Dolar $
33.19
%0.13 0.04
Euro €
36.05
%0.42 0.15
Sterlin £
42.82
%0.3 0.12
Çeyrek Altın
4267.63
%-0.02 -1
SON DAKİKA
Hibya Haber Ajansı | Piyasalar Perşembe 01 Ağustos 2024 00:02

GEDİK YATIRIM: ARTAN JEOPOLİTİK GERİLİM ALTIN VE PETROLDE SERT HAREKETLERE NEDEN OLDU

Gedik Yatırım, küresel borsaların bugün açıklanacak Fed faiz kararı ve başkan Powell'ın açıklamalarını beklerken, Orta Doğu'da artan jeopolitik gerilim altın ve petrolde sert hareketlere neden olduğunu açıkladı.

Gedik Yatırım: Artan jeopolitik gerilim altın ve petrolde sert hareketlere neden oldu

Gedik Yatırım'ın verilerine göre, Küresel borsalar bugün açıklanacak Fed faiz kararı ve başkan Powell’ın açıklamalarını beklerken, Orta Doğu’da artan jeopolitik gerilim altın ve petrolde sert hareketlere neden oldu. Filistin İslami Direniş Örgütü Lideri İsmail Haniye'nin, İsrail'in Salı günü Golan Tepeleri'ne düzenlenen hafta sonu saldırısına yanıt olarak düzenlediği Beyrut hava saldırısında Hizbullah'ın en üst düzey komutanını öldürdüğü iddiasının ardından Çarşamba günü erken saatlerde Tahran'da suikasta uğradığı bildirildiği aktarılırken şu ifadelere yer verildi:

''Artan arz endişeleri ile petrol fiyatları yüzde 2’nin üzerinde artarken, güvenli liman altın ons başına yaklaşık 2420 dolara yükseldi. Bugün TSİ 21.00’de Fed faiz kararını ve saat 21.30’da ise Fed Başkanı Powell’ın basın toplantısını takip edeceğiz. Bankanın faiz oranlarında değişikliğe gitmesi beklenmezken, CME verilerine göre piyasalarda ana senaryo bankanın Eylül ayında  faiz indirimine başlayacağı yönünde şekillenmesi görünüyor.

''Euro Bölgesi'nin GSYİH'si, Fransa ve İspanya'dan gelen beklenenden daha güçlü verilerin Almanya'daki beklenmedik daralmayı telafi etmesiyle, ikinci çeyrekte yüzde 0,3 oranında büyüdü ve piyasanın yüzde 0,2'lik beklentilerini aştı. İtalya'nın GSYİH'si ise beklentiler doğrultusunda gerçekleşti. Euro Bölgesi'nin Stoxx 50'si yüzde 0,5 artarak 4.841'de kapanış yaptı. CAC 40 yüzde 0.42, DAX yüzde 0.49 değer kazanarak günü tamamladı. FTSE 100 endeksi ise yüzde 0.22 değer kaybı ile günü tamamladı. Euro Bölgesi'ndeki yıllık enflasyon oranı, daha yüksek enerji fiyatlarının etkisi ile  Temmuz ayında beklenmedik şekilde yüzde 2,5'ten yüzde 2,6'ya yükseldi, ancak hizmet enflasyonu üç ayın içinde ilk kez azalarak  yüzde 4,1'den yüzde 4,0'a geriledi

Önemli şirket haberleri:

''Microsoft (MSFT), cari yılın ikinci çeyreğine ilişkin bilançosunu açıkladı. Şirketin geliri 64.4 milyar dolar olan konsensüs ’un üzerinde 64.7 milyar dolara genişleyerek yıllık bazda yüzde 15 artış gösterdi. Hisse başı kar 2.95 dolar ile beklentilerin üzerinde oluşmayı başardı. Microsoft bilançosunda takip edilen önemli gelir kalemlerinden olan Azure büyümesinin beklenti altı kalması ile şirket hisseleri yüzde 3’e yakın değer kaybetti.(Olumsuz)

''Starbucks ( SBUX) dün piyasa kapanışı sonrası açıkladığı finansallarına göre, şirket geliri 9,2 milyar dolarlık beklentilerin altında kalarak yüzde 1 düşüşle 9,1 milyar dolara geriledi. Hisse başına kar, 0,92 dolar olan tahminlere kıyasla 0,93 dolar olarak gerçekleşti. Küresel mağaza içi satışlar üst üste ikinci çeyrekte yüzde 3 düşüşle gerilerken, toplam müşteri trafiği yüzde 5 düştü. Şirket hisseleri daha karamsar beklentide olan piyasadaki endişelerin sönümlenmesi ile açılış öncesi işlemlerde yüzde 2’nin üzerinde değer kazandı. (Olumlu)

''Advanced Micro Devices (AMD),Dün piyasa kapanışı sonrası ikinci çeyrek finansallarını açıklayan çip üreticisi, yıllık bazda  yüzde 9 artışla piyasa beklentisinin üzerinde 5,8 milyar dolar gelir bildirdi. Şirketin net karı 265 milyon dolar veya hisse başına 16 sent olan ile beklentilerin altında kaldı. Ancak tek seferlik kalemler hariç, hisse başına 69 sentlik düzeltilmiş hisse başı karı  tahminleri aştı. AMD'nin en büyük kazanımları, şirketin yapay zeka (AI) çiplerine olan talebin artmasıyla birlikte veri merkezi gelirlerinin bir önceki yıla göre iki kattan fazla artarak 2,8 milyar dolarlık çeyreklik rekora ulaşmasıyla gerçekleşti. Şirket hisseleri açılış öncesi işlemlerde yüzde 10’a yakın primli seyrediyor. (Olumlu)

''Bugün Bilançosu Açıklanacak Şirketler:Meta Platforms, QUALCOMM, Arm Holdings plc., T-Mobile US, The Boeing Company''

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR