GASTRONOMİNİN FARKLI DENEYİMLERİ VE YENİ EKONOMİK ANLAYIŞLAR 4. GLOBAL GASTROEKONOMİ ZİRVESİ'NDE
Türkiye'nin öncü ve güçlü sivil toplum kuruluşu Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği (TURYİD) düzenleyeceği "4. Global GastroEkonomi Zirvesi"yle, dünya gastronomisinin yükselen yıldızı Körfez Ülkeleri'nin yol haritasına ve gezegenin geleceğine odaklanan Mavi Ekonomi'yle sürdürülebilirliğe odaklanıyor.
Yemeğin sadece yaşamak için değil, toplumsal dayanışma, diyalog, fikir alışverişi, etkileşim ve iletişimi de kapsayan bir sosyalleşme bilinci olduğu kabulüyle TURYİD, dünyada ilk kez gastronomi ve ekonominin yan yana geldiği “4. Global GastroEkonomi Zirvesi”yle Türkiye’nin gündemini oluşturmaya hazırlanıyor. Felsefe, deneysel psikoloji, müzik, sinema ve çağdaş sanat gibi farklı disiplinlerin katkılarıyla birçok oturumun yapılacağı zirvede, ekonomi dünyasını yakından ilgilendiren, yeni bakış açıları kazandıracak oturumlar 23 Mayıs’ta Atatürk Kültür Merkezi’nde katılımcılara sunulacak.
Dünya gastronomisinde önemli bir yer edinmeye çalışan Körfez Ülkeleri’nin çabalarının ele alınacağı sunumlarda bunlardan.
“Onların vizyonu ne ve biz neler yapabiliriz?”
Suudi Arabistan, Vizyon 2030 stratejisinin bir parçası olarak turizm ve gastronomi alanında önemli reformları yürütüyor. Dünyadaki en dinamik turizm destinasyonu olma yolunda ilerleyen Suudi Arabistan 2023 yılında tüm dünyadan 100 milyon ziyaretçiyi ağırladı. 2030 yılına kadar yılda 150 milyondan fazla ziyaretçi çekmeyi hedeflemekte. Yapım aşamasında olan oteller de dahil olmak üzere 400 binden fazla oda kapasitesini 2030'a kadar 854 bine yükseltilmeyi planlayan Suudi Arabistan, gelecekte milyonlarca ziyaretçinin erişimi daha da kolaylaştırmak amacıyla Kral Selman Uluslararası Havalimanı Projesini de yürütüyor. Arap Yarımadası'nın güzelliklerini korumak için dönüşümünün odağına sürdürülebilirlik uygulamalarını ekleyerek, yenilenebilir odaklı turizm projeleriyle çevreye, topluma ve ekonomiye katkıda bulunmayı hedeflemekte olan Suudi Arabistan, ayrıca NEOM’la geleceği temsil eden fütüristik mega şehir projesine, Riyad yakınlarında inşa edilen eğlence şehri Qiddiya ile de tema parkları, spor tesisleri ve kültürel mekanlarıyla dünyanın ilk çok amaçlı oyun ve en büyük eğlence kenti olmasına odaklanıyor.
4. Global GastroEkonomi Zirvesi’nde Suudi Arabistan’ın ülkeyi turizm ve gastronomi odaklı bu atılımında yakından izleyen, Körfez Ülkeleri projeleri geliştirme konusunda en yetkin danışmalık şirketi olan İngiliz Keane Grup İş Geliştirme Direktörü Tina Blackmon ve Yiyecek ve İçecek Master Planlama, Stratejiler ve Deneyimler Geliştirme Eliott Kalensky , “Körfez Gastronomisinin Yükselişi: 2030 Vizyonu Ve Değişen Restoran Sahnesi” ile deneyimlerini paylaşacaklar.
Öte yandan Suudi Arabistan Mutfak Sanatları Komisyonu’nun, 2023 yılında İtalya'nın Torino kentindeki Terra Madre Ağı konferansında etkinliğine katılan Mutfak Turizmi Kurucusu & World Food Travel Association Kurucu & CEO'su Erik Wolf, “Gastronomi Turizminde Küresel Fırsatlar” oturumunda Suudi Arabistan’ın gastronomi alanındaki çalışmalarından örnekleri aktaracak.
Gezegenin geleceği ve sürdürülebilirlik için Mavi Ekonomi
Sürdürülebilir denizcilik faaliyetleri ve denizciliğe dayalı yeni teknolojiler için bir çerçeve ve politikaları kapsayan Mavi Ekonomi, inovasyonla gelişecek birçok yeni fırsatı sunuyor. Akdeniz Koruma Derneği Kurucusu Zafer Kızılkaya, 4. Global GastroEkonomi Zirvesi’nin "Mavi Ekonomi" sunumunda yol haritasını ve imkanları anlatacak. Sürdürülebilir turizm, yenilenebilir deniz enerjisi ve mavi biyo teknoloji alanlarında yenilikçi yatırım yollarını keşfederken koruma ve restorasyon yolları neler?, sürdürülebilir projeleri teşvik etmek için blockchain, dijital yatırım platformları, büyük veri, yapay zeka ve fintech gibi teknoloji destekli çözümleri nasıl kullanabiliriz?, yeni standartların belirlenmesinde ve destekleyici ekosistemlerin geliştirilmesinde gönüllü karbon piyasaları ve mavi karbon projeleri yatırım ve koruma için nasıl cazip hale getiririz? sorularının yanıtları, Kızılkaya'nın sunumunda katılımcılarla paylaşılacak.