SON DAKİKA
İnşaat ve emlak Cumartesi 07 Eylül 2024 09:16

GAYRİMENKULDE CARİ AÇIK İHTİMALİ ARTIYOR

Gayrimenkulde cari açık ihtimali giderek daha da artarken uzmanlar bunun kiralık konut arzını daha da azaltacağını dile getirerek, acilen konut arzını artıracak politikalar gerektiğini söyledi.

Gayrimenkulde cari  açık ihtimali artıyor

İç piyasada dengelerin altüst olmasının emlak piyasasındaki etkileri de devam ediyor. Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre alınamaz seviyeye gelen fiyatlar ve yüzde 25 zam sınırı gibi uygulamalar yüksek faizle birleşince emlak yatırımcıları da piyasadan çıkarak yurt dışına yöneliyor. Yine aynı nedenlerle yabancıların da Türkiye’den konut satın almasını engelliyor. 

Bu senenin ocak-haziran döneminde yabancılara 1.5 milyar dolarlık emlak satıldı. Yine aynı dönemde Türkler ise yurtdışından 1.2 milyar dolarlık emlak aldı. Uzmanlar gayrimenkulde cari açığın çok yakında olduğunu belirterek önemli uyarılar yapıyor. Türklerin 5-10 sene önce yurtdışından yıllık 130 milyon dolar seviyesinde gayrimenkul alımı yaptığını dile getiren Vesta Global Kurucu Ortağı Teuta Narazan açıklamasında bugün bir ayda bu rakamın iki katı alımlar yapıldığını söylüyor. 

Vesta Global Kurucu Ortağı Teuta Narazan açıklamasında gelmekte olan cari açığı şu şekilde anlatıyor: “Yabancılar 2024 yılının Ocak ayında Türkiye’den 408 milyon dolarlık gayrimenkul almıştı. 2024 yılının Haziran ayında söz konusu  bu rakam 98 milyon dolara düştü. Buna karşın Türklerin yurtdışı alım tutarı Ocak’ta 133 milyon dolar iken Haziran’da 177 milyon dolara yükseldi. Eğer bu böyle giderse son çeyrekte ilk kez gayrimenkulde cari açık görmüş olacağız.”

Hanleys-Partners Türkiye Direktörü Burak Demirel de “İnsanlar artık borsada portföy yapar gibi yatırımlarını çeşitlendirmek amacıyla farklı ülkelerden konut alıyorlar. Bu sebeple tek amaç kolay vize, vatandaşlık vs. değil tamamen yatırım da olabiliyor” dedi.