geride bıraktığımız hafta teknoloji sektöründe yaşanan geri çekilmeler sonrası ABD boraları bu hafta bilanço sezonunun en yoğun haftasına hazırlanıyor. S&P500 endeksinin yaklaşık yüzde yirmi beşi bu hafta cari yılın ikinci çeyreğine ilişkin finansallarını açıklayacak. Özellikle Alphabet, Microsoft, Tesla, Meta gibi şirketlerin finansalları borsaların bu haftaki seyrinde belirleyici olabilir.

Öte yandan piyasalar yüzde doksan ihtimalle Fed’in Eylül ayında faiz indirimine başlayacağını fiyatlıyor. Bu hafta ekonomi takviminde PCE, büyüme gibi önemli göstergeler takip edilecekken, bugün Çin kredi 1 ve 5 yıllık kredi faiz oranlarında indirime gitti. Shanghai endeksi 1yüzde ’e yakın negatif seyrederken Hang Seng endeksi yüzde 0,7 ile diğer Asya endekslerinden pozitif ayrıştı. Nikei ise 1yüzde ’in üzerinde negatif seyrediyor. ABD on yıllık tahvil faizi yüzde 4,22’ye yakın seyrediyor. S&P500 ne Nasdaq endeks vadelileri ise sırasıyla yüzde 0,2 ve yüzde 0,4 oranında pozitif.

Euro Bölgesi

Geride bıraktığımız hafta Avrupa Merkez Bankası Temmuz ayı toplantısında faiz oranlarında bir değişiklik yapmadı. Başkanı Lagarde toplantı sonrasında gerçekleşen soru cevap bölümünde faiz indirimi için önceden belirlenmiş bir patika olmadığının ve verilere bağlı karar alınmaya devam edileceğini vurguladı. Bu hafta ise bankanın önemsediği göstergelerden olan PMI verilerini takip edilecek. Euro Bölgesi’nde üretim sektörünün daha yavaş bir oranda daralması beklenirken, hizmet sektörünün hem Euro Bölgesi’nde hem de Almanya'da daha fazla genişlemesi bekleniyor.

Türkiye

Yurt içinde; Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Moody’s, Türkiye’nin kredi notunu 2 kademe yükselterek "B3"ten "B1"e çekerken, kredi notu görünümünü "pozitif" olarak koruduğunu duyurdu. Not görünümünü pozitif olarak korumaları, gelecek değerlendirmeler için ek not artışı ihtimalini güçlü tuttuğu şeklinde değerlendirebilir. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek bu karara ilişkin, uygulanan programa duyulan güveni yansıtırken potansiyel not artışlarına işaret ettiğini belirtti. Bugün TCMB piyasa katılımcıları anketi yayınlanacak. 

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR