Dolar $
32.44
%-0.09 -0.03
Euro €
34.85
%0.16 0.05
Sterlin £
40.87
%0.52 0.21
Çeyrek Altın
3948.92
%-0.92 -36.04
SON DAKİKA
Hibya Haber Ajansı | FİNANS Salı 16 Nisan 2024 12:01

FX ANALİZİ

Dün ABD'de perakende satışlarının beklentilerden (%0,4) yüksek gelmesi (%0,7) Dolar tarafındaki güçlenmenin sürmesine destek verdi.

Fx analizi

USD/TRY: Dün ABD'de perakende satışlarının beklentilerden (%0,4) yüksek gelmesi (%0,7) Dolar tarafındaki güçlenmenin sürmesine destek verdi. Dün gece, faiz kararlarında oy hakkı bulunan San Francisco Fed Başkanı Daly, aceleci davranılmaması gerektiği mesajını verirken bugün TSİ 20:15'te Fed Başkanı Powell'ın katılacağı toplantıda faiz indirimi konusunda vereceği mesajlar takip edilecek.  Öte yandan İsrail medyasında çıkan etkili bir karşılık verileceği haberleri bölgedeki tansiyonu artırırken, piyasalardaki risk iştahını baskıladı. ECB tarafında da ilk faiz indiriminin haziran ayında yapılacağı beklentilerinin ve jeopolitik risklerin artması dün kapanışını 106,2 seviyesinde yapan Dolar endeksine (DXY) güç kazandırmaya devam ediyor. Gelişmekte Olan Ülke para birimleri de baskı altında. Veri takviminde ABD'de mart ayı sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranı önem arz ederken, Euro bölgesinde şubat ayı dış ticaret dengesi verisi izlenecek. Global risklerin artması ve ABD makro verilerindeki güçlü seyir sebebiyle Dolar/TL tarafındaki hafif yukarı yönlü hareket gözlenebilir. Dün Dolar/TL %0,2 oranında artarak 32,43 seviyesinden günü tamamlamıştı.

EUR/USD: ABD'de son dönemde açıklanan veriler, Fed'in olası faiz indirimi beklentilerini ötelerken, artan jeopolitik gerilimin etkisiyle risk iştahı azaltmaya devam etti. Buna ek Fed üyeleri de temkinli açıklamalarını sürdürdü. San Francisco Fed Başkanı Daly, son dönem ABD büyümesinin oldukça kayda değer olduğunu belirterek harekete geçmek için enflasyonun hedefine doğru gerilediğinden emin olmak istediklerini belirtti. Bunun yanında ABD'de iç talebin seyrine ilişkin sinyal veren perakende satışlar mart ayı verisi beklentilerin üzerinde açıklanarak ABD 10 yıllık tahvil getirisini Kasım 2023 zirvesini gördü. Avrupa tarafında ise, Euro Bölgesi'nde sanayi üretimi aylık bazda ocak ayında %3 oranında düşüşün ardından şubat ayında beklentilerle uyumlu olarak %0,8 oranında artışla kısmi toparlanma kaydetti. Yıllık bazda ise sanayi üretimi ocak ayında %6,6 oranında düşüşün ardından şubat ayında %6,4 oranında geriledi ve böylece geri çekilmesini ikinci aya taşıdı. Bugünkü veri takvimine bakıldığında ABD tarafında, piyasaların odak noktasında, Fed Başkanı Powell'ın konuşması olacak. Powell'ın konuşmasında, Fed'in para politikasına ve olası faiz indiriminin zamanlamasına ilişkin daha fazla ipucu aranacak. Avrupa'da ise Almanya'da ekonominin seyrine ve gelecek döneme ışık tutacak olan nisan ayı ZEW cari koşullar ve beklentiler endeksleri açıklanacak. Son olarak fiyatlamalar tarafında zayıf bir görüntü sergileyen EURUSD'de 1,0580 seviyesine kadar geri çekilme gözlenebilir. Sonraki destek ise 1,0550 civarında. Olası toparlamalarda ise 1,0650 direnç olarak takip edilebilir. 

XAU/USD: Ons Altın geçtiğimiz son işlem gününü %1,7 artış kaydederek 2.383 seviyesinde tamamladı. Özellikle ABD enflasyon rakamlarının beklentilerin üzerinde gelmesi değerli maden üzerinde baskı yaratabilecek bir etmen olarak durmaya devam etse de jeopolitik gerginliğin artmasıyla dirençli durabilir. Bu kapsamda 2.360 seviyesinin üzerinde kalındıkça 2.400 hedefte kalabilir. Sonraki direnç ise 2.430 civarında. Öte yandan, olası düşüşlerde 2.360 desteğinin altında 2.324 gündeme gelebilir.

Kaynak Ziraat Yatırım

ABONE OL