Dolar $
32.57
%-0.26 -0.08
Euro €
34.96
%-0.35 -0.12
Sterlin £
41.29
%-0.07 -0.03
Çeyrek Altın
3994
%0.22 8.85
SON DAKİKA
Ayşe KIRCA | Sigorta Pazar 30 Haziran 2024 10:54

GAYRİMENKULÜ BES'LEMEK ZAMANI

Temmuz ayından itibaren Bireysel Emeklilik Sistemi katılımcıları birikimlerini istedikleri zaman kısmen çekebilecekler. Bankalar da BES teminatlı tüketici kredisi vermeye başladı. Karmar AŞ İcra Kurulu Başkanı Emrullah Yedikardeş, BES birikimlerinin gayrimenkul yatırımlarını da destekleyebileceği önerisinde bulundu.

Gayrimenkulü BES'lemek zamanı
Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) 1 Temmuz’dan itibaren yeni bir dönem başlıyor. Artık katılımcılar birikimlerini istedikleri zaman kısmen çekebilecekler. Tüketiciler sistemden çıkmadan nakit ihtiyaçların BES birikimlerinin bir kısmı ile karşılayabilecekler. Ayrıca bankalar da BES teminatlı tüketici kredisi vermeye başladı. Buna göre kimi bankalar müşterilerine, tüm emeklilik sistemindeki birikiminin devlet katkısı hariç bir kısmını ya da tamamını alacağın devri sözleşmesi ile devretmesine imkan tanıyor. Böylece müşteriler, birikimleriyle ilgili kazanılmış haklarını koruyarak kredi kampanyasından faydalanabiliyor.

Yani BES’teki birikimleri kredilerine teminat oluyor. Konuyu değerlendiren Karmar AŞ İcra Kurulu Başkanı Emrullah Yedikardeş, BES birikimlerinin gayrimenkul yatırımlarını da destekleyebileceğine işaret etti. Son dönemde kredi oranlarının yüksekliği ve bankaların kredi kullandırma konusunda düşürdükleri limitler yüzünden, elinde nakit birikimi olmayanlar için konut alımının çok zorlaştığını hatırlatan Emrullah Yedikardeş, bu durumun düşen konut satışlarında da banka kredisi rakamlarında da kendisini fazlasıyla hissettirdiğini açıkladı.

Konut kredileri yerinde saydı

Emrullah Yedikardeş, “Merkez Bankası’nın 30 Mayıs tarihli verilerine göre, bankaların kullandırdığı tüketici kredilerinde yılın ilk beş ayında konut kredilerindeki artış yüzde 1.82 ile sınırlı kalmış, yani yerinde saymış. Kimse gayrimenkul almak için istediği kadar kredi kullanamıyor. Gayrimenkul yatırımları artık kredilerden beslenemiyor. Geriye nakit seçeneği kalıyor ki bu dönemde gerçek ihtiyaç sahiplerinin elinde yeterince nakit birikimi yok, yatırımcı kitle de şu sıralar zaten mevduatı tercih ediyor. Hal böyle olunca gayrimenkulü beslemek için yeni enstrümanlar bulmak gerekiyor” yorumunu yaptı. Emrullah Yedikardeş bu çerçevede temmuz ayında başlayacak BES uygulamasının konut kredilerine de uyarlanması önerisinde bulundu. Karmar AŞ İcra Kurulu Başkanı Emrullah Yedikardeş sözlerini şöyle sürdürdü: “Tüketici kredilerinde BES uygulanabiliyorsa bunu konut kredilerine de farklı bir çerçevede taşımak konut alacak olanların işine yarayabilir. Elbette ki konut kredilerinde teminat zaten gayrimenkulün kendisidir. Ancak yürürlükteki uygulama gereğince konutun hepsine kredi kullanılamıyor, evin değerinin yüzde 20-25’lik kısım için tüketicinin nakit peşinat ödemesi gerekiyor. Kalan kısmı banka kredilendirebiliyor. Mesela böyle bir durumda tüketiciye ödemesi gereken peşinat yerine BES’teki birikimin değerlendirme imkanı açılmalı. Bu BES’in de cazibesini artırır, konut alacak olanlara da kısmen nefes olur…”
ABONE OL