Dolar $
34.08
%0.02 0
Euro €
37.74
%-0.25 -0.09
Sterlin £
44.8
%-0.27 -0.12
Çeyrek Altın
4481.27
%-0.71 -31.78
SON DAKİKA
İnşaat ve emlak Salı 05 Mayıs 2020 02:47

GAYRIMENKULDEN YENİ KAYNAK

Türkiye'nin ciddi bir gayrimenkul potansiyeli olduğunu belirten Gayrimenkul Borsası AŞ (Gaboras) Genel Müdürü İshak Kurtuluş Altun, değerleri ölçecek bir borsa ile gayrimenkulden önemli bir sermaye sağlanabileceğini ve kurulacak sistemle yeni bir finans kaynağının doğacağını söyledi.

Gayrımenkulden yeni kaynak

SEDAT YILMAZ

Gayrimenkul Borsası AŞ (Gaboras) Genel Müdürü İshak Kurtuluş Altun, hayata geçirdikleri sistemle gayrimenkulü menkule çevirmek ve sektörde bir borsanın kurulmasının adımını atmak istediklerini söyledi. Altun, oluşturulacak gayrimenkul borsasının önemli bir finans kaynağı haline geleceğini ve beraberinde kredi, ipotek ve icra gibi birçok sorunu çözebileceğini bildirdi.

Video konferans yoluyla gazetecilerin sorularını cevaplandıran İshak Kurtuluş Altun, Türkiye’nin elinde bulunan gayrimenkul potansiyelini iyi kullanması durumunda birçok alandaki finans sorununu çözebileceğini dile getirdi. Türkiye’nin elinde bulundurduğu gayrimenkul ile ilgili sağlıklı herhangi bir ölçümün bugüne kadar yapılamadığını, ölçülemeyen menkulün ise değerini belirlemenin zor olduğunu vurgulayan Altun, “Biz bu sistemin altyapısını oluşturmanın gayretini veriyoruz” dedi.

Türkiye’de her kesim insan tarafından gayrimenkulün doğru anlaşılmasının ve verilerin doğru okunmasının önemine değinen Kurtuluş Altun, “Bu süreçte, üstümüze düşen katkıyı veriyoruz. Dijital Gayrimenkul Okuryazarlığı ile sektöre liderlik yapıyoruz” diye konuştu.

200 milyon tapuyu takip ediyor

Gaboras olarak Türkiye’deki gayrimenkul sektörünü yurt içi ve yurt dışı danışmanlar vasıtasıyla parsel parsel mercek altına aldıklarını belirten Altun, “200 milyon tapunun durumunu, değerini ve gelecekte nasıl bir sermaye oluşturabileceğini görebiliyoruz. Yüksek bir teknoloji ile çalışıyoruz. Daha önce bu konuyu önemli 3 büyük televizyon kanalımızda anlattık. Oldukça fazla ilgi gördük” dedi.

Türkiye’de bankalar ve müteahhitler hariç uluslar arası danışmanlık şirketlerini bir araya getirmeye çalıştıklarını ve geniş bir gayrimenkul analizinin ellerinde bulunduğunu belirten Altun, yurt içi ve yurt dışından ciddi takipçilerinin olduğunu belirtti.

Altun, “Şu anda Gaboras’ın sistemini 158 bin kişi kullanıyor. Bunların yüzde 10’u yabancı. Yurt dışında 10’dan fazla ülkeden yatırımcılar bizi takip ediyor. Son 1,5 yıl içinde 56 milyon kez sistemimize girilmiş ve sorgulanmış. Bu kadar ilgi üzerine gayrimenkulu menkulleştirebilir miyiz diye düşündük ve bunun üzerinde çalışma yapıyoruz” diye konuştu.

Arsa değerimiz 102 trilyon lira

Türkiye’nin sadece arsa değerini 102 trilyon lira olarak hesapladıklarını vurgulayan Altun, pandemi sonrası her sektörde gibi gayrimenkulde de büyük değişim beklediklerini ifade ederek, “Pandemi sonrası insanlar daha az insanın yaşadığı tercih edecekler. Bu da şehir dışı arsa ve arazileri daha değerli hale getirecek. Türkiye elindeki bu yüksek değeri borsa gibi enstrümanlarla menkulleştirerek büyük kazançlar sağlayabilir” dedi.

Altun, insanlar pandeminin ölçümlemelerle zirve dip noktalarını tayin edebildiklerini, Gaboras’ın da elindeki veri ve datalar doğrultusunda gayrimenkule olan ilgiyi yakından takip edebildiğini ve insanların pandeminin sona ereceği günü beklediklerini belirtti.

Gayrimenkul büyük bir teminat

Altun, faiz ve döviz getirilerinin gayrimenkul getirileri karşısında her dönemde olduğu gibi geride kaldığını, gelecekte de aynısının olacağını dolayısıyla Türkiye’nin elindeki büyük değeri iyi değerlendirmesi gerektiğini kaydetti.

ABD Merkez Bankası’nın (FED) bile elindeki tahvil ve gayrimenkul büyüklüğüne göre para bastığını belirten İshak Kurtuluş Altun, “Türkiye’nin ABD ve Avrupa’dan daha fazla gayrimenkul potansiyeli var, ancak kullanamıyor. Çünkü ölçümleme noktasında sıkıntılarımız var. Ölçümleme aşıldığında ardından değerleme ve gayrimenkulün menkule dönüştüğünü göreceğiz” dedi.

Türkiye’de gayrimenkul borsasının lüzumuna vurgu yapan Altun, Gaboras AŞ’nin ölçümleme ile ilgili yapısını tamamladıktan sonra borsanın kurulması noktasında adımlar atılacağını beklediklerini, bu konuda Türkiye Varlık Fonu ile görüşmeler yaptıklarını ancak Sermaye Piyasası Kurumu (SPK) noktasında henüz bir hazır içinde olmadıklarını söyledi.