Dolar $
33.04
%0.28 0.09
Euro €
35.74
%-0.19 -0.06
Sterlin £
42.45
%0.07 0.03
Çeyrek Altın
4119.41
%-0.61 -25.16
SON DAKİKA
Hibya Haber Ajansı | Borsa Pazartesi 29 Temmuz 2024 13:01

GEDİK YATIRIM: ABD BORSALARI OLDUKÇA VOLATİL BİR HAFTAYI GERİDE BIRAKTI

Gedik Yatırım, ABD borsalarının oldukça volatil bir haftayı geride bıraktığını duyurdu.

Gedik Yatırım: ABD borsaları oldukça volatil bir haftayı geride bıraktı

ABD

Gedik Yatırım'ın verilerine göre, geride bırakılan haftanın son işlem gününü beklentileri karşılayan PCE verisi sonrası ABD endekslerindeki alıcılı seyirin genele yayıldığı aktarılan açıklamada şunlara değinildi:

''Teknoloji sektöründeki kar realizasyonları sonrası haftalık bazda değer kaybeden endeksler açıklanan Haziran ayına ilişkin verilerin Fed indirim beklentilerini desteklemesi ve PCE enflasyonunun da gevşeme sinyali vermesi ile kayıplarının bir kısmını telafi etmeyi başardı. Bu hafta majör merkez bankalarının faiz kararını açıklayacakları ve mag seven şirketlerinin finansallarını açıklayacağı yoğun bir haftaya başlıyoruz. Asya endeksleri Fed, BOE BoJ gibi merkez bankalarının faiz kararını açıklayacağı haftaya genele yayılan alıcılı bir seyirde başlarken, S&P500 ve Nasdaq endeksleri de Asya seansında sırasıyla yüzde 0,5 ve yüzde 0,7 oranında değer kazandı.

''İngiltere Merkez Bankasının bu toplantıda nasıl bir faiz politikası izleyeceğine ilişkin belirsizlik sürerken, piyasalarda banka’nın faiz indirebileceğine ilişkin tahminler işlerlik kazanmış durumda.

''En son açıklanan Tokyo enflasyonu sonrası, Japonya Merkez Bankasının 10 baz puanlık faiz artırımı yapacağına ilişkin tahminler artış gösterdi. Faiz kararı ve karar sonrası bankanın yapacağı sözlü iletişim USDJPY paritesinin seyri üzerinde etkili olabilir.

''Fed’in ise bu haftaki toplantıda faiz oranlarını sabit bırakması beklenirken, Eylül ayında bankanın indirime gideceği ana senaryo haline geldi. Piyasaların bu yıl için ün faiz indirimini fiyatladığı göz önüne alındığında başkan Powell’ın karar sonrası soru cevap kısmında para politikasına ilişkin vereceği sinyaller Fed beklentileri üzerinde doğrudan etkili olacaktır.

''Öte yandan bu hafta bilanço sezonu teknoloji devleri Microsoft, Apple, Amazon ve Meta finansalları ile devam edecek. Geçtiğimiz hafta özellikle Tesla ve Alphabet bilançolarının beklentileri karşılayamaması sonrası teknoloji satışları haftaya damgasını vurmuştu. Bu hafta açıklanacak finansların etkileri makro anlamda yoğun geçecek haftada önemini koruyor.

Euro Bölgesi

''Avrupa boraları ABD borsalarındaki iyimser tabloya paralel Cuma gününü genele yayılan alıcılı bir görünümle sonlandırdı. Euro Stoxx 50 endeksi yüzde 1,06 artış gösterirken FTSE 100 yüzde 1,21, CAC 40 yüzde 1,22 ve DAX ise yüzde 0,65 primlendi. Avrupa Merkez Bankası’nın aylık olarak gerçekleştirdiği ankete göre tüketicilerin yıllık hissettikleri enflasyon seviyesi Mayıs ayındaki yüzde 4,9 seviyesinde kayda geçerken Haziran ayında yüzde 4,5 seviyesine geriledi. İtalya merkezli bir petrol ve doğalgaz şirketi Eni beklenti üzeri gelen  ikinci çeyrek bilançosu sonrası  yüzde 3,34 oranında  değer kazandı.

Türkiye

''Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, elektrikli araç ve çip üretimi başta olmak üzere yüksek teknolojili üretim alanlarında 30 milyar dolarlık teşvik paketini duyurdu. TCMB Başkanı Fatih Karahan ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 25-26 Temmuz tarihlerinde G20 toplantılarına katıldı. Bakan Şimşek, toplantılarda, küresel ekonomi ve vergi politikaları ile istikrar ve reform programına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Programla makro istikrarı güçlendirirken, yapısal reformlarla kazanımları kalıcı hale getirerek büyüme potansiyelini artıracaklarını belirtti. TCMB Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay konuşmasında, şu anda faiz indirim döngüsünün değerlendirilmediğini, indirimler başladığında da sıkı duruşun korunacağına dair kuşkuya yer bırakılmayacağını belirtti. Vergi ve sosyal güvenlik alanına yönelik düzenlemeler içeren kanun teklifinin TBMM Genel Kurulunda kabul edildiği bildirildi. Yurt içinde bugün veri takvimi sakin görülmektedir.''

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR