Dolar $
32.87
%0.03 0.01
Euro €
35.65
%-0 -0
Sterlin £
42.42
%-0.09 -0.04
Çeyrek Altın
4172.57
%-0.16 -6.42
SON DAKİKA
Hibya Haber Ajansı | Piyasalar Salı 23 Temmuz 2024 11:00

GEDİK YATIRIM: ABD ENDEKSLERİ PCE VE BÜYÜME GİBİ ÖNEMLİ VERİLER ÖNCESİ POZİTİF SEYRETTİ

Gedik Yatırım, küresel piyasalar hafta sonunda Joe Biden'ın kasım ayındaki başkanlık seçimi için adaylıktan çekildiğini ve yerine Kamala Harris'i desteklediğini açıklamasının etkilerini değerlendirirken, hafta başında borsaların bu habere tepkisinin sınırlı kaldığını açıkladı.

Gedik Yatırım: ABD endeksleri PCE ve büyüme gibi önemli veriler öncesi pozitif seyretti

ABD

Gedik Yatırım, küresel piyasalar hafta sonunda Joe Biden’ın kasım ayındaki başkanlık seçimi için adaylıktan çekildiğini ve yerine Kamala Harris'i desteklediğini açıklamasının etkilerini değerlendirirken, hafta başında borsaların bu habere tepkisinin sınırlı kaldığını açıkladı. ABD endeksleri PCE ve büyüme gibi önemli veriler öncesi pozitif seyretti. Son dönemde teknoloji sektöründe yaşanan geri çekilmeler sonrası S&P500 ve Nasdaq endeksi sırasıyla yüzde 1 - 1,6 oranında yükseliş yaşadı. ABD borsaları için bugün odak noktasında Alphabet, Tesla gibi önemli mega sermayeli şirketlerin finansalları olacak. Fed’in Eylül ayında indirime başlayacağı beklentileri yüzde 90 ihtimalle fiyatlanmaya devam ederken, ABD 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,23 bölgesinde seyrediyor. Dolar endeksi 104,27 bölgesinde sınırlı bir hareket alanı oluştururken, bugün açıklanacak Richmond Fed İmalat endeksi makro cephede ekonomi takvimi bakımından takip edilecek veriler içinde sayılabilir.

Euro Bölgesi

Geride bıraktığımız gün Avrupa borsalarında pozitif seyir hakimdi. FTSE100 %0.53 ve DAX endeksi yüzde 1.29 oranında yükselişle günü sonlandırdı. STOXX 600 endeksi Ekim 2023'ten bu yana görülen beş günlük düşüş serisinin ardından yüzde 0,9 artışla kapanış yapmayı başardı. Küresel piyasalar ABD tarafında Biden’ın adaylıktan çekilme kararına odaklanırken, Çin Merkez Bankası faiz oranları yüzde 1,2 ile yüzde 4,3 arasında yükselmesi Avrupa’nın önemli pazarlarından olan Çin’in büyümeye yönelik adımı olarak yorumlandı. Dünyanın ikinci büyük ekonomisinin büyümeyi artırma niyetini gösteren bu hamle Avrupa tarafında olumlu fiyatlamalara olanak tanıdı. Piyasalar bugün Euro Bölgesi tüketici güveni, Alphabet, Tesla, LVMH bilançolarını takip edecek.

Türkiye

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek yapmış olduğu açıklamasında, enflasyon beklentilerinin hedefe doğru yakınsadığını belirtti. Temmuz ayında aylık enflasyonda geçici etkiler kaynaklı artış olmasını beklemekle birlikte yıllık enflasyonda belirgin bir düşüş öngördüklerini, dezenflasyon sürecinin önümüzdeki aylarda daha da belirginleşeceğini söyledi. Bugün TCMB'nin faiz kararı takip edilecek. Merkez için bu ayki toplantısında bir değişiklik beklenmiyor. Sistemde son 1 haftadır oluşan likidite fazlasına bağlı olarak gecelik faizlerdeki düşüş nedeniyle TCMB'nin ek likidite adımları açıklaması beklenebilir. Haziran enflasyonunun ardından eylül ayında faiz indirimi ihtimalinin daha fazla konuşulduğu bir ortamda, TCMB'nin faiz artışı vurgusunu metinde tutup tutmayacağı yakından takip edilecek. 

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR