SON DAKİKA
İnşaat ve emlak Çarşamba 02 Eylül 2020 16:20

GAYRIMENKULDE TOPARLANMA VAR

Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER), COVID-19'un etkisinin hissedildiği sektörde, ikinci çeyrek sonu itibarıyla gözle görülür bir toparlanma yaşandığını belirtti.

Gayrımenkulde toparlanma var

Türkiye Gayrimenkul Sektörü 2020-2. Çeyrek GYODER Gösterge Raporu'na göre, gerileyen kredi faizleri konut sektöründe, pandemi sürecinde artan online satışlar ise lojistik sektöründe ivmelenmeyi beraberinde getirdi. Ofis pazarında da yılın ikinci yarısında bir ivmelenme beklenirken, AVM yatırımcıları açısından ise COVID-19’un da etkisiyle zor bir dönem bekleniyor.

Raporda yer alan değerlendirmede, "Pandemi sürecinde başta Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca alınan önlemler ve proaktif yaklaşımlar sektöre can suyu olarak toparlanma eğilimini güçlendirdi. İnşaat sektöründe %1.5 seviyesinde yaşanan gerileme ise hızlı yaşanan küçülmelerden sonra eğilim değişiminin ilk işareti olarak görüldü. Alınan tedbirlerle özellikle ikinci çeyreğin sonu itibarıyla sektörde gözle görülür bir toparlanma yaşandı" denildi.

Toparlanmanın konut satış rakamlarına da yansıdığına işaret edilen raporda, özellikle Haziran itibarıyla kamu bankaları tarafından başlatılan konut kredisi kampanyasının satışları olumlu yönde etkilediği belirtildi.

Raporda, "Artışı tetikleyen en önemli unsurlar ise pandemi nedeniyle yaşanan kapanma sürecinin bitmesi, özellikle kredi faizlerinde kamu bankaları önderliğinde sağlanan keskin düşüş ve ertelenen talebin etkisi oldu. Diğer yandan birkaç yıldır yeni konut arzının giderek düşmesi de talebin yükselmesinde diğer bir tetikleyici oldu" denildi.

Raporda, küresel salgın nedeniyle ertelenen talebin de etkisiyle Mayıs ayı itibarıyla konut fiyatlarında aylık %6.4 ile bugüne kadarki en yüksek aylık değişim görüldüğüne işaret edildi.

Raporda yer alan bilgiye göre, 2019 Temmuz'da azalış trendine giren ve %1.65 seviyesinde gerçekleşen konut kredisi faiz oranı, 2020 Temmuz'da % 0.73 seviyesine geriledi. 2019 Temmuz başında %21.65 olan yıllık faiz oranı ise 2020 Temmuz ortasında %9.14 seviyesine geriledi.

2020 Haziran sonunda konut kredisi hacmi 234 milyar TL seviyesinde gerçekleşti. Kamu mevduat bankalarının toplam konut kredisi hacmi içindeki payı 2019 Haziran'da %51 seviyesindeyken, bu yıl Haziran'da %60’a yükseldi.

Rapora göre, yılın ilk yarısında belediyeler tarafından yapı ruhsatı verilen bina sayısı da %45.5 arttı.

OFİS PAZARINDA YILIN İKİNCİ YARISI İVMELENME BEKLENİYOR

İstanbul ofis pazarında genel arz ise 6.46 milyon metrekare olarak aynı seviyede kaldı. İkinci çeyrekte kaydedilen kiralama işlemleri yaklaşık 41,255 metrekare olarak gerçekleşirken, yılın ilk yarısında gerçekleşen kiralama işlemleri toplamda 132,118 metrekare oldu. İkinci çeyrekte işlem hacmi bir önceki çeyreğe ve geçen yılın aynı dönemine göre özellikle pandemi etkisiyle sırasıyla %54.6 ve %14.7 azaldı.

Rapora göre, ofis pazarında talebin yılın ikinci yarısında ivmelenmesi bekleniyor.

LOJİSTİK PİYASASINDA PERFORMANS ARTTI, AVM'LERİN İSE İŞİ ZOR

Lojistik piyasasının performansı da ikinci çeyrekte artış kaydederken; yılın ilk çeyreğinde kiralama işlemi bakımından dip noktayı gören lojistik piyasası, COVID-19 salgını döneminde önemi artan perakende lojistiği ve çevrimiçi satışların etkisiyle ikinci çeyrekte kayda değer bir performans gösterdi.

2020’nin ilk yarısı itibarıyla lojistik piyasasındaki birincil kira dolar bazında metrekare başına aylık 4.50 olarak görünürken, TL bazında 30.00 metrekare/ay seviyesine yükseldi.

Raporda, COVID-19’un olumsuz etkisiyle bazı perakendecilerin verimsiz mağazaları kapatma kararını daha agresif şekilde uyguladığına da dikkat çekilirken, "(Kiralamalarda) TL' ye geçiş ile güncel kur üzerinden gelir elde edemeyen ve döviz borcu için yeniden yapılandırmaya gidemeyen AVM yatırımcıları açısından, COVID-19’un da etkisiyle çok zor bir dönem geçeceği söylenebilir" denildi.

ABONE OL