Dolar $
33.11
%0.07 0.02
Euro €
35.81
%0.07 0.02
Sterlin £
42.57
%0.05 0.02
Çeyrek Altın
4186.61
%-0.08 -3.4
SON DAKİKA
Hibya Haber Ajansı | Piyasalar Çarşamba 31 Temmuz 2024 00:00

GEDİK YATIRIM: ABD ENDEKS VADELİLERİ SINIRLI DA OLSA NEGATİF SEYREDİYOR

Gedik Yatırım, ABD borsaları veri akışı bakımından sakin olan geride bırakılan günü yatay seyirde tamamlarken, bugün ABD endeks vadelilerinin sınırlı da olsa negatif seyrettiğini açıkladı.

Gedik Yatırım: ABD endeks vadelileri sınırlı da olsa negatif seyrediyor

Gedik Yatırım’dan yapılan açıklamaya göre,  ABD borsaları veri akışı bakımından sakin olan geride bırakılan günü yatay seyirde tamamlarken, bugün ABD endeks vadelileri sınırlı da olsa negatif seyrediyor.

ABD 10 yıllık tahvil faizi 4,18% bölgesinde seyrederken, Dolar endeksi ise dünkü kazanımlarının ardından bugün yatay seyre adapte oldu. Fed faiz kararı, tarım dışı istihdam ve mega sermayeli şirketlerin bilançolarını takip edeceğimiz veri akışının yoğun olduğu haftada, bugün Conference Board’un yayımladığı tüketici güven endeksi ve JOLTS iş ilanları verileri takip edilecek.

ABD ekonomisine ilişkin en son açıklanan veriler faiz indirim beklentilerini güçlendirir nitelikte olurken, en son Haziran ayında 101,3 puandan 100,4 puana gerileyen CB Tüketici Güveni’nin Temmuz ayında 99,9 puana gerilemesi bekleniyor.

JOLTS iş ilanları sayısı ise en son yıllık bazda gerileme göstererek 8,14 milyon civarında açıklanmıştı. Açıklanacak açık iş ilanlarının iş gücü piyasalarında soğumaya işaret etmesi Fed faiz indirim beklentilerini olumlu yönde etkileyebilir.

ABD bilanço sezonu tüm hızıyla devam ederken, bugün muhteşem yedili şirketlerinden Microsoft’un ikinci çeyrek finansalları takip edilecek. Şirket ChatGPT'nin üreticisi OpenAI şirketine yapmış olduğu yatırım sayesinde yapay zeka uygulamalarına olan talepten yararlanarak yıllık bazda endeks üstü getiri sağlamayı başarmıştı.

Şirketin gelirlerinin yıllık bazda %14,5'lik bir artışla 64,36 milyar dolar olması bekleniyor.  Hisse başına kazancın ise geçen senenin aynı dönemi açıklanan 2,69 dolardan 2,70 dolara genişlemesi bekleniyor. Yine şirketin Azure bulut işindeki performansı bu çeyrekte de takip edilecek önemli gelir kalemlerinden biri olacak.

Euro Bölgesi, Fransa ve İspanya'daki GSYİH büyüme rakamları tahminleri aştı ve İspanya'daki enflasyon beklenenden çok daha fazla düştü. İtalyan ekonomisi tahminlerle uyumlu şekilde büyürken öte yandan, Alman ekonomisi ikinci çeyrekte beklenmedik şekilde daraldı ve enflasyon rakamlarında karışık bir tablo ortaya koydu.

BP hisseleri şirketin beklenenden daha iyi bir net kar bildirmesi ve temettüsünü artırmasının ardından %2,7 arttı. Avrupa borsalarında ASML Holding %2,2 en iyi performansı gösterirken Philips %2,9 oranında değer kaybetti.

Önemli şirket haberleri:

Meta Platforms (META), Şirket CEO’su  Mark Zuckerberg, pazartesi akşamı Denver'daki SIGGRAPH 2024 konferansında yaptığı konuşmada, ince ve şık bir çerçeveye pek çok teknolojiyi sığdırabilen artırılmış gerçeklik gözlükleri için vizyonunu açıkladı.

 Zuckerberg, bu gözlüklerin farklı fiyat aralıklarında olacak şekilde tasarlanmasını ve her birinin farklı görevleri yerine getirebilecek kapasitede olmasını hedeflediğini belirtti. Gözlükler, yapay zeka asistanlarıyla donatılacak ve geniş bir yetenek yelpazesine sahip olacak, ayrıca şık görünecekler.(Nötr)

Nvidia (NVDA), Nvidia CEO'su Jensen Huang, pazartesi günü Denver'daki SIGGRAPH konferansında, bir sonraki yapay zeka dalgası olarak gördüğü fiziksel yapay zekayı tanıttı. İlk dalga hızlandırılmış hesaplamaydı, bu enerji kullanımını azaltıyor diyen Huang, bir sonraki yapay zeka dalgası ise kurumsal müşteri hizmetleri olduğunu söyledi.

Bir sonraki dalga ise  fiziksel yapay zeka açıklamasında bulunan Huang, konferansta Nvidia, insansı robot teknolojisinin nasıl hızlandırıldığını detaylı bir şekilde açıkladı ve yeni teklifler arasında NVIDIA NIM ve OSMO NIM mikro servisleri ve çok aşamalı robotik iş yüklerini çalıştırmak için kullanılan çerçeveler bulunuyor açıklamasında bulundu.(Nötr)

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR